Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В ЕМО „Етър” провеждат Европейски дни на художествените занаятиНа 2 и 3 април в хотел “Странноприемница” на Етнографски музей на открито „Етър” ще се проведат редица събития, свързани с френската инициатива, организирана в България от РСО „Централна Стара планина” - „Европейски дни на художествените занаяти”, чието мото тази година е „С респект към бъдещето”.

През първия уикенд на април, посетителите на събитието ще имат възможност да се включат активно в седянката, където да се научат на декупажни техники, плетене на една кука и изработване на бижута, както и в демонстрациите, които майстори занаятчии ще проведат по басмаджийство, изработване и оцветяване на малки глинени фигури за пластична украса и свещарство. В съботния ден организаторите са поканили създателите на сериала „Златната ябълка“, а желаещите да се докоснат до магията на дигиталната 2D анимация ще могат да го направят отблизо, както и да гледат приключенския екшън сериал.

Още за предстоящите инициативи и с подробности за поканените занаятчии и специалисти в представените сфери на изкуството, чуйте в интервюто на Мария Стефанова с Павлина Дамянова – уредник „Духовна култура“ и Росица Бинева – уредник „Занаяти“.
Входът за всички събития, свързани с Европейските дни на художествените занаяти в хотел  “Странноприемница”, е свободен.

Програмата:

2 април, събота

„Седянката – вчера, днес и утре” (11.30 ч. – 13.30 ч.)

Сериалът „Златната ябълка – пренасяне на българския фолклор в съвременен контекст чрез методите на дигиталната 2D анимация” (14.30 ч. – 15.30 ч.)

3 април, неделя (11:30 ч. – 15:30 ч.)

Свещарство - Любомир Йорданов от Казанлък ще проведе демонстрация и обучение в изработването на восъчни свещи.

Природна дървопластика и дърворезба, демонстрация на Димитър Димитров, гр. Дряново.

Икони и фрагменти върху камък, демонстрация на Гергана Симеонова, гр. Дряново.

Партньори на инициативата са Община Дряново, Център за обществена подкрепа – Габрово и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните - Габрово.


Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 10-16 май 11 май, /вторник/ Тържество за учителите ветерани по случай деня на Светите братя Кирил и Методий. С участието на Вокална студия „Усмивки“ и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при НЧ “Родина -1860“..

публикувано на 07.05.21 в 15:30

„Орденът за храброст сред отличията на Царство България“ излиза навръх 6 май

По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос..

публикувано на 06.05.21 в 19:16

Светлозар Недев с изложба в Старозагорската опера

Светлозар Недев е автор на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи експозиции, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария,..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

Културен афиш 3-9  май 2021 3 май /понеделник/  Празничен Великденски концерт „Христос Воскресе“ - с участието на АНПТ „Зорница“, ВС „Розов свят“, ДТС „Зорничка“ и ДМФ „Звездопад“ и ТФ „Димитров“ 11.00 ч.площад „Македония“ пред НЧ..

публикувано на 03.05.21 в 07:10

Великденска изложба в галерия "Май" в Сливен

Творческите групи на художниците от представителството на СБХ в Сливен и Дружеството на художниците в града откриха съвместна Великденска изложба в галерия „Май“ в навечерието на празника. В изложбата са представени платната на 19 художници на свободна..

публикувано на 02.05.21 в 09:29

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална..

публикувано на 29.04.21 в 12:05
Антична улица, Стара Загора

Старозагорската опера се включва в танцувалното предизвикателство Jerusalema

Екипът на старозагорската опера снимат танца Jerusalema – африканската песен, която се превърна в символ на надеждата в борбата с пандемията от коронавирус  – част от видеото излиза днес в световния ден на танца 29 април. Целият състав от близо..

публикувано на 29.04.21 в 08:15
Това е храм

Хората в стралджанското село Люлин не могат да възкресят храма си, но ще строят параклис

"Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на..

публикувано на 28.04.21 в 16:35

Библиотеката в Хасково отбеляза 155 годишнината от рождението на Пенчо Славейков

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 155 годишнина от рождението на Пенчо Славейков с изложба. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на най-голямата библиотека в региона. В централното фоайе на библиотеката са..

публикувано на 27.04.21 в 13:02

Международната изложба "Деца в риск" се завърна в Музея на фотографията

Трогателна и любопитна е историята на Международната изложбата „Деца в риск“. Тя се открива тази вечер, от 18.00 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък . Нейният път към зрителите започва в края на 90-те години..

публикувано на 27.04.21 в 09:50