Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Самоотвержените санитари на природата имат лоша репутация

Снимка: БГНЕС

Лешоядите са удивителни създания, те са самоотвержените санитари, които предотвратяват разпространението на болести сред дивите и домашните животни, вършат работа, която не е по силите на друг, но въпреки това се ползват с лоша репутация. Името им звучи нарицателно, а те не го заслужават. Според Нели Найденова, говорител на Фондация "По- диви Родопи", тяхната лоша слава се дължи на грозноватия вид и менюто им за хранене, но най- важното е, че те са еколози, спиращи разпространението на заразни болести.

Малцина знаят, че в  българската природа са се срещали четири вида лешояди- египетски, белоглав, черен и брадат, но в резултат на използването на отрови, намаляване на животновъдството, бракониерството и преследването им, тези властелини на небето са напълно изтребени или доведени до ръба на оцеляването.

И ако преди три десетилетия белоглавите лешояди в България бяха единични бройки, благодарение на  природозащитниците египетските и белоглавите лешояди вече устойчиво се завръщат в природата, като активно се работи за връщането на още един вид- черния лешояд..

 С театралното представление "Приятно ми е, Ива", изложба "Властелините на Родопите", игри за деца и много изненади  ще бъде отбелязан Международния ден на лешоядите в Маджарово. Традиционно този ден се отбелязва всяка първа събота от месец септември. Тази година програмата ще започне ден по- рано, на 6- ти септември с официалното откриване на изложба в градския парк на Маджарово от 18.00 часа.  Експозицията представя  дивата природа в Източните Родопи, едно от последните запазени диви кътчета на Европа. Фокусът на изложбата ще бъде върху властелините на родопското небе. Посетителите ще видят снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици, влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите си през последните години зубри и диви коне, в това красиво кътче на България.

За първи път и специално за Дните на лешояда в събота, от 20.00 часа , в Природозащитен център "Източни Родопи"  Ива Тодорова ще представи авторския си спектакъл "Приятно ми е, Ива". Моноспектакълът е награден с две награди "Икар", за драматургичен текст и водеща женска роля, уточни Нели Найденова. Тя допълни, че през цялото време в центъра на разположение за малки и големи ще има игри, които ще помогнат да посетителите да надникнат в тайния живот на лешоядите и да преживеят проблемите, пред които се сблъскват редките птици ежедневно. И тази година малки и големи ще могат да се снимат с таблата, да влязат в тялото или под крилото на любимия си лешояд. 

 Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:Още от категорията

Телемедицината ще остане и след края на пандемията от коронавирус

Увеличение на броя на лекарите, присъединили се към платформата "Healee" и на пациентите, ползващи нейните услуги е регистрирано в месеците на извънредно положение у нас. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора един от нейните съоснователи..

публикувано на 03.06.20 в 11:23

68 диви орхидеи са регистрирани в България, 29 се срещат и в старозагорска област

68 са дивите орхидеи регистрирани в България. Според различни проучвания между 27 и 29 от тях се срещат на територията на старозагорска област, посочи преподавателят по ботаника в Тракийския университет доц. Нели Грозева в интервю за Радио..

публикувано на 02.06.20 в 12:26

Ясни са победителите в конкурса „Детството на моята фамилия“

Трима победители бяха отличени  в онлайн предизвикателството „Детството на моята  фамилия“, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“, по повод -1 юни - Международен ден на детето и 90-годишнината от първото организирано..

публикувано на 01.06.20 в 15:18

Училища споделят практики за приобщаване

Преподаватели от 10 училища в страната се включиха в новия проект "Приобщи се в нови партньорства". В него учителите споделят своите практики за приобщаваща среда в специално създадената платформа, обясни Елисавета Таракджи от Сдружение за споделено..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Популярни личности водят безплатни онлайн работилници за деца

Третото издание на кампанията, посветена изцяло на децата, които обичат да четат и мечтаят да пишат: „Национална седмица на детската книга“ ще се проведе от 1 до 7 юни в нов актуален формат – онлайн в платформата URBO , а участие ще вземат едни от..

публикувано на 01.06.20 в 11:02

Художникът Мария Илиева споделя умението да се вдъхновява от малките неща

Мария Илиева е български художник, който се идентифицира с портретите на момичета или жени в български носии. Като емблема е живото и нежно женско излъчване, което струи от тях. Моделите й са символ на непреходната класическа красота."Красотата в..

публикувано на 31.05.20 в 10:00

11 албума събра фотопредизвикателството „Детството на моята фамилия“

11 деца и техните семейства се включиха в онлайн предизвикателството „Детството на моята фамилия“, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“ - Стара Загора, по повод -1 юни - Международен ден на детето и 90-годишнината от..

публикувано на 28.05.20 в 15:39

Нов етнографски обект "Яхната" открива Исторически музей "Искра" в Казанлък

При спазване на всички санитарни изисквания на Министерството на здравеопазването приема посетители Музеят на розата в Казанлък в прак „Розариум“, съобщи уредникът в Исторически музей „Искра“ Радослав Петков.  В постоянната експозиция са изложени..

публикувано на 28.05.20 в 13:17

"Стопан" - духът на стария занаят

За да я има една книга трябва да има писател, който да я напише, но за да e истинско произведение на изкуството , трябва да има и книговезец. По българските земи към днешна дата има само един ,той нарича себе си "Стопан" , но е Калин Даскалов ...

публикувано на 27.05.20 в 08:44

Насред кризата старозагорски автор проби в Китай

Популярният детски автор Никола Райков подписа впечатляващ договор с голямо китайско издателство за правата върху цялото си творчество, включващо четири детски книги и две настолни игри. „Haitian Publishing House“ откупи правата и за аудио..

публикувано на 21.05.20 в 16:16