Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елена Мури: Сезонът е любов

Елена Мури
Снимка: Мила Маринова


На 9- ти октомври, старозагорската поетеса и художничка, Елена Мури ще представи в Арт фоайето на Радио Стара Загора новата си книга „Сезонът е Любов“. Новата, осма поред книга на авторката е поетично- цветна приказка от 70  стихотворения и 75 картини. Те са отражение на неповторими мигове, неочаквани срещи, много хора и ситуации. Стихове и картини, вдъхновени от съзерцанието на българската природа и живота във всяко живо същество.

Елена Трифонова е родена на 3.09.1969 в Стара Загора. Творческото вдъхновение и писане на стихове започва през 1980 година, когато е на 11 години и участва в Международната  Асамблея "Знаме на мира". В юношеството участва в клуб за поезия "Веселин Ханчев" под ръководството на поета Жеко Христов в родния си град. 

По- късно, на 17 години, получава награда за поезия и предложение за първа книга от Съюза на българските писатели. Автор е на книгите: "Космос от любов" 2005, "Неизпратени писма до теб" 2006, преведена на руски и английски език , " В любов- из дневника на едно пътуване в сърцето", на албумите с рисунки и поезия: "Пътуване в цъфтенето" 2008, "Радост светеща" 2010, "Радост бликаща" 2011. 

Нейните картини са вдъхновени от многобройните й пътувания и от срещите с невероятни личности, както и от посетените от нея древни светилища, храмове и енергийни места в България, Индия, Шри Ланка, Непал, Китай, Италия, Гърция, Кипър, Турция, Испания, Малайзия, Остров Бали...  

 "Мури" е поетичният псевдоним на Елена. С него е позната на любителите на поезията и изкуството. Тя е майка на три дъщери. Децата и, също като нея, обичат книгите, изкуството, творчеството и красотата. Работи като психолог и психотерапевт в родния си град.

Какви изненади носи Сезонът Любов? Защо трябва да следваме знаците на Съдбата? Къде попадаме, ако ги пренебрегнем?  Може ли да си купим надежда от магазинчето на мечтите? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в споделеното от Елена Мури, а ако обичате рисуваните думи не забравяйте, че премиерата на книгата "Сезонът е любов" в Стара Загора е на 9 октомври, а в Казанлък, ден по- късно. 

Дрескодът: Моля, не забравяйте усмивката, защото ви очаква едно пътуване под цветна  дъга на думите.

Интервюто с Елена Мури чуйте в прикачения звуков файл:  


Още от категорията

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50

Филолог, заела над 140 книги, е "Читател на годината" на регионалната библиотека в Сливен

Анастасия Костова на 27 години е носителят на приза "Читател на годината -2020" на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Това съобщиха от културната институция, където днес са били наградени десетте номинирани за приза читатели на..

публикувано на 14.01.21 в 16:35
броене водолюбиви птици

15 000 експерти и доброволци от 100 страни броят зимуващите водолюбиви птици

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е  едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци . То дава оценка за състоянието на популациите на..

публикувано на 14.01.21 в 09:05

Любовта на фокус в детско-юношеското творчество

Община Димитровград и Общинско предприятие "Детски и младежки център" за седма поредна година организират поетичен конкурс. Неговото мото е "Усещане за любов" . Идеята за него е родена по време на дискусиите в Общински ученически парламент...

публикувано на 12.01.21 в 19:04

Третият салон на казанлъшките фотографии откриват днес

Тази вечер в 17:30ч. в английския двор на музей „Искра“ в Казанлък ще бъде открит Третият салон на казанлъшките фотографии. 37 участници и 50 творби са включени в настоящото издание, което бе отложено от края на 2020г. за началото на настоящата...

публикувано на 12.01.21 в 15:07

Премиера на "Осем жени" в Старозагорския театър

Спектакълът „Осем жени”   е първата за годината премиера на   Драматичен театър „Гео Милев”. Драматургичната версия по пиесата на Робер Тома е на 19 януари  о т 19.00 часа.  Сценичният вариант, музикалната картина и режисурата са дело на..

публикувано на 12.01.21 в 14:07

Изявени деца математици написаха сборник със задачи

Сборник събира първите опити на 16 млади математици от цялата страна сами да напишат задачи. Децата, на възраст от първи до пети клас, са членове на клуб „Математически таланти“, а ръководител на проекта е математикът Любомир Любенов...

публикувано на 12.01.21 в 10:36
Поглед към Царевец

Спектакълът "Звук и светлина" безплатен и през 2021 година за туристите

70 % спад в броя на туристите, посетили културно-историческите обекти във Велико Търново през 2020 година в сравнение с 2019 година, следствие кризата с коронавируса, показват статистическите данни на Туристическата агенция „Царевград – Търнов“. Това..

публикувано на 11.01.21 в 13:43