Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съдия Тоньо Тонев:

Справедливостта е понятие, което в очите на страните е съвсем различно

Предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман разбуни обществото, но случаят е на път да предизвика и междуинституционална криза след намесата на политици и реакцията на Висшия съдебен съвет, който на практика се присъедини към атаките срещу съда. 

Първи в сряда с остро обръщение към Висшия съдебен съвет излезе управителният съвет на Съюза на съдиите в България. Вчера общо 292 съдии от цялата страна и от всички нива в системата излязоха с обръщение към българските граждани по повод ескалиращото напрежение. Те призовават българските граждани към "осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир". Под обръщението са се подписали съдии от близо 40 съдилища в страната, между които и старозагорските Окръжен и Районен съдилища.  Днес призив за зачитане на конституционно установената независимост на съдебната власт отправи и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В него се казва още, че "ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа и заклеймяване на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия".   

„Насаждането в обществото на недоволство към съдебната система, към правораздавателните органи, в крайна сметка удря върху държавността, защото съдебната система е една от трите власти, на които се основава и уповава демократичната държава“, заяви в интервю за Радио Стара Загора по повод обръщението на  магистратите дългогодишният съдия по наказателни дела от Окръжен съд –Стара Загора Тоньо Тонев. По думите му трябва да си даваме сметка, че пренебрежителното, принизително отношение към съда всъщност удря върху правата на всеки от нас. „ Никак не е лесно на всеки съдия и на всеки съдебен състав  при постановяването на съдебен акт за тежко наказание да прецени на първо място то да бъде справедливо и от една страна да постигне целта осъденият да бъде превъзпитан, а от друга страна близките на пострадалото лице да се чувстват удовлетворени от полученото възмездие“, каза още съдия Тонев, който в съдебната си практика има постановени две доживотни присъди.    

Повече по темата и дали да отпадне съкратеното съдебно производство при тежки престъпления, чуйте от интервюто в звуковия файл. 

 Още от категорията

Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11

Само мерките в здравеопазването и намаляването на ДДС за виното и бирата са адекватни

Пакетът от икономически мерки на правителството за борба с кризата са предизборни, някои вредни, а други дори без ефект. Така коментира за Радио Стара Загора мерките на стойност 2 млдр.лв., който обяви премиерът в помощ на бизнеса и хората, икономистът..

публикувано на 29.07.20 в 15:30

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов

Инцидентът, при който млада жена в село Турия загина от мълния на 26-ти юли, е третият подобен за последните шест месеца, коментира инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. В два от случаите хората са били с животни навън в полето.  Как да..

публикувано на 28.07.20 в 09:05

За протестите, намаленото ДДС за книгите и „Вечер на талантите“

В тези протести виждам зараждане на гражданско общество у нас и ме радва, че много млади хора участват. Акцията на Христо Иванов на „Росенец“ ме обнадежди, че народът се събуди и това е начинът да покажем, че не искаме да търпим беззаконие. Хората..

публикувано на 26.07.20 в 13:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: В никакъв случай промените, предложени от Бойко Борисов няма да успокоят протестите.

Действията на Бойко Борисов показват, че той преценява протеста като слаб, това каза в сутрешното предаване „Репортер“ на Радио Стара Загора социологът и политолог - Андрей Райчев. „Силата на протеста е, че не припознава политическите лидери като..

публикувано на 24.07.20 в 09:44

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на..

публикувано на 23.07.20 в 15:48

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

„ Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел..

публикувано на 23.07.20 в 14:12

Д-р Александър Симидчиев: Социално отговорно поведение ще ограничи разпространението на коронавируса

Увеличението броя на заболелите от КОВИД 19 в страната през последните няколко седмици е резултат от поведението на хората и неспазването на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира в интервю за радио Стара..

публикувано на 22.07.20 в 15:39

Доц. д-р Петър Чолаков: Предсрочни парламентарни избори са все по-вероятни

Предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни , ако правителството не предприеме решителни мерки за промяна формата и начина на управление в страната , прогнозира в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. д-р Петър Чолаков. Общественото..

публикувано на 22.07.20 в 09:00