За ефективни мерки и контрол

Аркади Шарков: Необходимо е изграждането на информационна система в здравеопазването, липсва цялостен контрол

Фалшиви болнични

„Необходимо е изграждането на информационна система в здравеопазването. Липсва цялостен контрол“. Това каза в предаването „Репортер“ по темата за болничните Аркади Шарков, здравен икономист в Експертен клуб за икономика и политика. Предложението болничните да бъдат намалени на 7 от 14 дни, които личният лекар има право да издава и работодателите да плащат не повече от 15 дни, Шарков коментира, че ако това се случи, следва да бъде намален процентът на осигуровките, които се плащат. Той бе категоричен, че контролът за фалшиви болнични не трябва се прехвърля на работодателите, а е задължение на Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.  

В звуковия файл чуйте коментар на въпросите: Кой да плаща болничните – работодателите или държавата. Предвидените половин милиард лева за здравеопазване догодина, гарантират ли по-качествен достъп до медицински грижи.

Интервю на Нели Ангелова.Още от категорията

218 новооткрити с ХИВ

218 са новооткритите носители на ХИВ в България през 2019 година, а общият брой на регистрираните носители на вируса е 3244. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ регионалният председател на Българската..

публикувано на 07.12.19 в 12:45

104 жени с безплатна цитонамазка

104 жени от различни възрасти минаха безплатни гинекологични прегледи през последната година по проекта на Инер Уил клуб Стара Загора Берое "Майчинството - сбъднато чудо и отговорност". Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора..

публикувано на 29.11.19 в 22:15

Заздравяват безплатно детските зъби

Кампанията за безплатно силанизиране на постоянните детски зъби в Стара Загора ще продължи до края на ноември. Силантите са профилактична мярка за намаляване на риска от развитието на кариес при деца на възраст от 5 до 9 години. Това съобщи в..

публикувано на 23.11.19 в 12:22

Кръгла маса за свръхупотребата на антибиотици

К атедра „Микробиология и паразитология“ към Медицинския факултет на Тракийския университет организира кръгла маса по проблемите на неправилната употреба и свръхупотребата на антибиотиците и последиците от тях. Събитието ще се състои днес от 13.30 часа..

обновено на 21.11.19 в 06:46

Д-р Ирина Събинова: При гръбначно изкривяване е добре детето да спортува

За пета поредна година Болница „Тракия“- Стара Загора проведе  двудневен скрининг за гръбначни изкривявания и плоскостъпие на деца и юноши от 7 до 18-годишна възраст. Близо 30 деца преминаха вчера и днес в кабинета по „Физиотерапия и рехабилитация"..

публикувано на 14.11.19 в 16:42

76 % от жените страдат от разширени вени

76 % от жените страдат от разширени вени. Това съобщи за здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Проф. Киркович“ проф. Таньо Кавръков. Повишаването на жизнения стандарт и..

публикувано на 05.11.19 в 19:16

Медицински колеж изпраща 54-има абсолвенти

Промоцията на абсолвентите от випуск 2019 на Медицински колеж към Тракийския университет ще се проведе в аулата на колежа на 8 ноември, петък от 11 часа. Дипломите си ще получат 54-има здравни професионалисти, от които 25-има рехабилитатори,..

публикувано на 02.11.19 в 12:35

Джинджифилът и зеленият чай борят настинките

Джинджифилът и зеленият чай в комбинация с дихателни упражнения са изключително полезни при справянето с простудните заболявания. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по китайска медицина..

публикувано на 26.10.19 в 13:16

Болестта на Бюргер започва с изтръпване на крайника

Болестта на Бюргер е системно заболяване, което засяга предимно млади мъже. Състоянието се провокира от прекарани травмени увреди или измръзване на долните крайници. Тютюнопушенето също е силен провокиращ фактор. Обикновено започва развитие на..

публикувано на 19.10.19 в 12:42

Изследването със скенер е ключово при рак на белия дроб

Методът на компютърната томография позволява на лекарите да определят размера и локализацията на белодробния карцином, както и на метастазите (ако има такива). Компютър-томографът или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта..

публикувано на 12.10.19 в 12:26