Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обмислят създаване на политехническа гимназия в града

Старозагорският бизнес: Ключът към бъдещето е във високотехнологичните производства

Чужди инвеститори поставят ясни условия за капиталовложения в района

Димитър Гайдаров - председател на Клуба на работодателя

Бизнесът в Стара Загора е в патова ситуация. Няма персонал за работа, дори нискоквалифицирани работници отказват да се трудят, алармира Димитър Гайдаров, председател на Клуба на работодателя в Стара Загора. В най-голямата бизнес организация в региона членуват повече от 60 водещи компании, които обединяват усилия за справяне с недостига на персонал и лансират нова образователна идея. Местните предприемачи виждат възможност за изход от трудната ситуация в създаването на политехническа гимназия по западен модел, която да събере действащите професионални училища в града, и да подготвя млади хора по специалности, необходими на предприятията. През тази седмица проблемите са били дискутирани на работна среща на Клуба с областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

Наред с това, работодателите подготвят масирана кампания, с която ще се популяризира района като добро място за бизнес пред чужди инвеститори. Стара Загора има потенциал да се превърне в притегателен център за високотехнологични компании, където ще получат професионална реализация образовани специалисти, смята Димитър Гайдаров. С него разговаря Таня Балабанова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

Продължава подбора на учители по програма "Нов път в преподаването" на Фондация "Заедно в час"

Всички общински и държавни училища от област Стара Загора още могат да назначат прецизно подбрани и съвременно обучени учители от програма “Нов път в преподаването” на Фондация „Заедно в час“, които да започнат работа в училище през септември 2022 г...

публикувано на 15.08.22 в 10:12
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Необходима е повече яснота по отношение на доставените количества природен газ и техните цени

България е в сравнително добра позиция по отношение на затруднените и несигурни доставки на природен газ, защото количеството газ, което е нужно не представлява голям дял от енергийното потребление в страната. Така коментира положението на страната..

публикувано на 15.08.22 в 09:48

321 лева за MWh щеше да струва газа за България през август, ако "Газпром" изпълняваше договора си

321 лева за мегават час щеше да струва газа за България през август, ако Газпром изпълняваше договора си с нас. Това коментира за Радио Стара Загора енергийният експерт Васко Начев. Припомняме, че предложението на "Булгаргаз" за цената през..

публикувано на 10.08.22 в 09:17

Жестока зима очаква общинските болници

В понеделник стана известен случая с 62-годишен мъж, който е оставен от близките си на грижата на служителите в Областната болница на Сливен "Д-р Иван Селимински“. Оказва се, че подобен случай не е уникален, по думите на председателят на..

публикувано на 09.08.22 в 13:24

Около 40 % от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени

Пандемията от COVID-19 засегна целия процес на раковите заболявания с приблизително един милион случая на рак, които в момента не са диагностицирани. Това са официални данни, залегнали в целите на Европейския план за борба с рака. Около..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Д-р Росен Айков, снимка: Жоро Александров

Д-р Росен Айков: Националната кампания срещу насилието над лекари тръгва отново през септември

През последните няколко години се забелязва тенденция към намаляване на случаите на насилие над лекари, но това не трябва да ни успокоява, съобщи за Радио Стара Загора д-р Росен Айков, член на УС на Българския лекарски съюз. Думите му са по повод..

публикувано на 05.08.22 в 16:12
Атанас Михнев

Атанас Михнев: Действията на служебното правителство озадачават

Доставките на газ за България са осигурени от правителството на „Продължаваме промяната“, а сегашното само трябва да подпише договор, за да гарантират нужните количества за страната. Това заяви за Радио Стара Загора Атанас Михнев, депутат..

публикувано на 05.08.22 в 16:10
Любомир Стефанов

Същите партии ще влязат в парламента и след предсрочните избори

Същите партии с различно процентно съотношение ще влязат в парламента след предсрочните избори. Има малка вероятност и някои от партиите, коти се движат по ръба на чертата, особено ако са в коалиция да успеят да влязат. Това прогнозира в ефира на..

публикувано на 03.08.22 в 08:40
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Вероятно служебното правителство има за задача да постави в негативна светлина бившите управляващи

Бившият премиер Кирил Петков и президентът Румен Радев направиха съвсем различни прочити на наследството, което получава встъпилия в длъжност служебен кабинет и на реалната ситуация в страната. Всеки интерпретира ситуацията според собствения си..

публикувано на 02.08.22 в 15:37
проф.Георги Рачев

Очаква ни малко по-горещ и по-сух август

В понеделник и вторник температурите в региона на Стара Загора ще достигат до 32-33 градуса, но от сряда в цялата страна ще започнат да се повишават и ще достигнат 34-35 градуса, като и сутрешните няма да бъдат ниски. Ще се наблюдават т.нар...

публикувано на 01.08.22 в 09:51