Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Азиатският пазар е отворен за български компании

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира за Радио Стара Загора председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев. Неблагоприятното развитие, причинено от опасната зараза, води до огромни проблеми в световната икономика. Освен Германия, която е най- големият европейски износител за Китай с 38% пазарен дял, България също ще бъде засегната, прогнозира той.

Коронавирусът капсулира китайската икономика и прекъсна световните вериги на доставки. Лъчезар Динев допусна, че след като заплахата отмине, китайските предприемачи ще помислят за диверсификация на дейностите, като възможна дестинация за изнесени производства би могла да е България. За целта той призова към консолидация в действията изпълнителната власт и бизнеса.

Китайски инвестиции у нас почти няма. Законът за мерките срещу изпирането на пари, приет от българския парламент, спъва чужди капиталовложения, откакто влезе в сила преди 2 години. Банките са длъжни да извършват комплексна проверка на своите клиенти при откриването на сметка, при което всеки управител или съдружник в дружеството трябва да се яви за идентификация в кредитната институция. Заради тази „тотална недомислица“ в нормативната уредба драстично намалява разкриването на нови компании, подчерта Динев.  

В Китай вече действат 6 български офиса, тенденцията е да станат поне 40. Българските вина са утвърдени там. Близо три пъти е скочил износът им през последните години, въпреки високата експортна цена заради ръст в митото. Разпознаваеми са още продуктите от маслодайна роза и мед. Изнасяме и тонове цветни метали към Китай. Усилията са насочени към популяризиране на родни биохрани. Динев лансира и възможността български софтуерни услуги да пробият на азиатския дигитален пазар, включително и с разработки във финтех сектора. Той увери, че Китай е отворен към сътрудничество в цифровата сфера и прогнозира благоприятен ефект в двустранните отношения и преодоляване на отрицателното търговско салдо.Още от категорията

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга в Стара Загора

До края на ноември алпинистът Атанас Скатов ще представи в Стара Загора 7-та си книга за 7-те континентални първенци. Идеята му хрумва още когато през 2013 г. изкачва вр. Ухуру в планината Килиманджаро в Африка. Но по някакви причини не успява да..

публикувано на 26.10.20 в 15:05
Ивалин Димитров

Ивалин Димитров: Театър ще има вечно

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи днес от 19.00 часа своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков. Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, а в ролите ще видим още Стефан Борисов,  Димитър..

публикувано на 26.10.20 в 12:51

Нели Николова: Мъдростта е разковничето в процедурите за донорство на генетичен материал

„ Напоследък се говори все повече по темата за дарителството, включително и за такова на репродуктивен материал. И благодарение на това се раждат много деца. Такива, които по времето на нашите родители – аз наричам неслучващи се. Защото не е имало..

публикувано на 26.10.20 в 07:42
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Стара Загора не е с най-мръсния въздух в Европа

Стара Загора не е с най-мръсния въздух в Европа, а подобни бомбастичните заглавия от последните дни са крайно некоректни и показват неразбиране, какво точно казва докладът на Европейски алианс за обществено здраве. Това заяви в коментар за Радио..

публикувано на 23.10.20 в 11:22
Славчо Нейков

Енергиен експерт: ЕК очаква ясна визия от България за въглищните региони

„Времето за общи приказки свърши. България изостава в подготовката за енергийната трансформация, която идва със „Зелената сделка“. Това заяви в коментар по темата за зелените политики на ЕС енегийният специалисти Славчо Нейков. Той подчерта, че ЕК има..

публикувано на 21.10.20 в 16:21
Аркади Шарков

Повече пари за здраве ще има при целево заделяне от постъпленията от акцизи

544 млн.лв. повече от миналата година могат да се осигурят в бюджета на НЗОК, ако държавата заделя целево 10% от акцизи от тютюн, алкохол и горива. Това финансиране е стабилно, предвидимо и е смислен бюджетно неутрален начин да се покрие дупката..

публикувано на 21.10.20 в 08:20

Стара Загора има потенциал за гейминг дестинация

Стара Загора ще бъде домакин на международен турнир по електронни спортове Counter – Strike: Global Offensive в дните 21-24 октомври. Организатори на събитието са община Стара Загора и Bellum Gens Elite – Stara Zagora. Заради разпространението на..

публикувано на 20.10.20 в 13:32

Проф. Валентин Старчев: Животът ми е изпълнен със светлина и страдание

Когато потърсих по телефона професор Валентин Старчев, за това интервю, навън валеше пороен дъжд. Облаците се бунтуваха, а отронените от дърветата листи странно танцуваха. Такова есенно време отключва депресии, според наблюденията на психолозите, но това не..

публикувано на 16.10.20 в 19:12

Виктория Димитрова: Донорството на репродуктивен материал продължава да е тема, която буди грешни асоциации

Фондация „Майки за донорството” е неправителствена организация , учредена на 21 май 2014г. от донори на репродуктивен материал с цел информиране на обществото, организиране на обучения, оказване на  съдействие, организиране на инициативи за донорството на..

публикувано на 16.10.20 в 17:11
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Песимист съм за бъдещето на Комплекс „Марица изток“ след 2025г.

Заедно с петгодишния план за „Мини Марица-изток“, трябва да се направи и системният подход за интегриране на решение за нови технологични мощности, които са индустриални, а не непременно миньорски. За това трябва да има ясен план до 2025 година, който..

публикувано на 16.10.20 в 14:16