Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Вие сте част от нас” приобщава деца със специални потребности

БНР Новини
Снимка: Миглена Иванова

Пъстроцветно шоу с много глъч, мажоретки и фокусник, хорá, надбягвания и зумба маратон за деца и родители се състоя този уикенд в софийската Борисова градина. Допълнително слънце в празника наляха артистите от сдружение „Изкуство за живот” – Йоана Буковска, Лео Бианки, Мариана Йотова, Ралица Бежан, Филип Аврамов. И всичко това в името на благородна кауза – за приобщаване на децата със специални потребности чрез спорта и изкуството. Инициатор на международния интегриран детски фестивал „Вие сте част от нас” е Федерация Адаптирана физическа активност „Балкани и Черноморска област” начело с президента й – зумба инструктора Слав Петков и очарователната му съпруга Деси. Слав постоянно притичва от една групичка участници към друга, дава напътствия и следи всичко да минава по ноти. Той подчертава, че празникът не би бил същият без активното участие на доброволците – артисти, певци, помощници. Сред тях е Вили Александрова, главен асистент по адаптирана физическа активност и спорт в катедра „Водни спортове” към Национална спортна академия. Тя от години тренира деца със специални потребности и твърди, че спортът е уникално средство, което ги променя напълно:




Вили АлександроваПри нас в Спортната академия идват деца със специални образователни потребности, за да се занимават с плуване. В съчетание с танците и други спортове се оказва въздействие върху психиката и всички органи и системи на детето. Но най-важното за тези деца е, че те се приобщават много добре към средата – посочва Вили Александрова, но изразява съжаление, че като цяло малките с подобни проблеми не са обхванати от спорта в достатъчна степен:

Няма центрове, в които децата със специални образователни потребности да се занимават със спорт. Ние работим с тях от 2005 г. Провеждаме и интегрирани лагери в Несебър за деца с увреждания и здрави деца. По този начин искаме да компенсираме липсата на възможности за спорт за децата с увреждания – обяснява Вили Александрова, като подчертава, че така и здравите деца се учат да възприемат децата с проблеми като равни на себе си.

СнимкаСред публиката на фестивала се запознавам с Валери Маринов, който ме прави съпричастна към проблемите на своето семейство. Неговият 19-годишен син е аутист. Бащата е убеден в благотворното влияние на спорта върху децата с ментални проблеми. Пътят, който извървява неговото семейство, е труден. Преди детето да бъде диагностицирано, е принудено да смени няколко детски градини:

Детето имаше проблеми. Глух го изкарваха, защото не се обръща на чужди команди. Диагнозата поставиха вече, когато беше на 4 години. Явно при него е била по-тежка формата, защото макар вече да говори, трудно се изразява. Миналата година завърши помощно училище. Но с тези помощни училища държавата просто си измива ръцете. Уж гледат детето и го обучават. Синът ми не може да пише, не може да държи химикалка, просто защото не може и вилица да държи нормално. Но въпреки това има оценка „много добър” в документа си за завършен 8-ми клас, защото за проблемни деца се изисква да имат задължително основно образование, както за нормалните е задължително средното. Преди 5 години го пое Вили Александрова. Спортът много го промени. Ориентирането, координацията на движенията вече са по-уверени. Преди като му кажеш „Прескочи!” или „Клекни!”, той не знаеше как да го направи. Сега, когато влезе в басейна и му кажеш да плува до края, той плува. Знае вече къде е краят на басейна. Развива се и умствено. Стана по-контактен. Не го е страх толкова от непознатото, чуждото. Вече разговаря и играе с другите деца, въпреки че движенията му са доста по-бавни.Снимка

Слав Петков изтъква, че освен спортът, върху децата със специални потребности особено влияние оказва и музиката, тъй като ритъмът е навсякъде около нас. Затова зумбата, която съчетава и двете, е един от успешните методи за работа върху развитието на тези деца:




Слав Петков и съпругата му ДесиМисля че това е методът, чрез който ние можем да ги интегрираме – подчертава зумба инструкторът. – Ние правим съвместни тренировки на деца със специални потребности и здрави дечица. Мисля че е много важно те да са със свои връстници, да играят, да спортуват заедно. Така ние учим децата в норма на толерантност. Пред нашите очи виждаме интеграцията. Това им трябва на тези деца – разбиране, приятелство. Мисля че това е нещо, което ние трябва да им дадем. Искам да благодаря на всички доброволци, които се включиха и не са никак малко. В момента всички заедно тичат, играят, спортуват и са щастливи. Това е начинът, по който трябва да продължаваме напред – подчертава Слав Петков.

Снимки: Миглена Иванова и личен архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!