Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз форум Стара Загора 2019: Осем стъпки към безкрая на джаза

За осма поредна година Стара Загора е домакин на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Той ще се проведе от 6 до 8 юни сред античния комплекс „Августа Траяна“.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Осем стъпки към безкрая на джаза!”, а програмата е обогатена с майсторски класове на гостуващи артисти и джемсешъни, както и предфестивални прояви.

„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като едно от най-чаканите събития в културния календар на общината. Всяка година жителите и гостите на града имат възможност да видят на живо световни величия и знакови фигури в съвременния джаз от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Русия, Колумбия, Мексико и др .

Това е и единственият фестивал в страната, който обръща сериозно внимание и на най-младите изпълнители. И тази година в тясно сътрудничество с НУМСИ „Хр. Морфова“ и музикалните школи в града,  техни възпитаници ще се изявят на голямата сцена редом с утвърдени български и чуждестранни джазмени. С акапелни изпълнения ще се представи „Траяна Глас квинтет“, а в заключителния концерт гост-солист е Добромир Добрев – алт саксофон, ученик от музикалното училище.

По традиция форумът започва с детска програма. На 3, 4 и 5 юни от 11 часа в парк „Пети октомври” ще се провежда „Джаз за деца” с Венци Благоев - тромпет и водещ, Цветомир Цанков – вокал, Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо - контрабас, Мартин Хафизи – барабани. 

Младата вълна във френския и италианския джаз ще представят Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция) и Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия).

60-годишнината на пианиста и диригент на Биг бенда на БНР Антони Дончев ще бъде отбелязана с негово участието. От САЩ фестивалът посреща световната знаменитост Рик Маргица, който ще вземе специално участие в проекта на Мая Нова квартет. Българската следа в джаза ще представят и BalK@N Fusion Band. По традиция фестивалната седмица закриват музикалните домакини от Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Техни солисти ще бъдат тромпетната звезда на Армения Йерванд Маргарян, Милица Гладнишка, Венци Благоев, Цветомир Цанков, Лиляна Дойчева.   Проявите са със свободен вход.

Допълнителна информация можете да намерите на сайта на фестивала http://jazzforumsz.com и на

Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora/

ПРОГРАМА

6 юни, 11 ч, РБ “Захарий Княжески”

Майсторски клас на Батист Ербан и Пиер Маркюс квартет: Джаз импровизация и комбо състави

19.30 ч, античен форум “Августа Траяна”

Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция)

Батист Ербан – алт/сопран саксофон

Симон Шивалон – пиано

Пиер Маркюс – контрабас/композиции

Тома Делор – барабани

BalK@N Fusion Band

Недялко Недялков - кавал

Владимир Кърпаров - саксофон

Константин Костов - пиано

Игор Спалати (Италия) - контрабас

Борислав Петров - барабани

7 юни, 17.30 ч, РБ “З. Княжески”

Лектория на Светослав Николов от Jazz FM Radio

19.30 ч, античен форум “Августа Траяна”

Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия)

Франческа Тандои – пиано и глас

Даниеле Кордиско – китара

Даниеле Сорентино – контрабас

Джовани Кампанела – барабани

Мая Нова квартет със специалното участие на Рик Маргица (САЩ)

Мая Нова - вокал

Рик Маргица - тенор саксофон

Любо Цанев - пиано

Димитър Карамфилов - контрабас

Стефан Горанов - барабани

8 юни, 19.30 ч, античен форум “Августа Траяна”

Антони Дончев 6UP със специалното участие на Георг Брайншмид (Австрия)

Антони Дончев - пиано

Атанас Хаджиев - кларинет/саксофон

Венцислав Благоев - флюгелхорн

Александър Логозаров - китара

Георг Брайншмид - контрабас

Мартин Хафизи – барабани

Траяна Глас квинтет

Цвети Христова, Люси Георгиева, Грета Станева, Станимира Ботевска, Станчо Станчев

Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев, със специалното участие на Йерванд Маргарян (Армения) - тромпет

Венцислав Благоев - тромпет

Милица Гладнишка - вокал

Цветомир Цанков - вокал

Лиляна Дойчева - вокал

Добромир Добрев - алт саксофон.

Фестивални джемсешъни с "Лайв Зара Джазтет" на 6,7 и 8 юни от 22.30 часа в ресторант „При кмета“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Академичен народен хор - Пловдив, диригент проф. Костадин Бураджиев.

Академичен народен хор – Пловдив с дебютен албум и международни успехи

Academic Folk Choir  е нов хоров състав, който неотдавна се появи на музикалната сцена у нас и вече се радва на успешни проекти в страната и чужбина. Основател и художествен ръководител на вокалната формация е изтъкнатият хоров диригент и..

публикувано на 12.08.24 в 19:16

Нов баскетболист в "Берое"

Ново попълнение обяви мъжкият баскетболен отбор на „Берое“. Това е младежкият национал на България Кръстомир Михов. Той подписа договора си с клуба и ще започне подготовка под ръководството на Даниел Клечков в началото на септември. Кръстомир Михов е..

публикувано на 12.08.24 в 19:08

Обявиха бедствено положение на територията на община Харманли заради пожар

Бедствено положение е обявено на територията на община Харманли със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман.   Около 15:20 ч. е възникнал голям пожар на територията на община Харманли. Горят лозя, сухи треви, лесонепригодни площи...

публикувано на 12.08.24 в 19:05

1 човек с ХИВ и 19 с хепатит установи РЗИ Стара Загора

От 5 до 9 август 2024 г. на територията на област Стара Загора са изследвани за ХИВ, хепатит Б и С и сифилис 147 души , от тях 91 с венозна кръв, а 56 – с бързи тестове, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция. Проведените консултации и..

публикувано на 12.08.24 в 18:47

Висок риск от чума по овце и кози в област Ямбол

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози...

публикувано на 12.08.24 в 18:43

Четирима задържани след масов бой в сливенския кв. "Надежда"

Четирима са задържани за масов бой в квартал „Надежда" в Сливен. Причината е скандал между два рода за силна музика. През почивните дни е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и сигурност в областта...

публикувано на 12.08.24 в 17:31

Храмовете в община Болярово се готвят за празничния 15 август

В 12 населени места на община Болярово, камбани ще забият празнично на Успение Богородично 15 август.  Миряните ще могат да се поклонят и да запалят свещици в храмовете на селата Воден, Стефан Караджово. Малко Шарково, Голямо Шарково, Оман, Мамарчево,..

публикувано на 12.08.24 в 16:23

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Община Стара Загора награди математическите таланти и техните преподаватели

Грамоти и награди за успехите си получиха старозагорските математически таланти и техните преподаватели от ръководството на Община Стара Загора.Учениците са завоювали призови места в математическите състезания в Куала Лумпур - WMI2024 и Сеул..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
гл. инсп. Димитър Димитров, сектор

Над 2300 водачи с превишена скорост само за седмица в Старозагорско

Общо 2311 нарушения на скоростните режими са установили пътните полицаи от 05.08 до 11.08 на територията на ОДМВР-Стара Загора. През посочения период в страната беше проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими, която е..

публикувано на 12.08.24 в 15:21