Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лена, която постави рекорд за Гинес: Мартеницата е благословия за здраве

Българите имаме много красиви обичаи, но най-хубавият според мен е мартеницата, споделя в ефира на Радио Стара Загора жената, която преди точно 18 години вкара Града на липите в Книгата с рекорди Гинес, като изработи най-дългата мартеница. Лена Динчева прие да върне лентата на спомените си в предаването "60 минути повече" дни преди отново да се закичим с мартеници за здраве и берекет, спазвайки вековната традиция. 
"Мартеницата е благословия за здраве, амулет за здраве. Българинът като един грижовен стопанин е закичвал не само любимите си хора, но и животните и дръвчетата си", казва майсторката, която на 20.02.2002 г. представи пред старозагорци дългата над 12 метра своя мартеница, с която успя да постави рекорда.  Сега късче от бяло-червеното чудо с благодарност пазят мнозина старозагорци. 
Мартеницата Лена изработила за 5 месеца. Плела я на машина като направила общо 968 000 движения с ръка за наплитането на червената и бялата прежда в 17 608 000 бримки. Изплита 1140 метра плат, с който облича 6200 PVC чашки като камбанки – по 3100 бели и червени със съответния брой езичета, общо 2480 метра връв е усуква за връзването на камбанките и така общо мартеницата тежи 63,550 кг. Първоначално идеята й била камбанките да бъдат 8000, колкото са годините на първото селище на територията на днешна Стара Загора. Силите и ентусиазмът й обаче стигнали за 6200. 

"Трябваха ми двама гаранти за да кандидатствам", спомня си майсторката. Желание да гарантират за вписване в Книгата на рекордите Гинес обаче заявяват трима местни първенци - областният управител Мария Нейкова, кметът на града д-р Евгений Желев и председателят на общинския съвет проф. Иван Божков. 

Лена Динкова споделя, че и днес прави мартеници, но не търгува с тях. Майсторката не изключва идеята някога да подобри собствения си рекорд. Признава, че изобщо не харесва китайските мартеници, с които е залят пазара, и ги определя като кич. 

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения звуков файл. Още от категорията

История в рими учи децата какво е карантина

Интересен начин да се обясни на децата какво е карантина и защо сега не могат да излизат навън, предлага писателят и журналист Николай Пенчев. Авторът на приказни истории в рима на любимия на децата герой Вълка Гошо, публикува преди няколко дни..

публикувано на 03.04.20 в 16:48

Националният младежки конкурс "Веселин Ханчев" събира млади поети в Стара Загора

За тридесет и седми път, през есента на 2020 г., Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като  необходимост за..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

"Останете си вкъщи" - онлайн танци с Галина Георгиева

Предлагаме ви една среща с Галина Георгиева, която е дългогодишен инструктор по танци, а заради ограничителните мерки е създала кампания под надслов "Останете си вкъщи" или онлайн танци като начин за справяне със стреса. Освен това има и група по танци в..

публикувано на 03.04.20 в 10:38

Зелени Балкани удължава срока за онлайн викторините си

"Зелени Балкани" удължава срока за онлайн викторините си „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“ и „Лешоядите – санитари на природата" до 13 април 2020. Целта на викторината е запознаването на учениците с уникалните лешояди и техните..

публикувано на 01.04.20 в 16:00

Пенсионерите в Стара Загора са оптимисти за изхода от извънредната ситуация с COVID-19

От десетина дни хората над 60 годишна възраст пазаруват в часовете от 8,30 часа до 10,30 часа, а идеята е през останалото време да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени от COVID-19. Дали те вече свикнаха с тази..

публикувано на 01.04.20 в 14:09

Започва кампанията „Експертите говорят - отговори на въпроси за четенето“

Идеята на организаторите е да улеснят родителите в отглеждането на четящи деца, а отговори на въпросите ще дават експерти с богат опит по темата.  Всяка седмица ще се избират въпроси, на които представители на екипа ще отговарят чрез абсолютно..

публикувано на 01.04.20 в 09:00

Старозагорката Надя Тончева с песен в БНР класацията Топ 20

Песента „Размисъл“ на старозагорската музикантка Надя Тончева влиза като ново предложение в националната седмична класация на БНР за българска музика Топ 20. Текстът е авторски, композитор е Ангел Заберски, в записа участват китаристът..

публикувано на 31.03.20 в 09:45

Онлайн конкурс „Пролетта дойде, пролетта победи!“ събира най-добрата рисунка, есе или стихотворение

Детският и младежки център в Димитровград организират първия онлайн конкурс за рисунка, есе или стихотворение на тема „Пролетта дойде, пролетта победи!“  В него могат да се включат всички деца и ученици от 3- 18 годишна възраст, публикували творбите..

публикувано на 30.03.20 в 09:15

Детската ясла в Нова Загора отваря врати виртуално

Постоянна Детска Ясла в Нова Загора отваря врати за своите възпитаници от понеделник 30.03 от 9:30 до 10:30 часа, но чрез виртуална забавачница , съобщават от детското заведение.  Децата и родителите ще могат да се включват в конферентна връзка с..

публикувано на 28.03.20 в 13:59

Вече са 30 студентите-доброволци от Тракийски университет готови да се включат в борбата с COVID-19

Вече са 30 студентите-медици от Тракийски университет, които са изявили готовност да се включат в борбата с COVID-19 като доброволци, а трима вече помагат в инфекциозното отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 27.03.20 в 11:47