Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Елена Мури: Сезонът е любов

Елена Мури
Снимка: Мила Маринова


На 9- ти октомври, старозагорската поетеса и художничка, Елена Мури ще представи в Арт фоайето на Радио Стара Загора новата си книга „Сезонът е Любов“. Новата, осма поред книга на авторката е поетично- цветна приказка от 70  стихотворения и 75 картини. Те са отражение на неповторими мигове, неочаквани срещи, много хора и ситуации. Стихове и картини, вдъхновени от съзерцанието на българската природа и живота във всяко живо същество.

Елена Трифонова е родена на 3.09.1969 в Стара Загора. Творческото вдъхновение и писане на стихове започва през 1980 година, когато е на 11 години и участва в Международната  Асамблея "Знаме на мира". В юношеството участва в клуб за поезия "Веселин Ханчев" под ръководството на поета Жеко Христов в родния си град. 

По- късно, на 17 години, получава награда за поезия и предложение за първа книга от Съюза на българските писатели. Автор е на книгите: "Космос от любов" 2005, "Неизпратени писма до теб" 2006, преведена на руски и английски език , " В любов- из дневника на едно пътуване в сърцето", на албумите с рисунки и поезия: "Пътуване в цъфтенето" 2008, "Радост светеща" 2010, "Радост бликаща" 2011. 

Нейните картини са вдъхновени от многобройните й пътувания и от срещите с невероятни личности, както и от посетените от нея древни светилища, храмове и енергийни места в България, Индия, Шри Ланка, Непал, Китай, Италия, Гърция, Кипър, Турция, Испания, Малайзия, Остров Бали...  

 "Мури" е поетичният псевдоним на Елена. С него е позната на любителите на поезията и изкуството. Тя е майка на три дъщери. Децата и, също като нея, обичат книгите, изкуството, творчеството и красотата. Работи като психолог и психотерапевт в родния си град.

Какви изненади носи Сезонът Любов? Защо трябва да следваме знаците на Съдбата? Къде попадаме, ако ги пренебрегнем?  Може ли да си купим надежда от магазинчето на мечтите? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в споделеното от Елена Мури, а ако обичате рисуваните думи не забравяйте, че премиерата на книгата "Сезонът е любов" в Стара Загора е на 9 октомври, а в Казанлък, ден по- късно. 

Дрескодът: Моля, не забравяйте усмивката, защото ви очаква едно пътуване под цветна  дъга на думите.

Интервюто с Елена Мури чуйте в прикачения звуков файл:  


Още от категорията

Българчета в Северна Ирландия изработват мартеници от гайтан

Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с ръчно направени мартеници от гайтан. Децата, които живеят на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей "Етър". Това е..

публикувано на 20.02.20 в 09:15

Над 20 000 туристи през миналата година са посетили крепостта "Туида" край Сливен

Над двадесет хиляди туристи са посетили през миналата година Късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен, която бе отличена в категорията „Извън стандарта“ на годишните награди на „Ваканция и Спа Експо – 2020“ в София. Призът бе връчен..

публикувано на 18.02.20 в 16:30

"Не се шегувайте с любовта" предупреждава на 14 февруари Дон Жуан

В Деня на любовта и виното  на сцената на Държавна опера Стара Загора можем да се насладим на една от най- обичаните опери- „Дон Жуан“ на Моцарт. Това ще бъде концертно изпълнение, с талантлив състав на солисти, оркестър, хор и балет на..

публикувано на 13.02.20 в 14:43

Дисководещ от Чирпан с национална кампания "Нахрани пенсионер"

Дисководещ от Чирпан инициира национална кампания „Нахрани пенсионер“. Организаторът на кампанията Атанас Тонев, сподели в интервю за Радио Стара Загора, че целта е да се осигури топла храна за пенсионери с ниски доходи, нуждаещи се от подкрепа. За..

публикувано на 13.02.20 в 10:05

„Горещо“ с актьора Стефан Иванов

На 6.03 (вторник) от 19 часа в Културен център Стара Загора ще гостуват актьорите Асен Блатечки, Калин Врачански, Стефан Иванов, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве с френската романтична комедия „Горещо“. Режисьор на постановката е Асен..

публикувано на 12.02.20 в 11:37

Община Чирпан с мащабна рекламна кампания в областта на туризма

Агресивна рекламна кампания с участие в туристически изложения, борси, фестивали, представяне на широк спектър рекламни продукти са заложени в Програмата за развитие на туризма в Чирпан и региона, през следващите 4 години. Туризмът е един приоритетите в..

публикувано на 12.02.20 в 13:30

„Чудесна неделя за пикник“ с Албена Михова

На 10.03 (вторник) от 19 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена романтичната пиеса „Чудесна неделя за пикник“. В постановката участват актьорите Албена Михова, Деси Бакърджиева, Яна Бобева, Петя Бойчева. В един спокоен уикенд..

публикувано на 11.02.20 в 12:48

Музеят на ските разказва снежни приказки

Слънцето се усмихва приветливо, но въздухът е напоен със студеното ухание на зимата, и навярно любителите на зимните спортове, поглеждайки календара, си спомнят за "онзи" 9 ти февруарски ден, през 1998 година, когато на олимпийските игри в Нагано, Япония,..

публикувано на 08.02.20 в 11:30

Андрей Босов поставя "Спящата красавица" с балета на старозагорската опера

Големият руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов пристигна в Стара Загора, за да започне своята работа с младата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера върху постановката на..

публикувано на 07.02.20 в 14:28

Три спектакъла на казанлъшкия театър може да влязат в "Златния фонд" на БНТ

Спектакълът „Цигуларката на Бога“ по Стефан Цанев на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък  е първата съвременна постановка, която ще бъде заснета за възродилата се легендарна рубрика на БНТ „Телевизионен театър“. В началото на март..

публикувано на 06.02.20 в 14:14