Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца изпращат робот - чистач в Космоса

Авторите са от Отбора по роботика на Свиленград, ще го представят на финалния кръг на Националното състезание "Роботика за България"

Роботът - чистач на Отбор по роботика - Свиленград
Снимка: Снимка: Таня Козалиева

Отборът съществува едва от месец февруари т.г. Таня и Недялко Козалиеви  участват в конкурс за ментори, организиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи" и български филиал на световен софтуерен лидер. Печелят симпатиите на журито и се впускат в голямото приключение - те за първи път са ментори, а децата за първи път изучават роботика. В отбора участват третокласниците Мирослав Димитров и Виктор Георгиев, Надежда Кичукова и Васил Ставрев от IV клас и Елица Димитрова от V клас. Свиленградският отбор се конкурира с 30 екипа от страната и достига до участие във финалния кръг. Проектът е на тема "В орбита", а децата решават да се включат със свое решение за космическия отпадък. Младите визионери изработват модел на робот - чистач / на снимката/. За целта  обмислят в детайли конструкцията, гумите му, сензорите, как да повдига и поема предметите,...и други важни детайли, за да е максимално функционален. С този модел, нови знания и много ентусиазъм ще се явят на 15 юни в София на Националното състезание" Роботика за България". 

Интервю с Таня Козалиева чуйте в прикачения файл. С нея разговаря Теодора Иванова.
Още от категорията

Александър Козаров: Познат, обичан и митичен

"Митичност" е подготвената изложба по повод 70 годишнината от рождението на един от най-ярките представители на съвременната българска скулптура Александър Козаров . Художникът остана завинаги млад. За своите 46 години земен път създаде неповторими..

публикувано на 04.03.24 в 20:38
Ямбол

„Принцесите и Змеят" по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев"

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят" по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев". Началният час е 11 , съобщава кореспондентът ни Даниела Костова. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна..

публикувано на 02.03.24 в 10:10
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш на община Стара Загора  4 март – 10 март  2024 г. 4 март /понеделник/ „Направи за мама“ – арт работилничка за деца от 3 до 9 години С предварително записване на тел. 0883462018 10:00 ч. – 12:00 ч., НЧ „Родина 1860“ Учебно ателие за..

публикувано на 01.03.24 в 15:06
Иван Милев, „Ахинора“, 1925 г.

Ателие за деца по повод Националния празник организира музей "Ахинора" в Казанлък

Музей „Ахинора“ в Казанлък организира ателие за деца по повод Националния празник на България. То ще се състои на 2 март от 11 часа.  Екипът на Художествената галерия ще запознае децата с произведения от фонда на културния институт, на които са..

публикувано на 01.03.24 в 13:30

Актьорът от Народния театър Христо Чешмеджиев празнува в Стара Загора

Христо Чешмеджиев е актьор в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, вече тридесет и два сезона играе на сцената му. Преподавател, пътешественик, радио водещ, гласът в аудио книги, писател и силно обществено ангажиран е. Роден е на 29-ти февруари и..

публикувано на 29.02.24 в 15:32

Най-забележителната творба в българското танцово изкуство е "Нестинарка" на Марин Големинов

Балетът на Държавна опера Стара Загора ще отбележи 96-та годишнина на българското професионално танцово изкуство с три събития. Празничната вечер ще започне днес, в 18.00 часа, от фоайето на първата извънсолична опера с откриването на изложба посветена..

публикувано на 29.02.24 в 11:30

Представят книга за освободителното движение през обектива в Музея на фотографията

Днес от 17:30 часа в Музея на фотографията в Казанлък ще бъде представена книгата на Чавдар Ветов „Българското националноосвободително движение през погледа на фотографията“. Изданието съдържа сериозен аналитичен текст и над 500 изображения, като..

публикувано на 27.02.24 в 15:18

Една от първите родни мемоарни книги представя в исторически сборник РИМ - Стара Загора

Една от първите родни мемоарни книги от времето на Третата българска държава ще бъде представена в Регионалния исторически музей на 28 февруари от 17.30 часа. Историческият сборник „Въспоменание от разбърканите времена“ включва фототипното издание на..

публикувано на 26.02.24 в 14:34

Сопраното Гергана Георгиева: Публиката се покорява с любов

Днес, 24 февруари , от 19.00, на сцената на Държавна опера Стара Загора, във впечатляващата постановка на операта „Евгений Онегин ” от Пьотър И. Чайковски сопраното Гергана Георгиева ще направи своя дългоочакван дебют в ролята на Татяна . През 2022..

публикувано на 24.02.24 в 15:48

В Шипка ще наградят талантливите деца на България на Националния празник

Победителите в третото издание на Националния конкурс "С България в сърцето" ще бъдат наградени на специална церемония на Трети март в чителище "Светлина" в гр. Шипка на 3.03.  Над 200 деца от 41 населени места се включиха в третото издание на конкурса,..

публикувано на 24.02.24 в 09:55