Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята на балета не познава друго произведение като "Шопениана"

2
"Шопениана"

Едно от най- чаканите заглавия от програмата на афиша за юбилейното 50- то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е премиерата на "Шопениана". За хореограф на постановката Държавна опера Стара Загора ангажира дългогодишната примабалерина и почетен гражданин Снежана Дескова, а за помощник нейната ученичка примабалерината Анелия Димитрова. Едноактният балет е признат за класическо произведение още при самото му създаване. Негов автор е руският балетмайстор Михаил Фокин, които изгражда своята творба върху клавирни произведения от Фредерик Шопен, работейки над две последователни редакции през 1908 и 1909 година. В "Шопениана" Фокин очертава генералните насоки на съвременното хореографско изкуство.

Под знака на 70 годишнината на професионалния балет в Стара Загора преминава целия балетен сезон на интернационалната балетна трупа, с директор Силвия Томова. "Премиерата на "Шопениана" се посвещава и на 170 години от смъртта на Фредерик Шопен. Час преди вдигането на завесата на 5 декември от 18.00 часа е откриването на изложбата за историята на балета в Стара Загора и представяне на единственото по рода си "Списание за танц".

Броени часове преди дългоочакваното събитие в интервю Снежана Дескова разказа, че това за нея е втората среща с балета "Шопениана". И ако преди е била в ролята на солист, в една от вариациите, сега цялата енергия на спектакъла е насочена към следване на завещаната от Фокин хореография, такава каквато е запазена във версията на Марийнския театър, в Санкт Петербург.

Снежана Дескова подчерта, че е много благодарна на талантливата си ученичка Анелия Димитрова не само за подкрепата, но и за преодоляването на езиковата бариера в общуването с артистите. "Имаше моменти, в които се чувствах не като учител, а като ученик" , признава с усмивка Дескова, която не забрави да напомни, че премиерата на "Шопениана" ще бъде представена в една вечер с блестящата балетна приказка "Ромео и Жулиета". Хореографията на Силвия Томова, музиката на Чайковски, душевната драма на героите и великата любов останала във времето, представени по един прекрасен начин трябва да стигнат до повече зрители, категорично заяви Снежана Дескова.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл:

Специално за премиерата на "Шопениана", от Димитровград, своя поздрав за Държавна опера Стара Загора, Огнян Драганов, Силвия Томова, Снежана Дескова, Анелия Димитрова и цялата балетна трупа изпрати Тихомир Митев. Ръководителят на Общински денс център "Галаксико" заяви, че за балетоманите събитието е феноменално, а избраното заглавие е поклон и реверанс към класическото изкуство.   


Галерия

Още от категорията

Птиците са най-капризните модели за фотографиране

Птиците са на- капризните модели, пред обектива, за майстори и любители фотографи. Твърдението е на доктор Петър Янков. Бившият дългогодишен председател, на Българското дружество за защита на птиците, продължава изследователската си работа в Природозащитен..

публикувано на 26.01.20 в 10:55

Дали е смАРТ да си арт

Две димитровградски институции търсят отговор, дали е смарт да си арт? Всъщност, това е името на проекта, спечелен по Програма "Публики", на Национален Фонд Култура. Той е плод на усилията и сътрудничеството на Художествена галерия "Петко Чурчулиев" и Дом-..

публикувано на 26.01.20 в 09:05
Милица Гладнишка

Милица Гладнишка: Усмивката е суперсила

На 18.02 от 19 часа   в Културен център Стара Загора ще гостува комедията „Брачни безумия“ с участието на Милица Гладнишка, Милена Маркова - Маца и Симеон Владов, Жанет Миовска, Николай Тодоров и Божидар Минков. „Брачни безумия“ е комедия от..

публикувано на 25.01.20 в 12:36

„Макс и Мориц“ отново на сцената на Старозагорската опера

Диригентът и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“ Красимир Къшев възстановява една от любимите постановки за деца на Държавна опера-Стара Загора – „Макс и Мориц“ от проф.Александър Йосифов. Ще видите спектакъла  на сцената на Операта на 4..

публикувано на 24.01.20 в 16:57

Колекционер притежава над 150 ютии и над 50 фотоапарата, тип „хармоника“

Димитър Павлов от Пловдив притежава колекция от над 150 ютии. Много от екземплярите са  от преди 130 години, сред които има ютии с димоотвод на дима от въглищата. Запалил се някак случайно по тази колекционерска страст, след като незнайно как му..

публикувано на 24.01.20 в 13:39

Ремонтират останките от Потопена църква край яз. Жребчево

Ще успеят ли хората да запазят за поколенията уникалната Потопена църква край яз. Жребчево? Драматичната история на църквата с патрон „Св. Иван Рилски“ на някогашното с. Запалня започва през 1891 г., построена с дарения и труд от местните хора...

публикувано на 24.01.20 в 13:37

Казанлъчанка доказа чрез астрономията годината на въстанието на Асен и Петър

С помощта на астрономията и физиката докторът по история Анелия Маркова от Казанлък сложи край на дългогодишния спор сред историците за годината на избухване на въстанието на Асен и Петър. Възпитаничката на Факултета по история във ВТУ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.01.20 в 13:40

Премиера на "Клинг Кланг", спектакъл за деца, в Държавна опера Стара Загора

Премиерата на музикалния интерактивен спектакъл „Клинг Кланг“, за деца от 3 до 6 години, ще бъде на 24 януари от 11 часа, на сцена „Опера Фоайе“ в Държавна опера Стара Загора. Режисьор на спектакъла е Урсула Хорнер от Австрия, диригент Виктор Крумов,..

публикувано на 22.01.20 в 12:03

Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева в „Уестсайдска история“

На 07.02 (петък) от 19 часа в Културен център Стара Загора ще гостуват Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева. Старозагорци ще могат да се насладят на концерт – спектакъла „Уестсайдска история“ под диригентската палка на Йордан Дафов. Звездното..

публикувано на 21.01.20 в 13:40

141 години отбелязваме от смъртта на Любен Каравелов

Днес се навършват 141 години от смъртта /1879/ на Любен Стойчев Каравелов,български поет, писател,енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, борец за освобождението на България от Османска власт. Допринася съществено за развитието на..

публикувано на 21.01.20 в 06:10