Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампания набира средства за църква връстник на Султанския ферман за Българска църковна независимост

| обновено на 20.07.19 в 09:45

От 30 000лв се нуждае храмът „Свети Свети Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец. Църквата построена през 1872г. и е връстник на Султанския ферман за Българска Църковна независимост.

Изградена е от доброволци и е изографисана от майстори от Дебърската иконописна школа.

В църквата се пази копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото.

С отпуснати от община Сливен средства вече е ремонтирана и измазана покривната конструкция на храма, но са необходими още ново изографисване, нова дограма и реконструкция на олтарната част. Това каза за Радио Стара Загора енорийският свещеник Михаил.

Необходими са средства за наем за скеле, консумативи – бои, четки, грундове, и други материали за зографите, каза още отец Михаил.  

Сред идеите му за бъдещето на храма са облагородяване на двора, който също е в плачевно състояние, изграждане на беседки, кът за деца, неделно училище и параклис за кръщаване на православните християни.

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с отец Михаил.Банковата сметка на Храма:

BIC UNCRBGSF

IBAN BG89UNCR70001523356502

Дарения могат да се изпращат и със SMS с текст BLATEC на номер 17777 към всички оператори.


Галерия

Още от категорията

Първа самостоятелна изложба "Графика" на Даниела Георгиева

Първа самостоятелна изложба „Графика“ открива днес младата художничка Даниела Георгиева в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. Вернисажът, предвид спазване на епидемиологичните мерки срещу разпространението на коронавируса, е от 16..

публикувано на 01.07.20 в 15:25

В Чирпан посрещат Джулай морнинг с рок маратон

В Чирпан четири рок групи ще посрещнат изгрева на първоюлското утро с популярни и обичани парчета на Юрая хийп, Дийп пърпъл и рок банди от 60-те и 70-те години на миналия век.  Началото на рок маратона, превърнал се в традиция за много селища у..

публикувано на 30.06.20 в 15:36

Карикатурата е камъчето в обувките на държавниците

Последните дни, новинарските емисии, предоставят обилна храна за сатириците и авторите на политически карикатури. Един след друг, в обяснителен режим, пред медиите, политиците от висшия ешалон на властта поясняват думите и действията си. Социалните мрежи..

публикувано на 28.06.20 в 12:48

Тенорът Ивайло Михайлов: Пучини не се пее, неговата музика се усеща!

Вълнуващ концерт с песните на италианския композитор Джакомо Пучини ще представи тази вечер, от 19 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора тенорът Ивайло Михайлов, солист на старозагорската опера.Ивайло Михайлов ще представи песните на..

публикувано на 26.06.20 в 12:56

Лъчезар Воденичаров: “Ловът е начин на живот!“

А сега ви срещаме с Лъчезар Воденичаров (Воден Чаиров). Литературните му увлечения се появяват редом с лова, риболова и кучетата, по които има увлечение. От започването си през около 2000 г., има написани над 100 разказа на тема “дива природа, лов и..

публикувано на 25.06.20 в 12:22

Хасково празнува Еньовден

Еньовденски венец за здраве и дълголетие беше поставен тази сутрин на пл.“Общински“ в Хасково, съобщават от общината. От там започва и базарът „Българско е“ - „Празник на билките и водата“. Сред първите минали под еньовденския венец бяха..

публикувано на 24.06.20 в 11:27
Снимка: Община Ямбол

2468 именици от Община Ямбол ще отбележат своя ден

Всяка година на 24 юни отбелязваме два празника – Рождество на свети Йоан Кръстител или Предтеча и Еньовден. Според народното поверие срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-силна лечебна сила. На този ден празнуват Биляна, Ивет, Ивета,..

публикувано на 24.06.20 в 08:59

Богдан Богданов възстановява стара пещ

До края на август производителят на хляб  Богдан Богданов от Стара Загора се надява да реализира още една своя мечта – да предлага хляб от лимец, изпечен в глинена пещ отпреди Христа. Това съобщи за Радио Стара Загора самият Богданов, който  заради..

публикувано на 23.06.20 в 09:49
Христо Стоянов

Писателят Христо Стоянов не пише, а стреля с думите

Христо Стоянов не пише, а стреля с думите. Точно, хладнокръвно и красноречиво. Журналистическата работа изострила сетивата и перото му, отрежда да заеме почетното място на един от най- нашумелите български писатели, през последните две десетилетия. Заради..

публикувано на 22.06.20 в 17:31

По пътя на храната в пътешествие

Местните общности, тяхната култура и природните дадености могат да бъдат представени и чрез храната и хората, които я произвеждат. Дегустации на добри, чисти и честно произведени храни и напитки, които да превръщат в преживяване пътешествието назад към..

публикувано на 21.06.20 в 18:17