Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Коалицията ГЕРБ - СДС е проява на политическа слабост и израз на паника

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и СДС възнамеряват да участват в обща коалиция на евроизборите на 26 май. Това стана ясно след среща на лидерите на двете формации през деня. Следващият четвъртък ще бъдат обсъдени всички подробности, а окончателната листа ГЕРБ ще представи на 31 март. 

Консултациите между двете партии идват на фона на призивите на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол сестринските партии, членки на европейската десница, да се явят в общ формат за предстоящия евровот. 

За коментар потърсихме политолога Калоян Методиев. Той е един от членовете на новосформирания Стратегически съвет към президента Румен Радев. 

Разговора води Таня Балабанова


Д-р Методиев, ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите европейски избори през май. За това се разбраха лидерите на двете партии. Изненада ли е тази коалиция? Вашата трактовка.

Изненада е от гледна точка на това, че е индикатор за все по-лошото състояние на партия ГЕРБ. Ако помните, при самото си създаване ГЕРБ твърдяха, че са достатъчно силни и нямат нужда от коалиции. Това беше едно от нещата, на което много държаха в първите си години. И това, че за първи път в момента в своята история влизат в такава коалиция, и то с формация, която не се улавя по никакъв начин от социологията, тоест тя e някъде под 0.5 %, говори за криза както в ГЕРБ, така и за проява на политическа слабост. При всички случаи тази коалиция е опит за спасение на ГЕРБ и израз на паника.

Страх от какво? Паника от кого на политическата сцена?

На първо място, паника от загуба на доверие. От тази негативна вълна, която се надигна срещу партията, която вече е абсолютен факт. Особено след последните разкрития за облагодетелстване на членовете на формацията на високи нива. Визирам апартамента на Цветанов. И разбира се, твърдата игра, която води БСП, приближаващите избори и тежестта на управлението. Това управление е произвело единствено корупционни скандали за тези две години, фалити, катастрофи и какво ли още не. Реални резултати за подобрение живота в страната – няма. Така че те реално няма с какво да отидат на тези избори. Предполагам това е обусловило  решението да се търси тази коалиция и да се използва остатъчната марка СДС.

Може ли да се вярва на изнесената в публичното пространство информация, че събитията са форсирани след получено от председателя на ЕНП  писмо?

Не. Бих го сложил в графата извинения. Не е това причината. В ЕНП са наясно, че СДС не носи нищо в момента. Това е извинение за евентуална загуба. И тук ще припомня едно изказване на Борисов само преди две кампании, когато каза: „Аз разбих синьо-червената мъгла“. Когато му е удобно говореше против БСП, но им предлагаше шефското място в парламента. И против СДС, когато не му отърваше, а сега влиза в коалиция с тях. В един момент протяга ръка към едното от изпаренията.

Ще консолидира ли дясно мислещите хора у нас тази нова коалиция? Има ли такъв потенциал?

Не, по никакъв начин. Тя ще отврати голяма част от тях. Това вече се вижда по реакциите и по форумите, и в социалните мрежи, и от липсата на публично одобрение за това, което се случва.

Седемнадесет места са отредени за България в бъдещия Европарламент. Кои ще доминират, според настроенията в момента?

Много са динамични нещата. Предполагам, дори съм сигурен, че ще има силен наказателен вот и ако има висока избирателна активност очаквам големи размествания на електоралната карта.

Как ги виждате нещата? Казвате големи размествания…

Мисля, че това, което ни сервират социолозите – три партии, паритет между първите две –  няма да се случи. Според мен ще има един губещ от цялата ситуация – дали ще е БСП, дали ще е ГЕРБ, но няма да има паритет по никакъв начин. Някой ще трябва да изпие горчивата чаша.

Вие сте един от членовете на учредения преди дни Стратегически съвет към държавния глава. Какви ще са целите на този орган – правителство в сянка, алтернатива на ГЕРБ, нов политически проект?

Не, нито едно от изброените. Това е един мозъчен тръст, който ще генерира политики, ще прави анализи, ще изработва алтернативи, стратегически документи в помощ на президентската администрация и на самия президент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Ангелов: Трябва да пазим традициите на нашите предци и да даваме на младите хора знание

" На 29 април 2012 година в 10 часа сутринта за първи път показахме на нашите гости в Копривщица така наречения "юнашки тиган". Той се използва от тогава за направата на различни ястия и с него пътуваме из страната ни постоянно и целогодишно. Важно е да..

публикувано на 14.08.24 в 10:59
Снимка: община Казанлък

Галина Стоянова : Община Казанлък има одобрени проекти за 16 млн. лв.по НПВУ

Община Казанлък спечели финансиране на два проекта по процедура “Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма “Модернизиране на дългосрочната грижа“..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

Д-р Ваня Иванова: Отбелязваме важни годишнини в тракийското движение

За Радио Стара Загора главният редактор на вестник "Тракия" - д-р Ваня Иванова от Съюза на тракийските дружества представя новия том II на Енциклопедия "Тракия", както и отбелязването на бележити годишнини в тракийското движение у нас. В началото на..

публикувано на 03.08.24 в 18:03

Тодор Гондов: Одринска Тракия даде най-много жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание

"През 1895 година започва сформирането на революционен комитет в Одринска Тракия. Град Царево попада в 1 район и обхваща части от Странджа планина и земите около Черно море. Сред водещите войводи на този район са Михаил Герджиков, Пеню Шиваров, Цено..

публикувано на 02.08.24 в 11:32

Борислав Григоров: Инвазивните видове нанасят щети на местното биоразнообразие

"Инвазивните видове са организми, чието въвеждане извън естественото им местообитание заплашва биологичното разнообразие. Инвазивни видове се откриват сред всички таксономични групи. Освен цели организми, тук неизменно се включват и..

публикувано на 02.08.24 в 06:56

КНСБ: Колективното трудово договаряне защитава правата на работещите, а у нас е под 30%

Европейска Директива за минималните работни заплати в държавите членки изисква поне 80% от работниците да са обхванати от колективни трудови договори. До момента процентът на членовете на синдикални организации у нас е между 20 и 30. В случаи като..

публикувано на 01.08.24 в 14:03
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Не може да се разтяга до неузнаваемост процедурата за връчване на мандати

Конституционната процедура с връчването на мандатите за съставяне на правителство за пореден път в последните години е в центъра на общественото внимание. Липсата на парламентарно мнозинство в 50-ия парламент е видно и създаването на редовно..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ако оцелее, ДПС ще стане партийка с малка роля в политическия живот

Дали ДПС ще продължи да съществува, ще стане ясно на следващите избори. Но и да продължи, тя няма да има досегашната си сила на балансьор, прогнозира в предаването „Час пик“ докторът на историческите науки Ибрахим Карахасан Чънар. По думите му, ако..

публикувано на 15.07.24 в 14:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Малко вероятно е създаването на редовно правителство

Няма дилема кой ще спечели битката в ДПС. Основният електорат на партията си остава с почетния председател Ахмед Доган . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Той все пак уточни, че Делян Пеевски е натрупал..

публикувано на 15.07.24 в 08:53