Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Криворазбраната цивилизация" оживява на старозагорска сцена

Драматичен театър "Гео Милев" - гр. Стара Загора
Снимка: Недко Недев

Тази вечер, от 19.00 часа, на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" ще бъде празнично! Причината е първата премиера за годината, в Юбилейния, стотен, сезон на театъра. Спектакълът е „Криворазбраната цивилизация”. Произведението на Добри Войников е възродено от творческият и семеен тандем Райна Томова и Йосиф Сърчаджиев. Тя е автор на текста и песните, а той на режисурата, сценографията и костюмите са дело на Мария Диманова, музиката на Андрей Дреников, а хореографията на Кремена Костова.

В главните роли ще видим артистите: КОЛЬО СТАЙКОВ, СВЕТЛА ТОДОРОВА, ИЛИНА ИЛИЕВА, ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ, НИКОЛЕТА МИЛКОВА, ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ, ЖОРО РАЙЧЕВ, а за ролята на сватовницата Баба Стойна е ангажирана ГАЛЯ АЛЕКСАНДРОВА.

За представлението "Криворазбраната цивилизация" режисьорът Йосиф Сърчаджиев споделя, че той е само една "брънка" между публиката и артистите на сцената. "Просто аз съм като една ръка между публиката и актьорите. За мен е такава радост да усещам колегите! Като завърши последната репетиция казах, че не съм усещал такава еуфория в душата си, освен в този театър. Отдавна не съм виждал такава лекота на актьорската работа, тя ми дава смисъл. Разбира се, че режисурата е връзка между драматургията и актьора, но ми беше драго, че този текст даде на колегите ми танц на душата. Това което правим ние с Райна е празник, празник за публиката!"

Цялото интервю, с двама от главните виновници, за новата премиера на сцената на Драматичен театър "Гео Милев", чуйте в прикачения звуков файл:

Предпремиерното представление, състояло се в препълнен със зрители салон, показа, че безсмъртната комедия "Криворазбаната цивилизация" е жива, поучителна и актуална с посланията си. След ехото от аплодисментите на възторжената публика, композиторът Андрей Дренников сподели: 
Още от категорията

История в рими учи децата какво е карантина

Интересен начин да се обясни на децата какво е карантина и защо сега не могат да излизат навън, предлага писателят и журналист Николай Пенчев. Авторът на приказни истории в рима на любимия на децата герой Вълка Гошо, публикува преди няколко дни..

публикувано на 03.04.20 в 16:48

Националният младежки конкурс "Веселин Ханчев" събира млади поети в Стара Загора

За тридесет и седми път, през есента на 2020 г., Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като  необходимост за..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

"Останете си вкъщи" - онлайн танци с Галина Георгиева

Предлагаме ви една среща с Галина Георгиева, която е дългогодишен инструктор по танци, а заради ограничителните мерки е създала кампания под надслов "Останете си вкъщи" или онлайн танци като начин за справяне със стреса. Освен това има и група по танци в..

публикувано на 03.04.20 в 10:38

Зелени Балкани удължава срока за онлайн викторините си

"Зелени Балкани" удължава срока за онлайн викторините си „НАТУРА 2000 и лешоядите в България“ и „Лешоядите – санитари на природата" до 13 април 2020. Целта на викторината е запознаването на учениците с уникалните лешояди и техните..

публикувано на 01.04.20 в 16:00

Пенсионерите в Стара Загора са оптимисти за изхода от извънредната ситуация с COVID-19

От десетина дни хората над 60 годишна възраст пазаруват в часовете от 8,30 часа до 10,30 часа, а идеята е през останалото време да си стоят вкъщи, за да се минимизира рискът да бъдат заразени от COVID-19. Дали те вече свикнаха с тази..

публикувано на 01.04.20 в 14:09

Започва кампанията „Експертите говорят - отговори на въпроси за четенето“

Идеята на организаторите е да улеснят родителите в отглеждането на четящи деца, а отговори на въпросите ще дават експерти с богат опит по темата.  Всяка седмица ще се избират въпроси, на които представители на екипа ще отговарят чрез абсолютно..

публикувано на 01.04.20 в 09:00

Старозагорката Надя Тончева с песен в БНР класацията Топ 20

Песента „Размисъл“ на старозагорската музикантка Надя Тончева влиза като ново предложение в националната седмична класация на БНР за българска музика Топ 20. Текстът е авторски, композитор е Ангел Заберски, в записа участват китаристът..

публикувано на 31.03.20 в 09:45

Онлайн конкурс „Пролетта дойде, пролетта победи!“ събира най-добрата рисунка, есе или стихотворение

Детският и младежки център в Димитровград организират първия онлайн конкурс за рисунка, есе или стихотворение на тема „Пролетта дойде, пролетта победи!“  В него могат да се включат всички деца и ученици от 3- 18 годишна възраст, публикували творбите..

публикувано на 30.03.20 в 09:15

Детската ясла в Нова Загора отваря врати виртуално

Постоянна Детска Ясла в Нова Загора отваря врати за своите възпитаници от понеделник 30.03 от 9:30 до 10:30 часа, но чрез виртуална забавачница , съобщават от детското заведение.  Децата и родителите ще могат да се включват в конферентна връзка с..

публикувано на 28.03.20 в 13:59

Вече са 30 студентите-доброволци от Тракийски университет готови да се включат в борбата с COVID-19

Вече са 30 студентите-медици от Тракийски университет, които са изявили готовност да се включат в борбата с COVID-19 като доброволци, а трима вече помагат в инфекциозното отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 27.03.20 в 11:47