Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Самоотвержените санитари на природата имат лоша репутация

Снимка: БГНЕС

Лешоядите са удивителни създания, те са самоотвержените санитари, които предотвратяват разпространението на болести сред дивите и домашните животни, вършат работа, която не е по силите на друг, но въпреки това се ползват с лоша репутация. Името им звучи нарицателно, а те не го заслужават. Според Нели Найденова, говорител на Фондация "По- диви Родопи", тяхната лоша слава се дължи на грозноватия вид и менюто им за хранене, но най- важното е, че те са еколози, спиращи разпространението на заразни болести.

Малцина знаят, че в  българската природа са се срещали четири вида лешояди- египетски, белоглав, черен и брадат, но в резултат на използването на отрови, намаляване на животновъдството, бракониерството и преследването им, тези властелини на небето са напълно изтребени или доведени до ръба на оцеляването.

И ако преди три десетилетия белоглавите лешояди в България бяха единични бройки, благодарение на  природозащитниците египетските и белоглавите лешояди вече устойчиво се завръщат в природата, като активно се работи за връщането на още един вид- черния лешояд..

 С театралното представление "Приятно ми е, Ива", изложба "Властелините на Родопите", игри за деца и много изненади  ще бъде отбелязан Международния ден на лешоядите в Маджарово. Традиционно този ден се отбелязва всяка първа събота от месец септември. Тази година програмата ще започне ден по- рано, на 6- ти септември с официалното откриване на изложба в градския парк на Маджарово от 18.00 часа.  Експозицията представя  дивата природа в Източните Родопи, едно от последните запазени диви кътчета на Европа. Фокусът на изложбата ще бъде върху властелините на родопското небе. Посетителите ще видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици, влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите си през последните години зубри и диви коне, в това красиво кътче на България.

За първи път и специално за Дните на лешояда в събота, от 20.00 часа , в Природозащитен център "Източни Родопи"  Ива Тодорова ще представи авторския си спектакъл "Приятно ми е, Ива". Моноспектакълът е награден с две награди "Икар", за драматургичен текст и водеща женска роля, уточни Нели Найденова. Тя допълни, че през цялото време в центъра на разположение за малки и големи ще има игри, които ще помогнат да посетителите да надникнат в тайния живот на лешоядите и да преживеят проблемите, пред които се сблъскват редките птици ежедневно. И тази година малки и големи ще могат да се снимат с таблата, да влязат в тялото или под крилото на любимия си лешояд. 

 Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:Още от категорията

Чирпан отбелязва 115 години от рождението на скулптурката Мара Георгиева

115 годишнина от рождението на скулптурката проф .  Мара Георгиева ще бъде отбелязано на 11 юли, от 11 часа, в Чирпан с изложба . Събитието, на което домакин е Къща- музей "Пейо К. Яворов", е организирано от Община Чирпан, Читалище "Димитър Данаилов..

публикувано на 10.07.20 в 18:59

Радумко е новият служител в музей "Етър"

Радумко е името, избрано за рисуваното човече в музей „Етър“ Щатният педагог на музей „Етър“ вече има помощник – Радумко. Рисуваното човече, облечено в народна носия, се появи за първи път през юли миналата година в изложбата „Диалог с миналото“,..

публикувано на 09.07.20 в 09:09

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов. Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. В 10.30часа в..

публикувано на 09.07.20 в 09:02
Къща Музей „Гео Милев“, Стара Загора

Къща- музей "Гео Милев" с признание за споделена магия в извънредна ситуация

В Националната кампания „Достойните хора на Стара Загора“, „Заедно срещу кризата“, организирана от вестник „Стандарт“ и община Стара Загора, в категорията Културни институти, Къща- музей „Гео Милев“ получи грамота за споделена магия на изкуството в..

публикувано на 08.07.20 в 16:11

Камерно соаре "Отново заедно" представя Старозагорската опера на сцена "Античен форум" на 8-ми юли

Атрактивно „Камерно соаре“, наречено „Отново заедно“  ще представи утре, 8-ми юли от 21,00 часа, на Античен форум „Августа Траяна“, Държавна опера Стара Загора. Събитието е част от лятната програма на старозагорската опера „Свеж въздух за изкуството“,..

публикувано на 07.07.20 в 16:36

Рекорден брой участници се включиха в Републиканския нощен туристически поход „Верея 2020“

През почивните дни се проведе юбилейният 20 –ти Републиканския нощен туристически поход „Верея 2020“ , организиран от ТД „Сърнена гора“ Стара Загора. Трасето на нощния поход започва от местността „Предела“ в прохода на „Република“ в 8.00 часа..

публикувано на 06.07.20 в 17:00

Ивайло Жеков, младежът с тромпет, популярен с видеата си в мрежата

19-годишно момче от Пловдив втора седмица избира да се представи със своя талант като свири на тромпет в Центъра на вселената. Ивайло Жеков е популярен сред младежката аудитория с видеата си в Интернет пространството. Стара Загора му е харесала,..

публикувано на 06.07.20 в 16:36

Бойко Беленски: Стефан Стамболов е личност без аналог в историята ни

Стефан Стамболов е революционер, поет, журналист, преводач, политик и един от строителите на съвременна България. Амбицията за власт, силовите методи на управление, прикрити зад маската на защита на националните интереси и просперитет на държавата,..

публикувано на 06.07.20 в 12:34

Васил Станишев: Правя това, което обичам

Васил Станишев от дете познава азбуката на сценичния грим. Театралната завеса, тежките декори, драматичните обрати в оперните постановки, музиката, танците, неповторимото излъчване на артистите, прожекторите на сцената изплитат магическата мрежа от емоции и..

публикувано на 03.07.20 в 19:37

Първа самостоятелна изложба "Графика" на Даниела Георгиева

Първа самостоятелна изложба „Графика“ открива днес младата художничка Даниела Георгиева в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. Вернисажът, предвид спазване на епидемиологичните мерки срещу разпространението на коронавируса, е от 16..

публикувано на 01.07.20 в 15:25