Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нимфеумът край село Каснаково чува и изпълнява желания

Единственият запазен нимфеум в България е Светилището на нимфите и Афродита в село Каснаково. То е известно на науката още от 1898 година, когато местните хора започнали да разкопават скалите, за да разберат откъде се стича водата. Копаейки стигнали до три басейна и подпорна стена. През 1923 година при разчистване на терена, част от камъните били взети, но върху лицевия свод на централния извор е открит издълбан надпис на гръцки: "На добър час! Тит  Флавий Бейтюкент Есбенериус и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.

През 1968 година обектът е обявен за Национален паметник на културата. Днес той е една от най- посещаваните исторически и туристически атракции около Димитровград. Всяка година община Димитровград отделя собствен ресурс и с помощта на Министерството на културата  провежда археологически разкопки. Сред най- ценните находки, намерени до сега, са статуята на Богинята Изида и главата на сатир. Само за една година над 10 000 туристи преминават през култовото място, защото вярват, че Светилището чува и изпълнява най- съкровените им желания.

А легендата разказва, че в края на втори век от новата ера римският император Марк Аврелий подарява на своя пълководец от тракийски произход Тит Флавий Бейтюкент Есбенериус земя в околностите на днешното димитровградско село Каснаково. Подаръкът бил отплата за тридесетте години вярна военна служба към Рим. На тази земя, потънала в зеленина и диви цветя, имало бистро поточе, но хората ходели до него само денем, защото нощем около него танцували нимфите. Когато Тит Флавий видял за първи път мястото не разбрал каква сила го притегля към него, но решил да построи храм на богинята на любовта Афродита, за да зарадва с него обичната си жена Клавдия Монтана. Тит Флавий не жалел средства за строителството, но всяка нощ се будел заради един и същи сън. Най- красивата от нимфите му предлагала своята любов. Каленият в битки войн започнал да отслабва, станал мълчалив и угрижен. В деня на откриването на храма пред събралото се множество нимфата се явила, за да получи своя отговор. Всички паднали на колене и притаили дъх, само тракиецът останал прав. Нимфата прошепнала "Ела при мен и аз ще те даря с неземна радост и безсмъртие!", но смелият войн без колебание отговорил: "О, най- красива от красивите! Безкрайна е твоята щедрост, но аз оставам при жена си, която ме чакаше вярно в продължение на тридесет години, докато воювах за славата на императора!" 


В Историческия музей на Димитровград може да разгледате част от намерените находки в село Каснаково. От Нели Кръстева, уредник в Отдел "Археология", научаваме още за историята на култовото светилище.   


Галерия

Още от категорията

Най-после потвърдена е истинската възраст на Апостола

Нов труд, озаглавен „ По следите на Левски и БРЦК – нови османски документи“, излезе неотдавна на книжния пазар. Научни редактори на документалния сборник са проф. Пламен Митев, д-р Милена Тодоракова и доц. Християн Атанасов, а съставители: проф...

публикувано на 23.10.20 в 15:50
Любомир Михайлов

Любомир Михайлов: "Чувството за хумор е божи дар"

Любомир Михайлов е роден на 26 септември 1950 г. в Каварна. Завършва строително инженерство в София и сам се изгражда като художник. Има интереси в областта на карикатурата, илюстрацията, оформлението на книги, плаката и графичния дизайн. Работил е..

публикувано на 23.10.20 в 15:47

Европейската седмицата на програмирането отбелязаха в СУ „Христо Смирненски“

Ученици от шести клас представиха пред своите съученици от пети клас мултимедийна презентация на тема „История на изчислителната техника“. Те говориха за възникването, поетапното развитие и усъвършенстване на изчислителната техника. Разказаха и..

публикувано на 23.10.20 в 13:23
Николай Колев, сценарист на филмите „11А“ е

Клуб по „Сценаристика и кинознание“ набира гимназисти в Стара Загора

Клуб по „Сценаристика и кинознание“ заработи в новооткрития Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ в Стара Загора. Негов ръководител е  Николай Колев. Сценаристът на филмите „11 А“ и „12 А“ и автор на два романа вече обучава ентусиазирани..

публикувано на 23.10.20 в 12:17

Цветна пирамида ще краси изхода на Ямбол

Композицията, съставена от 16 000 цветя - 10 000 теменужки и 6000 лалета, се очаква да разцъфне напълно през пролетта. Общинско предприятие „Паркове и зони за отдих“ се старае постоянно да облагородява цветните площи на града, засаждайки нови..

публикувано на 22.10.20 в 14:08

Сливен ще бъде домакин на Националния детско-юношески театрален фестивал "Сцена под сините камъни"

Сливен ще бъде домакин на третото издание на Националния детско-юношески театрален фестивал "Сцена под сините камъни", съобщиха от общинския пресцентър. Откриването му ще бъде на 23 октомври, петък, от 14.00 часа в зала "Зора". В програмата са включени..

публикувано на 22.10.20 в 11:30

Стара Загора е домакин на Counter – Strike: Global Offensive

От днес Стара Загора е домакин на международен турнир по електронни спортове Counter – Strike: Global Offensive. Организатори са Община Стара Загора и Bellum Gens Elite–Stara Zagora. В рамките на четири дни едни от най-добрите отбори на България и..

публикувано на 21.10.20 в 14:50
Никол и Григор Костови

74 сватби по-малко до края на септември в Стара Загора

74 сватби по-малко до края на месец септември тази година в сравнение със същия период на миналата година отчитат от Общинското дружество „Обредни дейности“ в Стара Загора. За месец април при ограничение от четирима души в ритуалната зала сключените..

публикувано на 21.10.20 в 13:51

Хубаво е човек да има кутийка за спомени

Песента “Кутийка за спомени” на Татяна ЛОЛОВА е третата песен от проекта “Пеещи артисти”. Музиката е на Момчил Колев,  аранжиментът е на Момчил Колев и Калоян Колев, а текстът - на Мария Касимова. За "Кутийка за спомени" голямата ни актриса споделя, че я..

публикувано на 21.10.20 в 10:17

Държавен архив - Стара Загора представя най-старите си документи на научен форум

Затварянето на културните институти, заради първата вълна на пандемията COVID-19, не подмина и Държавен архив-Стара Загора. Точно тогава пазителите на документалната памет успяха да подредят част от фоновете си, а сред тях да открият и най- старите..

публикувано на 20.10.20 в 16:17