Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 са дизайнерските наркотици


Над 800 са дизайнерските наркотици. 50 до 100 нови модели се появяват всяка година. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по зависимости психиатърът д-р Иван Добринов от психиатричната болница в Раднево.

Тези видове наркотици са създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото. Създадените нови субстанции са извън списъка на забранените вещества и по силата на това, стават законна дрога. Тези вещества се продават законно в интернет и в различни магазини.

Новите дизайнерски наркотици са изключително коварни. Те образуват трайни връзки с канабидоидните рецептори и водят до тежка психична промяна, която граничи с шизоидни, параноидни отклонения. Те променят човека с цялата ценностна система и неговото социализиране.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Иван Добринов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пропускателен режим в ромския квартал на Сливен

Въвежда се пропускателен режим в ромския кв. „Надежда“ в Сливен по разпореждане на кмета на общината Стефан Радев. Причината за това са множеството сигнали от граждани постъпили в общината за струпване на групи от хора в целия град и неспазване на..

публикувано на 18.03.20 в 14:24