Бутат "Берлинската стена" с трабант на фест в Павел баня

| обновено на 09.11.19 в 09:40

Уникален "Трабант фест" организират в събота в Павел баня. Тогава ще се проведе и възстановка на събитията по събарянето на Берлинската стена от 9 ноември 1989 г., в която важно място ще играе и култовото източногерманско возило, разказа Ангел Пеев, организатор на фестивала и председател на Национален клуб "Трабант".

На централния площад на Павел баня ще се изгради умалено копие на стената, олицетворяваща желязната завеса, пазена от изток от оригинални военни и полицейски трабанти. От западна страна границата ще бъде охранявана от американски джип, също от времето на промените.

Началото на събитието е от 12 часа, а кулминацията ще бъде следобед след 15,30 часа.

Ще излезем от колите, ще надуем клаксоните, ще предизвикаме военните и полицейските автомобили да се отдръпнат, униформените ще свалят фуражките и ще се присъединят към гражданите, както се е случило тогава. Тогава ще разбием стената и ще преминем с едно трабантче, а в Западен Берлин ще бъдем посрещнати от характерни за това време автомобили за Западна Германия, осигурени от други ретроклубове“, разказа председателят на Национален клуб "Трабант".

Над 60 трабанта и много почитатели на източногерманското возило се очаква да присъстват в събота, а кулминацията ще бъде събарянето на „Берлинската стена“, в чието разбиване ще вземе участие трабант, който ще премине на западна територия, като повторение на събитията от преди 30 години, обясни Ангел Пеев.

Той допълни, че на събитието в Павел баня ще могат да се видят много колекционерски трабанти, включително тези ползвани от полицията и военните в ГДР, както и два от най-старите автомобили от 1963 г., възстановени от Кольо Тончев, баща на певицата Преслава. Ще има и друг много рядък модел комби от 1964 г., както и лимузина и кабрио. Могат да се видят и последните модели правени след падането на Берлинската стена.

Надявам се повече хора да присъстват, както и повече хора да възстановяват тази автомобил, да не бъдат хвърляни, а реставрирани, за да може повече да участват в такива мероприятия“, каза Пеев. Той припомни, че поддръжката на източногерманското возило е много по-лесна в сравнение със съвременните коли и трабанта няма как да те остави на пътя.

Преди две години в Павел баня бе отбелязана и 60-годишнина от производството на първия трабант, припомни Ангел Пеев. 


Още от категорията

Романът "Мистерията B-FILES" алармира за изчезването на пчелите в световен мащаб

След успешното представяне в редица градове в България романът "Мистерията B-Files" бе представен наскоро и в Брюксел. Авторката Мария Павлова бие тревожно камбаната и търси отговор на един от съвременните горещи въпроси:" Защо изчезват пчелите?". Издател..

публикувано на 09.12.19 в 11:41

Историята на балета не познава друго произведение като "Шопениана"

Едно от най- чаканите заглавия от програмата на афиша за юбилейното 50- то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е премиерата на "Шопениана". За хореограф на постановката Държавна опера Стара Загора ангажира дългогодишната примабалерина и..

публикувано на 04.12.19 в 11:45
Гълъб Бочуков и Серж Рангони

Театърът в Кърджали стана член на Европейската театрална конвенция

Театрално-музикален център- Кърджали е първият български театър, приет в Европейската театрална конвенция. С единодушие, при явно гласуване, Бордът на директорите на най- голямата мрежа от обществени театри в Eвропа, на конференцията си в Амстердам,..

публикувано на 04.12.19 в 09:59

Концерт – трибют с група “Perfect Stranger“

На 7.12 ( събота ) в Дом на културата Стара Загора ще се състои концерт – трибют на албума “Metropolis Rt. 2 – Scenes from a Memory”на групата “Dream Theater”, изпълнен от “Perfect Stranger”– най – добрите интерпретатори на музиката на „Dream..

публикувано на 03.12.19 в 13:55

Певицата Силвия Кацарова издаде автобиографична книга „Мой сън…“

Силвия Кацарова е емблематично име в българската поп музика. Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на “LZ“. Песни като „Бяла въздишка“, „Големият кораб минава“,..

публикувано на 03.12.19 в 12:06
Таня Евтимова и инж. Атанас Евтимов
Театър

Децата са най- важната публика

С две престижни отличия и две номинации, за най- добър детски спектакъл и за най- добро творчество, от Международния куклен фестивал "Rainforest" 2019 в град Кучинг, Борнео, Малайзия се завърна хасковският театър "Дани и Деси". Спектакълът "Принцеса..

публикувано на 01.12.19 в 15:06

Фондация се бори с разхищението на храна

Всяка година една трета от храната остава неконсумирана, а това количество може да изхрани около 2 милиарда души на планетата, сочи международно проучване.  Според анализатори това би спомогнало за преодоляване на глобалния проблем с глада и недохранването...

обновено на 29.11.19 в 15:21

Младите общински съветници на Стара Загора започнаха работа

Тържествена сесия на 23-тия Младежки общински съвет на Стара Загора се проведе днес в общинската зала „П.Р.Славейков” . В нея участваха и членовете на Общинския съвет на децата в Стара Загора.  По традиция преди да започнат работа младите местни..

публикувано на 29.11.19 в 15:17

Представят "Лора, Яворов и аз" пред чирпанска публика

В къща музей „П. Яворов“ в Чирпан днес от 17,30 часа ще бъде представена книгата „Лора, Яворов и аз“ на Петър Величков, на издателство „Библиотека България“. Литературното събитие е посветено на 65-тата годишнина от създаването на музея. Съставителят..

публикувано на 28.11.19 в 14:03

Петко Бонев: Изплаших се само за жена ми и за детето ми

25-годишният Петко Бонев, който спаси Виктория от нейния нападател в купето на влака Пловдив – Варна, разказа, че е задържал насилника, докато дойде полицията, а също е помогнал и на парамедиците, които, се оказало, са неподготвени за случая...

публикувано на 26.11.19 в 09:58