Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Елена Мури: Сезонът е любов

Елена Мури
Снимка: Мила Маринова


На 9- ти октомври, старозагорската поетеса и художничка, Елена Мури ще представи в Арт фоайето на Радио Стара Загора новата си книга „Сезонът е Любов“. Новата, осма поред книга на авторката е поетично- цветна приказка от 70  стихотворения и 75 картини. Те са отражение на неповторими мигове, неочаквани срещи, много хора и ситуации. Стихове и картини, вдъхновени от съзерцанието на българската природа и живота във всяко живо същество.

Елена Трифонова е родена на 3.09.1969 в Стара Загора. Творческото вдъхновение и писане на стихове започва през 1980 година, когато е на 11 години и участва в Международната  Асамблея "Знаме на мира". В юношеството участва в клуб за поезия "Веселин Ханчев" под ръководството на поета Жеко Христов в родния си град. 

По- късно, на 17 години, получава награда за поезия и предложение за първа книга от Съюза на българските писатели. Автор е на книгите: "Космос от любов" 2005, "Неизпратени писма до теб" 2006, преведена на руски и английски език , " В любов- из дневника на едно пътуване в сърцето", на албумите с рисунки и поезия: "Пътуване в цъфтенето" 2008, "Радост светеща" 2010, "Радост бликаща" 2011. 

Нейните картини са вдъхновени от многобройните й пътувания и от срещите с невероятни личности, както и от посетените от нея древни светилища, храмове и енергийни места в България, Индия, Шри Ланка, Непал, Китай, Италия, Гърция, Кипър, Турция, Испания, Малайзия, Остров Бали...  

 "Мури" е поетичният псевдоним на Елена. С него е позната на любителите на поезията и изкуството. Тя е майка на три дъщери. Децата и, също като нея, обичат книгите, изкуството, творчеството и красотата. Работи като психолог и психотерапевт в родния си град.

Какви изненади носи Сезонът Любов? Защо трябва да следваме знаците на Съдбата? Къде попадаме, ако ги пренебрегнем?  Може ли да си купим надежда от магазинчето на мечтите? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в споделеното от Елена Мури, а ако обичате рисуваните думи не забравяйте, че премиерата на книгата "Сезонът е любов" в Стара Загора е на 9 октомври, а в Казанлък, ден по- късно. 

Дрескодът: Моля, не забравяйте усмивката, защото ви очаква едно пътуване под цветна  дъга на думите.

Интервюто с Елена Мури чуйте в прикачения звуков файл:  


Още от категорията

11 албума събра фотопредизвикателството „Детството на моята фамилия“

11 деца и техните семейства се включиха в онлайн предизвикателството „Детството на моята фамилия“, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“ - Стара Загора, по повод -1 юни - Международен ден на детето и 90-годишнината от..

публикувано на 28.05.20 в 15:39

Нов етнографски обект "Яхната" открива Исторически музей "Искра" в Казанлък

При спазване на всички санитарни изисквания на Министерството на здравеопазването приема посетители Музеят на розата в Казанлък в прак „Розариум“, съобщи уредникът в Исторически музей „Искра“ Радослав Петков.  В постоянната експозиция са изложени..

публикувано на 28.05.20 в 13:17

"Стопан" - духът на стария занаят

За да я има една книга трябва да има писател, който да я напише, но за да e истинско произведение на изкуството , трябва да има и книговезец. По българските земи към днешна дата има само един ,той нарича себе си "Стопан" , но е Калин Даскалов ...

публикувано на 27.05.20 в 08:44

Насред кризата старозагорски автор проби в Китай

Популярният детски автор Никола Райков подписа впечатляващ договор с голямо китайско издателство за правата върху цялото си творчество, включващо четири детски книги и две настолни игри. „Haitian Publishing House“ откупи правата и за аудио..

публикувано на 21.05.20 в 16:16

„Книга за песните“ ще бъде една много силна и тиха връзка с публиката, която толкова обичам

С „Книга за песните“ един от най-многоликите и талантливи артисти в България – старозагорецът Стефан Вълдобрев отбелязва своя 50-годишен юбилей. Книгата включва литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. Красивият том от над..

публикувано на 18.05.20 в 09:50

Зоопаркът в Хасково е единственият за областите Пловдив, Стара Загора и Кърджали

Хасковският зоопарк е единственият действащ в областите Пловдив, Стара Загора, Кърджали. И макар че работи от ден, посетители има и то не малко, казва директорът Веселин Ахтаров. Той припомни, че зоопаркът беше затворен през извънредното..

публикувано на 16.05.20 в 13:05

Първият фестивал в изолация е Габровският фестивал

Карнавалът "Габрово 2020 - между изтока и запада" ще е първият карнавал в света по време на Covid - 19. Шествието се слави със своите няколкометрови макети, които изобразяват или осмиват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги..

публикувано на 16.05.20 в 11:25

Левски и Бенковски са действали и в димитровградското село Ябълково

Първият „Славянски дом“  у нас е създаден в димитровградското село Ябълково и  аботи като  първият в страната интернационален таен революционен комитет, включващ чехи, поляци и българи. Така започва втората любопитна история, публикувана в..

публикувано на 08.05.20 в 16:45

Общо 38 са номинациите за националната награда "Константин Константинов"

Общо 38 са номинациите за националната награда "Константин Константинов", която се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Това съобщиха организаторите на културния форум от Регионалната библиотека "Сава Доброплодни"...

публикувано на 08.05.20 в 14:00

Капитан Цветомир Василев : Ще отбележим 6 май вкъщи със семейството, на което сме липсвали предишни години на тази дата

Капитан Цветомир Василев е диригент е на Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Формацията е част и от Фестивалния оркестър на Българската армия. Участва в организирането и реализирането на четиринадесет издания на единствения у..

публикувано на 06.05.20 в 15:05