Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровските анекдоти "оживяват" в три музея

Министерство на културата одобри проекта „Хуморът – живото наследство“ на Габровския драматичен театър и ще финансира реализирането му. Общата стойност на финансовата помощ от министерството е 12 570 лв., а средствата за съфинансиране  ще бъдат осигурени от бюджета на театъра. Проектното предложение се осъществява по покана на Mинистерството в изпълнение на политиката му за подкрепяне на събития в областта на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Чрез проекта ДТ „Рачо Соянов“ ще изведе и представи по нестандартен начин прочутия габровски хумор, който е не само местна традиция от национално значение, но и устойчив, конвертируем културен продукт за региона. Проектът ще придаде физическо измерение на габровските шеги и анекдоти чрез средствата и на съвременното театрално изкуство, и на сувременниет технологии. Работата ще започне в края на септември и началото на октомври 2019 г. в ЕМО „Етър“, Дома на хумора и сатирата и Интерактивния музей на индустрията. Трите музея  освен партньори по проекта, са и притегателни центрове за туристи от страната и чужбина.

Екип от професионалисти в сценичните изкуства, изследователи на габровския хумор и консултанти от Дома на хумора и сатирата ще разработят драматургичната линия и сценични версии на анекдотите. Ще бъдат направени различни варианти, съобразени с естеството на трите музея, определени за „сценични площадки“. Замисълът на проекта предвижда габровските актьори да се появяват изненадващо в най-посещаваните часове на музеите като разиграват анекдоти пред посетителите. Ще бъде направено 3D видео заснемане  и чрез холограмна прожекция габровските шеги отново ще "оживяват" в музейните зали след приключването на проекта.

В последните години ДТ „Рачо Стоянов” търси все по-различни и атрактивни начини за привличане на нови публики, както и да достигне до хора, които не са част от традиционната театрална публика. Чрез проекта „Хуморът – живото наследство” местната култура и традиции ще бъдат въплътени в атрактивен културен продукт, достъпен за различни посетители. Ще бъдат популяризирани нови форми на сценично изкуство, които с помощта на 3D технологиите ще променят представите за музейни експозиции и ще си взаимодействат със зрителите по нов и креативен начин. Реализирането на проекта ще подсили туристическия потенциал на Габрово и страната, и ще засили сътрудничеството между културните институти на местно равнище.

Популярната книжка „Габровски анекдоти“ е преведена на повече от 20 езика и се е превърнала в световен  посланик  на Габрово.  Традиционно в града се провежда Карнавал на хумора, чийто основен организатор е Община Габрово, както и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от единствения по рода си музей в България - Дома на хумора и сатира.

Чуйте интервюто с директора на ДТ "Рачо Стоянов" в Габрово Петко Койчев. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13

Награди за Кукления театър в Стара Загора от първия комедиен фестивал "Тодор Колев"

Кукленият театър в Стара Загора е сред отличените с награди от първия Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен. Любомир Желев заслужи награда за мъжка роля в представлението на Теди Москов „Банкови кризи и наказания“.  Москов..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

„Пулсът на танца" и „Голата истина за група Жигули" са филмите, които ще бъдат прожектирани на лятното кино в Стара Загора

И тази година Община Стара Загора предлага на старозагорци и гости на града лятно кино под звездите с любими български филми. То ще бъде на 12 и 13 юли на Античен форум „Августа Траяна", от 21.00 часа...

публикувано на 02.07.24 в 10:56