Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За пръв път в света: Учени от вуза ще работят по проект, свързан с криоконсервацията в козевъдството

Тракийският университет отваря врати за IT специалисти

Доц.Добри Ярков: Разкриваме нови специалности

Снимка: Ивалин Костадинов


Разкриват нови бакалавърски специалности  в Тракийския университет (ТрУ) тази есен. Две от тях са уникални за страната – „Етерично – маслени култури“ и „Местни финанси“. Това съобщи за Радио Стара Загора наскоро избраният нов ректор доц. д-р Добри Ярков.

На академичен съвет, проведен преди дни, са били одобрени учебните планове за четири нови специалности – „Местни финанси“ в Стопанския факултет, „Етерично – маслени култури“ в Аграрния факултет и двев Медицинския колеж – „Помощник - фармацевт“ и „Медицинска козметика“. Приемът по тях ще стартира през предстоящата академична 2020/2021 година. Вече се разработват и магистърски програми, по които да продължи квалификацията на завършващите, обясни доц.Добри Ярков.

Новото ръководство работи активно с изпълнителната власт и бизнеса, за да отговори на потребностите на пазара на труда. След задълбочени разговори в процес на подготовка са и други две бакалавърски специалности в дигиталната сфера. Едната – „Информатика и компютърни науки“, а другата – „Комуникационна и компютърна техника“. Бъдещите IT кадри ще са отраслово ориентирани. И в хуманната, и във ветеринарната медицина, аграрният сектор също има потребност от специалисти с дигитални компетенции“, сподели доц.Ярков. Заради дългогодишните проблеми с липсата на работна ръка в животновъдството, усилията са насочени към автоматизация и роботизация на работния процес.

„Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“ - лидер в рейтинговата система на висшите училища в България

Солидната подготовка на студентите и близо вековната традиция на  ветеринарната медицина в Стара Загора й отреждат заслуженото първо място и в последната класация. В топ 3 се нареждат още педагогика, растениевъдство и хранителни технологии. 

Кандидатстудентската кампания – отвъд пределите на страната

Същинската работа вече е започнала. Екип на ТрУ посети преди дни Испания в рамките на образователна инициатива, организирана от посолството ни в Мадрид. Преподавателите са запознали посетителите с възможностите за следване в Стара Загора. Скоро опциите ще бъдат популяризирани и пред българската диаспора в Молдова и Кипър.

Близо 10 000 наши и чужди студенти учат в ТрУ през тази година. Трайно расте интересът на младежи от други страни към висшето училище. В старозагорската Алма матер усвояват нови знания граждани на 48 държави, преобладават от Великобритания, Гърция и Кипър, но има и от далечния остров Ямайка, както и от екзотичната Малайзия. Над 650 висококвалифицирани преподаватели и гост – лектори работят в ТрУ. Висшето училище предлага богата гама от специалности. Избор на бъдеща професия може да се направи измежду 100 бакалавърски, магистърски и докторски програми, разпределени  в 6 факултета – Медицински, Ветеринарномедицински, Аграрен, Педагогически, Стопански и „Техника и технологии“ в Ямбол. Още три други структурни звена администрира вуза – Медицинския колеж в Стара Загора, Департамент за информация и повишаване на квалификацията на учителите, както и филиал в Хасково, където обучават медицински сестри и акушерки.

Мащабни прояви за 25 – та годишнина на ТрУ

Ръководството на университета и местната власт на Стара Загора вече дискутираха подготовката за тържествата през месец май. Гости от страната и чужбина ще се включат в научна конференция и множество събития, посветени на четвъртвековния юбилей.

Стара Загора е утвърден университетски център. Млади хора избират да следват в Града на липите заради професионалните възможности, материално – техническата база, както и добрата среда за над 15 вида спорт. Подобренията по инфраструктурата продължават с пълна сила, сподели ректорът. По думите му кметът Живко Тодоров е дал обещание да бъде изградена няколкокилометрова вело- и пешеходна алея, която ще свързва Студентския град с близкия квартал „Железник“. Предстои изграждането и на модерен информационен център, за който е осигурено финансиране.  Доц. Ярков подчерта, че се работи активно за привличане на средства по европейски програми, водят се разговори и с няколко министерства, които да подпомогнат ТрУ. „Вече имаме подписани различни проектни линии за над 7 млн. лева само за 7 седмици“, похвали се ректорът.

Иновации дават тласък на науката

Водеща за амбициозния екип на университета ще бъде и изследователската работа през следващите години. Започват задълбочени проучвания върху криоконсервацията на семенна течност от животни с висок генетичен потенциал, последващо производство на ембриони и ембриотрансфер. Предстоящите експерименти ще се извършват за първи път в света в лабораториите на вуза. В научното предизвикателство ще се включат млади български учени, на които ще бъде даден шанс за професионална изява, наред с това и възможност за публикации в авторитетни издания. Стремежът е към постигане на  прогрес в областта на козевъдството, заключи доц.Ярков


Още от категорията

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59

Политолог: „Президентът прави опит да се позиционира като пазител на държавността“

„Държавният глава Румен Радев има силен съюзник в лицето на българското общество за битката, която поема. Макар по същество президентската институция да не разполага с особени правомощия, тя е една от малкото институции у нас, която се ползва с..

публикувано на 04.02.20 в 16:40

Увеличава се броя на болните от остри респираторни заболявания

Почти двойно са увеличили болните от остри респираторни заболявания в региона за предходната седмица, съобщи за радио Стара Загора Таня Перчемлиева - -  Директор дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ Стара Загора.  Според нея, това увеличение..

публикувано на 03.02.20 в 15:13

България трябва да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони

България трябва да положи максимум усилия, за да гарантира работата на енергийните мощности във въгледобивните райони на страната, с разумни мерки и срокове, коментира за радио Стара Загора Таско Ерменков, заместник-председател на Постоянната комисия..

публикувано на 03.02.20 в 15:00