Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Азиатският пазар е отворен за български компании

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира за Радио Стара Загора председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев. Неблагоприятното развитие, причинено от опасната зараза, води до огромни проблеми в световната икономика. Освен Германия, която е най- големият европейски износител за Китай с 38% пазарен дял, България също ще бъде засегната, прогнозира той.

Коронавирусът капсулира китайската икономика и прекъсна световните вериги на доставки. Лъчезар Динев допусна, че след като заплахата отмине, китайските предприемачи ще помислят за диверсификация на дейностите, като възможна дестинация за изнесени производства би могла да е България. За целта той призова към консолидация в действията изпълнителната власт и бизнеса.

Китайски инвестиции у нас почти няма. Законът за мерките срещу изпирането на пари, приет от българския парламент, спъва чужди капиталовложения, откакто влезе в сила преди 2 години. Банките са длъжни да извършват комплексна проверка на своите клиенти при откриването на сметка, при което всеки управител или съдружник в дружеството трябва да се яви за идентификация в кредитната институция. Заради тази „тотална недомислица“ в нормативната уредба драстично намалява разкриването на нови компании, подчерта Динев.  

В Китай вече действат 6 български офиса, тенденцията е да станат поне 40. Българските вина са утвърдени там. Близо три пъти е скочил износът им през последните години, въпреки високата експортна цена заради ръст в митото. Разпознаваеми са още продуктите от маслодайна роза и мед. Изнасяме и тонове цветни метали към Китай. Усилията са насочени към популяризиране на родни биохрани. Динев лансира и възможността български софтуерни услуги да пробият на азиатския дигитален пазар, включително и с разработки във финтех сектора. Той увери, че Китай е отворен към сътрудничество в цифровата сфера и прогнозира благоприятен ефект в двустранните отношения и преодоляване на отрицателното търговско салдо.Още от категорията

Най-вероятно токът за потребителите на свободния пазар ще е по-скъп

Увеличение на цената на тока след излизането на свободния пазар в новата регулаторна година в енергетиката от 1 юли прогнозира в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора икономическият експерт Калоян Стайков. По думите му цената на..

публикувано на 27.02.20 в 07:50

Морските фарове на Бела Бенова ще светят в Стара Загора

Фотоизложба „Дом на светлината“ с над 50 фотоса на морски фарове от над 20 държави ще бъде открита в Стара Загора тази вечер от 20.00ч. на ул. „Юрий Венелин“ 7. Бела Бенова представя авторски цветни фотографии на морски фарове, посетени по време..

публикувано на 25.02.20 в 15:23

Балетни шедьоври на сцената на старозагорската опера

Класически и съвременни   постановки ще представят на гала спектакъла „Колекция балетни шедьоври“ съвместната продукция на балета на Държавна опера Пловдив и държавна опера Стара Загора на 26 февруари от 19.00час в Оперния театър в Стара..

публикувано на 25.02.20 в 14:50

Петър Славов: "Всички пороци на изборния процес ще бъдат елиминирани с машинното гласуване"

След години отлагания и съдебни дела машинното гласуване все пак ще бъде въведено изцяло у нас. Повод за констатацията дава заявката на министър-председателя Бойко Борисов от преди седмица. В годините назад въвеждането на изцяло машинно гласуване бе..

публикувано на 19.02.20 в 16:17

Министрите на здравеопазването и МВР обявиха мерките срещу коронавируса

23 лица у нас са били изследвани за наличието на коронавирус. Всички проби до момента са отрицателни. Това обяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев . Отговорът му е в резултат на поискано изслушване от страна на старозагорският..

публикувано на 19.02.20 в 14:12

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16