Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Езиково кафене отваря врати в димитровградската библиотека

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Езиково кафене” отваря врати, днес, от 18 часа, в читалнята на  Градска библиотека „Пеньо Пенев” Димитровград. Инициативата, за тази нова форма за общуване сред читателите, е една от сбъднатите мечти на Валентина Терзиева. Главният библиотекар сподели, че идеята е харесана и взаимствана при едно служебно пътуване, по програма "Еразъм+", във Финландия. Целта е, в неангажиращата атмосфера, да се учи, разговаря и подобрява езиковата култура на участниците. Тя определи събитието като "черешката на тортата" в годишната програма на библиотеката.

За по- лесното преодоляване на дистанцията в общуването и създаването на уютна атмосфера организаторите са предвидили топли напитки, подходящи за сезона, уточни още Терзиева и допълни, че първото "Езиково кафене" е за желаещите да разговарят на английски език. 

Приятелска подкрепа и наставления, при преодоляването на бариерите, в усвояването на граматичните правила, ще оказва Сара Фюзар – преподавател в Профилираната езикова гимназия „Д-р Иван Богоров” в Димитровград.

Цялото интервю на Мила Маринова може да чуете в прикачения звуков файл:


Още от категорията

Именит диригент и известно сопрано на старозагорска сцена в "Травиата" утре

Една от най-любимите опери за публиката по целия свят - “Травиата” на Джузепе Верди ще бъде представена утре - 9 декември, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора. В спектакъла ще участват оркестърът, хорът и балетният състав.  Специално..

публикувано на 08.12.22 в 14:25
Снимки: Пепа Павлова

„Офлайн поредица за деца“ посети българските деца в Брюксел

Първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“ беше представена и в Европейското училище в Брюксел. В училището се обучават 150 българчета. Срещата с тях премина изключително добре и при голям интерес, разказа в интервю за..

публикувано на 03.12.22 в 17:00

Националната опера гостува на старозагорска сцена с Вазовите "Чичовци"

52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ще бъде закрито с „Чичовци“- постановка  на Софийската опера и балет. Една музикална творба на композитора Лазар Николов по едноименната повест на Иван Вазов, но с изключително..

публикувано на 01.12.22 в 14:30

В Стара Загора гостува Третата национална изложба на българския комикс

В Стара Загора гостува Третата национална изложба на българския комикс. Днес от 18.00 часа, във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъдат представени произведенията на 43-ма комикс артисти, които творят на национално и..

публикувано на 01.12.22 в 09:36

Банята в село Ягода се бори за наградата на публиката за сграда на годината

   От днес до 14-ти декември желаещите могат да гласуват за възстановения бански комплекс в мъглижкото  село Ягода, който се състезава за наградата на публиката в Националния годишен конкурс "Сграда на годината". Това съобщи за РСЗ кметът на община..

публикувано на 30.11.22 в 16:22

Танцовата драма "Нестинарка" събира на една сцена огнени примабалерини

Днес от 18 часа в Залата на Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в рамките на Фестивала на оперното и балетното – Стара Загора ще бъде представена уникална ретроспекция в историята на най-забележителната творба в българското танцово изкуство..

публикувано на 30.11.22 в 11:16

Мая Вапцарова гостува на къща- музей "Гео Милев" в Стара Загора

Къща- музей "Гео Милев" в Стара Загора организира среща-разговор с режисьора и кинодокументалист Мая Вапцарова. Началният час е 17,30 а входът е свободен. Племенницата на поета Никола Вапцаров сподели за Радио Стара Загора, че обича да разговаря с..

публикувано на 29.11.22 в 15:49

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи..

публикувано на 27.11.22 в 17:35

Къща музей "Гео Милев" представя "Разбъркано сърце"

Днес от 18:00 часа в Къща музей "Гео Милев" ще бъде представена стихосбирката "Разбъркано сърце" на Христина Димитрова от Стара Загора. Това е четвъртата книга на авторката, след "Обич", "Писма до пролетта" и "Не ме е страх". Включени са 85..

публикувано на 25.11.22 в 15:07
Пепа Павлова и Николай Татаров

В Стара Загора представиха екологичната поредица "Офлайн поредица за деца"

В РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора беше представена първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“. Тя разказва по достъпен начин за проблемите на пчелите, замърсяването на въздуха, изсичането на горите и други екологични проблеми..

публикувано на 25.11.22 в 14:30