Стара Загора отбелязва 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./

Представители на общинската администрация и граждани отбелязват годишнината от трагичните събития  и боевете за защита на Стара Загора с полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора - Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой, Мавзолей - костница „19 юлий 1877“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на загиналите във войните старозагорци.

За първия възпоминателен знак, оставен от признателните потомци на загиналите старозагорци, разказва Петьо Мирчев, уредник по „История на българските земи от 15-19 в.“ в Регионалния исторически музей.

На този ден преди 142 години, ненарадвали се на краткотрайната си свобода, старозагорци са принудени да изпитат страха от неравната битка на руските войници и български опълченци с многократно превъзхождащата ги редовна турска армия на Сюлейман паша и ужаса от последвалото клане. 

На 10 юли (22 юли) 1877 г. авангардът на Предния отряд на руската армия под командването на ген. Гурко влиза в Стара Загора и освобождава града, който е стратегически важна точка за бъдещо настъпление в Тракия. Народът ликува, избран е първият кмет – Петко Рачов Славейков. Бързото придвижване на войските на Централната турска армия начело със Сюлейман паша принуждава Гурко да се отклони от главното направление на руското настъпление – Одрин. Новозагорският  гарнизон на Реуф паша прави опит да се присъедини с  аскера срещу Стара Загора, който е осуетен от част от отрядите на ген. Гурко. В града остават  4 опълченски дружини, 14 ескадрона и 12 оръдия под командването на ген. Николай Столетов на 17 юли (29 юли).

Двете сили  водят ожесточени боеве край Джуранли, а Сюлейман паша тръгва в решителна атака срещу Стара Загора с всичките си 16 хиляди войници и офицери. Градът е поверен в ръцете на 3 500 български опълченци и руски войници. Настъплението е спряно от слаб авангард на 31-ви юли. Целия ден се водят ожесточени битки за всяка махала, за всяка улица, за всяка къща. Турците са спрени от подполковник Калитин, повел III-та дружина в контраатака. Опълченците се вклиняват напред,  заплашени от обкръжение. В атака  се хвърля и съседната - I-ва дружина. Започва яростен ръкопашен бой в защита на Самарското знаме – знамето на III-та дружина. Загиват  подполковник Калитин и няколко негови другари, но светинята е спасена, предавана от ръка на ръка с цената на живота.

Защитниците на Стара Загора отбиват атака след атака,  но силите са неравни 27 000-дна редовна турска армия и дошлия на помощ  башибозук срещу  3 500 руси и опълченци… Полковник Де Прерадович, издава заповед за оттегляне. Към прохода към Казанлък,руските части и опълченски дружини се изтеглят заедно с няколко хиляди българи от Стара Загора и тунджанските села.

Освирепелите турски орди избиват няколко хиляди българи от града и селата южно от него, а други няколко хиляди - предимно млади момчета, девойки и жени, са отвлечени и продадени на робските пазари на Турция. След погрома Стара Загора е изпепелена до основи, разграбена и обезлюдена.

Много от жителите, избягали от Стара Загора по време на боевете, не се завръщат в града. Малцина са вярвали, че обезлюденият и опожарен град ще  възкръсне отново като птицата Феникс от руините и пепелищата . Днес, 142 години по-късно, старозагорци отбелязват годишнината от битката за града по време на Руско-турската война през 1877 година и отдават почит към невинните жертви, загинали за свободата на града, с поднасяне на венци и цветя на паметниците посветени на събитията от 19/31 юли 1877 г.

Тази вечер ще бъде поднесен гирлянд  на славата пред Мемориала „Защитниците на Стара Загора". В 19 часа старозагорци и гостите на града ще наблюдават спектакъла „Искри“ и концерта на Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част за Стара Загора". 

В 20,30 часа ще започнат и празничните илюминации.


Галерия

Още от категорията

#По джаз Коледа тази вечер в Стара Загора

Младите таланти от НУМСИ „Христина Морфова” и по-възрастните им колеги по ноти от Военния биг бенд организират за старозагорци съвместен предколеден концерт #По-джаз Коледа! на 3 декември (вторник) във Военния клуб. На сцената с джаз класата на..

публикувано на 03.12.19 в 10:42

Националният омбудсман с изнесена приемна в Стара Загора

Омбудсманът Диана Ковачева и екип от експерти към институцията организират приемна за старозагорци. Тя ще се проведе на 21 ноември от 12:30 часа в офиса на местния обществен посредник Надежда Чакърова – Николова, адрес: бул. „Митрополит Методи Кусев“ №..

публикувано на 20.11.19 в 15:44

Музей „Литературна Стара Загора“ отваря врати

Нов културен център отваря врати в центъра на Стара Загора. Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с богатото литературно наследство в музей „Литературна Стара Загора“, който е пренесен в нова сграда и предлага съвременен поглед към..

обновено на 25.10.19 в 06:50
Нова Загора

Спортни прояви ще радват жителите на Нова Загора за празника на града

Няколко спортни прояви по повод празника на Нова Загора –Петковден са подготвили в съботния ден от общината.  Едната от тях е турнир по свободна борба „Новозагорска слава“. Ще се проведе и финал на традиционния футболен турнир за купата на кмета..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

За 17-и път Габрово събира изпълнители на духовна музика

От 11 до 14 октомври в Габрово ще се проведе ХVІI-то издание на международния фестивал „Празник на духовната музика”. Организатори са Община Габрово, Архиерейското настоятелство и народно читалище ”Габрово 2002”. Фестивалът е посветен на покровителката..

публикувано на 11.10.19 в 13:53

Седем утвърдени имена журират "Пиеро" 2019

На 24 септември започва XI Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" - уникален за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите,..

публикувано на 24.09.19 в 12:13

Болярово празнува 45 години от обявяването си за град

На 7 септември Болярово, обл. Ямбол ще отпразнува 45 години от обявяването си за град. Датата ще бъде отбелязана с поредица от културни и спортни мероприятия през цялата седмица. В празничния ден 7-и септември водосвет за здраве и благополучие  на..

публикувано на 02.09.19 в 16:06

Тривековен юбилей празнува казанлъшкото село Средногорово

Казанлъшкото село Средногорово ще отбележи 300 години от съществуването на селото. Средногорово е заселено през далечната 1719 г., а първите жители са няколко рода, чиито имена се пазят в хрониките и до днес. По случай рождения ден, кметството..

публикувано на 29.08.19 в 15:55

Световната оперна прима Веселина Кацарова се среща със съгражданите си

На 29 август   2019 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в Международния младежки център (бившето кино „Жельо Диманов“) в Стара Загора, ще се състои среща на  Веселина Кацарова - световно известна оперна прима, Почетен гражданин на Стара Загора и артистичен..

публикувано на 22.08.19 в 14:38

Първа копка на нов Дневен център в Казанлък

Символична "първа копка" на нов Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства ще бъде направена от 11 часа в Казанлък днес. Новата социална услуга на територията на община Казанлък ще е единствената от..

публикувано на 22.08.19 в 09:10