Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Славов: "Българският избирател се справи без проблем с машинното гласуване"

Бившият депутат определи като "безобразно висока" цената, която държавата плати, за наем на машините за вота

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

На изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май, 159 338 избиратели се възползваха от възможността да гласуват машинно. 153 501 от тях са подкрепили партия, коалиция или независим кандидат, а 5837 са избрали опцията "Не подкрепям никого". В общо 3000 секции в страната българските граждани можеха да гласуват машинно. За наемът на 3000 машини  държавата плати 9млн.лв.. Статистиката показва, че един машинен глас се равнява на сумата от 56лв. и 48 стотинки. По данни на ЦИК 26% от избирателите, явили се да гласуват в секции с машинно гласуване, са използвали този тип форма на изразяване на своя вот. Петър Славов, адвокат и бивш депутат в 43-то Народно събрание, е един от радетелите за въвеждането на машинен и електронен вот в България. 

Успя ли ЦИК да се справи с предизвикателствата, които съпътстваха първото по-мащабно машинно гласуване в страната? Позицията на Петър Славов може да чуете в интервюто, което той даде пред Радио Стара Загора. С него разговаря Живко Иванов:

Още от категорията

Стара Загора има потенциал за гейминг дестинация

Стара Загора ще бъде домакин на международен турнир по електронни спортове Counter – Strike: Global Offensive в дните 21-24 октомври. Организатори на събитието са община Стара Загора и Bellum Gens Elite – Stara Zagora. Заради разпространението на..

публикувано на 20.10.20 в 13:32

Проф. Валентин Старчев: Животът ми е изпълнен със светлина и страдание

Когато потърсих по телефона професор Валентин Старчев, за това интервю, навън валеше пороен дъжд. Облаците се бунтуваха, а отронените от дърветата листи странно танцуваха. Такова есенно време отключва депресии, според наблюденията на психолозите, но това не..

публикувано на 16.10.20 в 19:12

Виктория Димитрова: Донорството на репродуктивен материал продължава да е тема, която буди грешни асоциации

Фондация „Майки за донорството” е неправителствена организация , учредена на 21 май 2014г. от донори на репродуктивен материал с цел информиране на обществото, организиране на обучения, оказване на  съдействие, организиране на инициативи за донорството на..

публикувано на 16.10.20 в 17:11
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Песимист съм за бъдещето на Комплекс „Марица изток“ след 2025г.

Заедно с петгодишния план за „Мини Марица-изток“, трябва да се направи и системният подход за интегриране на решение за нови технологични мощности, които са индустриални, а не непременно миньорски. За това трябва да има ясен план до 2025 година, който..

публикувано на 16.10.20 в 14:16

Ангелина Кръстева: Незрящите не бива да се изолират вкъщи

В Деня на белия бастун -15 октомври Ангелина Кръстева, член и председател на една от местните организации на хората със зрителни проблеми разказва, че обществото все още не ги приема напълно, въпреки предприетите нормативни промени и мерки за..

публикувано на 15.10.20 в 15:47

Вместо детски надбавки за всички – данъчни облекчения за семействата

Предложението всички семейства да започнат да получават месечни помощи за отглеждане на дете без оглед на доходите на родителите, е неразбиране на социалната политика, то има ниска полезност и неефективност на изпълнението. Така коментира за Радио Стара..

публикувано на 15.10.20 в 08:45

Светла Баджакова: целта ми е да градя личности, приспособими към съвременния живот

Светла Баджакова е учител по литература в Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора. Тя е класирана на първо място в конкурса за най-добър урок в културна институция на Министерството на образованието за изнесеното занятие върху..

публикувано на 14.10.20 в 15:27

Доброволци помагат на бездомните животни в Казанлък

Доброволци от Казанлък събират дарения, за да помагат на бездомните животни по улиците на града. Активистите от фейсбук групата „Нов шанс за отхвърлените ангели“ активно подават сигнали в полицията и за случаи на жестоко отношение към скитащите се..

публикувано на 13.10.20 в 13:20

"Републиканци за България" ще дават, а няма да взимат от политиката"

Инициативният комитет на партия „Републиканци за България“ с лидер Цветан Цветанов внесе днес документи в съда за регистрация на новата формация.   Един от учредителите – известният телевизионен водещ от БНТ Горан Благоев сподели в интервю за..

публикувано на 12.10.20 в 16:03

Симона Велева: Европа не е панацея и сами трябва да постигнем върховенство на закона

Върховенство на закона означава най-общо да се спазва правото, да няма правила, които да важат за едни и да не важат за други. Това каза в предаването „Репортер“ по Радио Стара Загора докторът по конституционно право Симона Велева. Дебатът трябва да се..

публикувано на 08.10.20 в 14:27