Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора се намира един от 10-те антични символи – паметници на културата в България

На 9-ти октомври отбелязваме деня на Античната култура

За Античност приемаме периода на съвкупност от исторически форми на обществено съзнание, религия, митове, философия, наука, изкуство и др. в страните от Азия, Древна Гърция и Древен Рим в периода, според едни изследователи от 1000 г. пр. Хр. до 475 г. сл. Хр. (падането на Западната Римска империя), и според други до началото на VII в. сл. Хр.  

Археологическата култура у нас е най-плътно наситена от антични паметници, които представляват част от огромното наследство на Средиземноморския културен ареал. Интересното тук е, че хронологически в европейската история античните и тракийските паметници принадлежат към един и същ период. Тракийската култура в Югоизточна Европа е част от културата на античния свят и се вписва в неговата периодизация. Но в България е прието, обособяване на историята на тракийската култура, свързано с необходимостта да се акцентира на нейната самостоятелна характеристика.

В Стара Загора се намира един от 10-те антични символи – паметници на културата в България. 

Тук се е простирал античният град Августа Траяна, който още в първите десетилетия от съществуването си се обособява като важен икономически, политически, административен и духовен център в римската провинция Тракия.  

Форумът на античния римски град Августа Траяна е археологически обект в централната част на град Стара Загора. Обектът е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата.

Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Основател на града е император Траян (98-117 г.), откъдето идва и името му. Траян осъществява широкомащабна урбанистична дейност, но войната, която води през 114-117 г. на изток срещу Партското царство, му пречи да изгради града. Истинското изграждане на Августа Траяна започва при император Марк Аврелий (161-180 г.). По негово време са изградени улична мрежа, водоснабдяване и канализация, обществено и жи­лищно строителство. Построени са и две крепостни стени, под­силени с около 40 бойни кули, от ко­ито досега са открити и проучени само 11. Открити са и две от портите на града - южната и западната. По същото време на града е предоставено правото да сече собствени емисии бронзови монети. Сеченето на монети продължава почти 100 години. Строят се още храмове, базилики, терми, портици, театрална сграда, тържища и др.

Най-голямо впечатление прави форумният комплекс, разположен до западната порта на града. Уникален елемент на този комплекс е амфитеатрално изграденият театрон с лице към площадното пространство на комплекса. Разполагал е с десет амфитеатрално подредени каменни седалки, които са били използвани от зрителите за наблюдение на тържества, събрания, шествия, гладиаторски борби и др. Площадът е застлан с каменни плочи, а в центъра му е запазен постамент, върху който е била поставена императорска конна статуя. Северно от театрона са разположени просторни терми, които били обществена баня, но играели и ролята на обществен, духовен и спортно-образователен комплекс. Сградата е разполагала с повече от 10 просторни зали. Там се е намирало и най-ранното учебно заведение в града (началото на III в.) -Севериановият (Северски) гимназион. Комплексът е разрушен около средата на V в. при опустошителните набези на хуните, предвождани от Атила.

През І-III в. на територията около Августа Траяна възникват голям брой крупни земеделски имения, т.нар. вили. Между тях е и отдавна проучената и добре известна тракийска вила в района на яз. „Чаталка”, на около 20 км западно от Стара Загора.

На територията около града са известни над 30 тракийски светилища, посветени предимно на тракийския бог-конник, но има и такива, посветени на Аполон, Зевс, Хера, Атина и пр. Особено популярни са били свети­лищата при селата Крън, Винарово, Кирилово, Малка Верея, Чаталка и Карасура. Наред с тези култове, в града била почита­на и римската богиня Рома.

По същото време в града се развиват редица изкуства, сред които и музиката. За това свидетелстват образци на каменната и бронзовата пластикаювелирното изкуство, грънчарството и стъклопроизводството и велико­лепна мраморна статуя на легендарния Орфей.

Периодът на късната античност (ІV-VІ в.) за района на Августа Траяна, известна вече под името Берое, е свързан с преместването на столицата на империята през ЗЗ0 г. от Рим в Константинопол, ускореното християнизиране на местното население, готските нашествия в края на IV в., опустошителните набези на хуните в средата на V в. и нашествия на славяни, авари и пра­българи.

Тези събития довеждат до голяма динамика в политическата обстановка, която се характеризира с редуването на пери­оди на възход и упадък.

От края на IV в. земите на Тракия са в пределите на Източната римска империя, известна като Византия.

Днес при Античния форум е изградена трибуна за зрители и форумът се използва за сцена на редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04

„Улиците на Стара Загора“ – за година вече малка общност

От малка страничка в социалните мрежи „Улиците на Стара Загора“ за една година се превърнаха в малка общност с общи идеи, размисли, истории. Във фейсбук последователите вече наброяват около 7000 души, разказва по повод годишнината си Ивайло Аврамов,..

публикувано на 09.09.24 в 13:08
Христо Стоянов

Христо Стоянов живее в лавината на думите

Христо Стоянов не се побира в рамки . Писател, журналист, драматург, преводач, колекционер, дарител, общественик, човек сбогувал се с писането на стихове, но не и с поезията. През май 2019 година завеща на родното си Габрово колекцията си от над..

публикувано на 08.09.24 в 15:35

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49

"Антична реалност" на доброволния отшелник Светлин Стоев

В залата за временни експозиции на Художествена галерия – Стара Загора е представена изложбата „АНТИЧНА РЕАЛНОСТ” с живописни произведения и пластики на старозагорския художник Светлин Стоев (1966 – 2024). Творбите са създадени през последните няколко..

публикувано на 06.09.24 в 17:30

"Отдавна знам" - четиридесет и първата песен от "Пеещи артисти" (видео)

Представяме четиридесет и първата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, която вече е в ефир. В „Отдавна знам“ за първи път и като изпълнител влиза един от двигателите на проекта Момчил Колев, заедно с младата певица Майя Йорданова. Автор..

публикувано на 06.09.24 в 10:45

Започва международният фолклорен фестивал в Раднево

С тържествено дефиле в центъра на Раднево от 19,30 ч., тази вечер се открива 18-тият Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи. По традиция събитието е част от Празниците на Раднево. На 7 септември градът отбеляза 60 години..

публикувано на 05.09.24 в 13:17

Възраждат фолклорното надсвирване в Стамболово, Хасковско

След дългогодишно прекъсване Община Стамболово възстановява традицията на емблематичното надсвирване за българска народна музика.  На 6 и 7 септември жителите и гостите на село Стамболово, Хасковско ще се насладят на изпълненията на няколко поколения..

публикувано на 04.09.24 в 16:02
Радка Данаилова

Изложбата "До Антарктида и назад с любов" акостира в Казанлък

Днес от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, в Казанлък, е представянето на първата самостоятелна изложба на Радка Данаилова "До АНТАРКТИДА и назад с ЛЮБОВ" . 32 кадъра уловили незабравими моменти са включени в..

публикувано на 03.09.24 в 13:30