Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската анимация "Златната ябълка" със световен дебют


Първият български анимационен фентъзи сериал "Златната ябълка" вече представи и трейлъра на първия си епизод пред света.

Всеки, който иска, може да го подкрепи като го види тук – http://1m.goldenappleseries.com/.

Целта е в рамките на 10 дни видеото да достигне до максимален брой хора в България и в чужбина. Всеки от нас може да помогне като посети посочения по-горе адрес или се включи в кампанията на „Златната ябълка“, която е под надслов “Покажи на приятел в чужбина”.

Идеята е да се докаже, че към проекта за създаването на анимационен сериал, базиран върху българския фолклор и митология, има интерес, както в нашата страна, така и по света. Това би предоставило възможност на екипа на „Златната ябълка“ да намери финансиране, за да бъде създаден и целия първи сезон.

Аниматорът Димитър Петров, автор на проекта, е събрал голям екип ентусиазирани млади хора от България и чужбина. Главен дизайнер на персонажите е Светла Радивоева – име, което познаваме като българката, работеща в Дисни по хитове като „Замръзналото кралство“, „Героичната шесторка“. В отбора играе и Emilie Timmermans, в чието портфолио ще открием Cartoon Network – тя пък е главен аниматор. Сред големи имена като тези се нарежда и една старозагорка на почетното място на първи сценарист – Пламена Велковски. Снимка

Бъдещата анимационна поредица „Златната ябълка“ няма да бъде преразказ на известната народна приказка за тримата братя и змея, а авторски приключенски сериал. Музиката към него включва традиционни и адаптирани фолклорни мотиви. Популярни лица озвучават главните персонажи. Примерно самодивата Тина Пакостина е с гласа на любимата българска актриса Милица Гладнишка.

"Златната ябълка" ще се гледа от малки и големи и ще бъде озвучен на български и на английски език. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути.

Повече може да чуете от интервюто на Поли Гънчева с аниматора Димитър Петров, създател на проекта. Той се е завърнал от Англия, където е работил за европейското студио на Cartoon Network, за да представи пред света магията на родния фолклор по един съвременен начин – „Златната ябълка“.

Снимка

 

Още от категорията

Криминалната пиеса "Осем жени" е премиерното заглавие на Драматичен театър "Гео Милев"

Пандемията COVID 19 затвори голяма част от театралните зали. Репетициите на артистите се провеждаха реално или виртуално, в зависимост от противоепидемичните мерки. Цели осем месеца, в Стара Загора, продължиха репетициите на френската криминална пиеса от..

публикувано на 19.01.21 в 18:19

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна..

публикувано на 19.01.21 в 11:06

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50

Филолог, заела над 140 книги, е "Читател на годината" на регионалната библиотека в Сливен

Анастасия Костова на 27 години е носителят на приза "Читател на годината -2020" на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Това съобщиха от културната институция, където днес са били наградени десетте номинирани за приза читатели на..

публикувано на 14.01.21 в 16:35
броене водолюбиви птици

15 000 експерти и доброволци от 100 страни броят зимуващите водолюбиви птици

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е  едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци . То дава оценка за състоянието на популациите на..

публикувано на 14.01.21 в 09:05

Любовта на фокус в детско-юношеското творчество

Община Димитровград и Общинско предприятие "Детски и младежки център" за седма поредна година организират поетичен конкурс. Неговото мото е "Усещане за любов" . Идеята за него е родена по време на дискусиите в Общински ученически парламент...

публикувано на 12.01.21 в 19:04

Третият салон на казанлъшките фотографии откриват днес

Тази вечер в 17:30ч. в английския двор на музей „Искра“ в Казанлък ще бъде открит Третият салон на казанлъшките фотографии. 37 участници и 50 творби са включени в настоящото издание, което бе отложено от края на 2020г. за началото на настоящата...

публикувано на 12.01.21 в 15:07

Премиера на "Осем жени" в Старозагорския театър

Спектакълът „Осем жени”   е първата за годината премиера на   Драматичен театър „Гео Милев”. Драматургичната версия по пиесата на Робер Тома е на 19 януари  о т 19.00 часа.  Сценичният вариант, музикалната картина и режисурата са дело на..

публикувано на 12.01.21 в 14:07