Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Азиатският пазар е отворен за български компании

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира за Радио Стара Загора председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев. Неблагоприятното развитие, причинено от опасната зараза, води до огромни проблеми в световната икономика. Освен Германия, която е най- големият европейски износител за Китай с 38% пазарен дял, България също ще бъде засегната, прогнозира той.

Коронавирусът капсулира китайската икономика и прекъсна световните вериги на доставки. Лъчезар Динев допусна, че след като заплахата отмине, китайските предприемачи ще помислят за диверсификация на дейностите, като възможна дестинация за изнесени производства би могла да е България. За целта той призова към консолидация в действията изпълнителната власт и бизнеса.

Китайски инвестиции у нас почти няма. Законът за мерките срещу изпирането на пари, приет от българския парламент, спъва чужди капиталовложения, откакто влезе в сила преди 2 години. Банките са длъжни да извършват комплексна проверка на своите клиенти при откриването на сметка, при което всеки управител или съдружник в дружеството трябва да се яви за идентификация в кредитната институция. Заради тази „тотална недомислица“ в нормативната уредба драстично намалява разкриването на нови компании, подчерта Динев.  

В Китай вече действат 6 български офиса, тенденцията е да станат поне 40. Българските вина са утвърдени там. Близо три пъти е скочил износът им през последните години, въпреки високата експортна цена заради ръст в митото. Разпознаваеми са още продуктите от маслодайна роза и мед. Изнасяме и тонове цветни метали към Китай. Усилията са насочени към популяризиране на родни биохрани. Динев лансира и възможността български софтуерни услуги да пробият на азиатския дигитален пазар, включително и с разработки във финтех сектора. Той увери, че Китай е отворен към сътрудничество в цифровата сфера и прогнозира благоприятен ефект в двустранните отношения и преодоляване на отрицателното търговско салдо.Още от категорията

Елеонора Йосифова: Чужденците ценят автентичната България, а не All Inclusive

Икономическата криза, която предизвика Covid-19 засегна чувствително туристическия бранш. Той сe оказа в челните позиции по загуби. Локдаунът затвори хотели, остави без работа подготвени кадри и предизвика вълна от въпросителни към управляващите...

публикувано на 21.04.21 в 12:35

Най-често срещаните грешки при възпитанието на кучета и някои съвети за домашните любимци

В пандемията и затварянето ни по домовете, много хора се решиха за другарче да си вземат куче. Някои дори осиновиха, други приютиха от улицата. Собствениците на най-добрия приятел на човека трябва да знаят, че обучението и възпитанието на този вид..

публикувано на 20.04.21 в 16:34

България губи едно място в класацията на “Репортери без граници” и вече е 112-а

България губи едно място в класацията на "Репортери без граници" (RSF) и вече е 112-а, показва публикуваният във вторник годишен индекс на свободата на печата. Индексът, който  всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и..

публикувано на 20.04.21 в 16:10

Избирателите много скоро ще разберат, че политиката не е шоу

Редно е новото мнозинство в парламента да излъчи стабилно правителство. Необходимо е да бъде избран Министерски съвет, който веднага да започне да управлява. Намираме се в здравна криза, предстоят важни икономически въпроси за решаване,..

публикувано на 20.04.21 в 15:39
доц.Николай Цанков

Близо 100 асистенти и докторанти събра Педагогическия факултет на ТУ - Стара Загора

Eжeгoдният зa Πeдaгoгичecĸия фaĸyлтeт нa Tpaĸийcĸи yнивepcитeт ĸypc cъбpa пpeз 2021 г. близo 100 acиcтeнти и дoĸтopaнти нa виcшeтo yчилищe. Бъдeщи и нacтoящи млaди yнивepcитeтcĸи пpeпoдaвaтeли oт вcичĸи фaĸyлтeти ce oбyчaвaт в paзлични пoдxoди,..

публикувано на 19.04.21 в 11:57
д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков живее в царството на птиците

Петър Янков е завършил Биологическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Екология". Защитил е докторска дисертация на тема "Птиците на София". Работил е 12 години в БАН до 1988 година, когато става един от основателите на Българското..

публикувано на 18.04.21 в 17:09

Откупиха 21 декара гора, за да я спасят от сеч

  Първата откупена гора от 21 дка  за да бъде спасена от сеч е факт! Този прецедент, засягащ съдбата на хиляди 80-годишни дървета от вида „зимен дъб“ в сливенския  дял на Стара планина се случва благодарение на Никола Рахнев, създателят на..

публикувано на 16.04.21 в 14:19
Петър Славов

Петър Славов: Партиите на статуквото ще се опитат да убият енергията за промяна

„Голям брой хора избраха да гласуват машинно, което ясно показва, че този метод се възприема добре у нас. От тук нататък стои задачата да бъде подобрена масовостта на този процес.“ Това заяви в коментар за Радио Стара Загора кандидатът за народен..

обновено на 15.04.21 в 08:30

За духа на българския парламентаризъм

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква днес новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. На тържествена церемония народните представители ще положат клетва. Очаква се държавният глава да присъства и да направи обръщение от..

публикувано на 15.04.21 в 08:10
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Възможни са модификации в данъчната система, но без радикална промяна

Като един от най-неотложните проблеми, които очакват бързо решение от новите управляващи, икономистът Румен Гълъбинов посочи установяването на контрол върху разпространението на Ковид-19 чрез масова ваксинационна кампания в страната. Анализаторът..

публикувано на 14.04.21 в 15:45