Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят „Турандот“ с кукли на старозагорска сцена

За първи път в историята на оперното изкуство в България, на сцената на Старозагорската опера на 29 март, популярната опера на Пучини „Турандот“ ще бъде представена с кукли. Съвместният оперно-куклен спектакъл ще се осъществи от Държавна опера – Стара Загора и Държавния куклен театър – Стара Загора. Проектът „Турандот“ разчупва традиционните представи за оперен спектакъл.

Следващият спектакъл е на 12 април, а на 13 юли постановката ще гостува на XIV-то издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.

Куклите ще оживеят благодарение на усилията на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску – Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев. На диригентския пулт ще бъде Владимир Бошнаков. Премиерният спектакъл е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева /Лиу/, Юлиан Константинов  /Тимур/.

На 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, а в ролята на Лиу – Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров. Участват още солистите Александър Крунев /29 март/, Теодор Петков /12 април/, Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера – Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър – Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта „Турандот“. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнъж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта… Използвайки и силата на кукленото изкуство, режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков, ще представят пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия. Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. Впечатляващо куклено присъствие се предвижда и в сценографията, в която основни персонажи ще бъдат изобразени с раздвижени механизирани фигури и ярки художествени платна. Самите кукли, както и костюмите им, са дело на именитите български майстори-художници Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Зрителите ще бъдат допълнително провокирани от необичаен финал на операта, която не е била завършена от композитора и това позволява известна свобода в интерпретацията /според творческия екип/.

Проектът „Турандот“ разчупва традиционните представи за оперен спектакъл, защото е настъпило времето, когато режисьорската фантазия е приключила с обичайните изразни средства и търси всевъзможни начини да се заяви „по-революционно“ на оперната сцена. Търсенето на различното не нарушава истинския замисъл на композитор и драматург, но предизвиква любопитството на публиката, на малки и големи към новия „оперен артист“ – куклата /марионетката/. Стремежът е публиката да повярва, че Куклата е онзи неписан в оперната партитура образ, който може да подсили основната тема, да я нюансира още повече.

Амбицията на старозагорските творци е оперният спектакъл да има дълъг сценичен живот, да се превърне във водещо репертоарно заглавие на Старозагорската опера и да бъде представен на различни престижни сцени у нас и в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Седянка на полянка" ще събере любители на забавленията сред природата край Велико Търново

"Седянка на полянка" е съвременен фестивал с културна и екологична насоченост. Той се прави в Tърновското село Ветринци, на 17 км западно от старопрестолната столица.  Провеждането на фестивала е плод на усилията на доброволци и на читалищния екип за..

публикувано на 24.06.24 в 18:33

Започва десети юбилеен международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж"

Днес започва десетият юбилеен международен арт пленер "Изкуството в Мъглиж". Организатори на събитието са фондация Център за правно и културно застъпничество "Темида Арт" Стара Загора, с подкрепата на община Мъглиж.  Куратор на пленера е..

публикувано на 24.06.24 в 15:02

платена публикация
Да се погрижим {ЗАЕДНО} за река Бедечка!

През настоящата година dm България празнува 15 години в България и е основен партньор на инициативата за по-чисти и социални реки "Реките на града" на фондация "Колективът", за да отбележи рождения си ден с принос за околната среда.  След като в..

публикувано на 20.06.24 в 14:19

8 художници се събират в Стара Загора за 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба"

На 7 юни започва 28-ият Международен пленер по живопис „Дружба“,  организиран от Община Стара Загора и Представителството на Съюза на българските художници в града. 8 художници си дават среща - Гергана Табакова,Пенка Минчева,  Ганчо Ганчев – Гана,..

публикувано на 06.06.24 в 08:19

Правят символична първа копка за ремонт на тренировъчния стадион "Берое"

Oт 13:30 часа, на тренировъчния терен на Спортен комплекс „Берое“, ще бъде направена символична първа копка за стартиране на проект ,,Основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион ,,Берое”- Стара Загора. Ремонтните дейности..

публикувано на 06.06.24 в 05:48

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на..

публикувано на 29.04.24 в 15:27

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му.   Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“..

публикувано на 20.04.24 в 12:00
Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38