Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Мортен Роесен: Сцената на античния форум в Стара Загора ме вдъхновява!

Днес на откритата сцена - античния форум Августа Траяна  на Стара Загора старозагорската опера ще представи Световната премиера на операта „Траян в Тракия“ Операта е написана специално, за да бъде изпълнена точно на това историческо място". Преди спектакъла всеки от зрителите на премиерата ще получи специална брошура, издадена от регионалния исторически музей в Стара Загора с интересни подробности за времето, в което се развива действието на това музикално произведение.

Операта  „ТРАЯН В ТРАКИЯ“ е написана от Андре Катели

Режисьор на спектакъла е Мортен Роесен от  /Дания/

Диригент Антъни Арморе /Австрия/

СценографияТодор Демеров

Костюми Теодора Джамбазова

Участват Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Костадин Якшев, Стоян Буюклиев и др.

Солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, с участието и на прабългарската школа за оцеляване Багатур.

Режисьорът Мортен  Роесен не за първи път работи със старозагорската опера. Той има магистърска степен по Драматургия от Aarhus University, Дания. Работил е като асистент-режисьор в Кралския датски театър, Датската национална опера, Aarhus театър и Teatret VED Sorte Hest. Женен е за българка и има едно дете. През 2016 г. печели Международен конкурс за камерна опера на  Държавна опера-Стара Загора. На 22 март 2017 г. на сцената на Операта е премиерата на тези три съвременни оперни заглавия: „Стената“, „Африканска окарина“ и „Аукцион“ от композиторите Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини. През 2018 г. Мортен К. Роесен бе режисьор на спектакъла, поставен в Камерна сцена „В джоба 234“ – „Кабаре в Операта“ – три съвременни опери от композиторите Курт Вайл и Паул Хиндемит – „Махагони“, „Седемте смъртни гряха“ и „Напред и назад“. На 6 април тази година той постави камерната опера „Лицето на лъва“ от Елена Ланге отново на същата камерна сцена. Творческият екип на тази опера бе отличен на 24 май със Специална грамота Стара Загора на Община Стара Загора за съвременно социалнозначимо изкуство. С Мортен Роесен за премиерата на операта "Траян в Тракия" разговаря Диана Абрашева:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28

Никола Райков жъне успех и с новата си книга „Принцът на сънищата“

Първият  по рода си проект, написан и нарисуван на ръка от обичания детски писател Никола Райков засега отчита впечатляващ успех. Само за седмица обявените 850 бройки, необходими за да се издаде първи тираж, бяха заявени от нетърпеливите читатели...

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21