Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Михаил Вешим: Нарисувайте усмивки върху предпазните маски


Лекарите твърдят, че наложената социална изолация предпазва от разпространението на COVID- 19, психолозите и психиатрите допълват, че бавно и сигурно, тази изолираност ни хваща в капаните на отчуждението и депресията, а хумористите, избраниците на Съдбата, призвани да развеселяват с усмивка, лек присмех или сатирична стрела, препоръчват четенето на смешна литература. Забавните романи са добро средство за самочувствието и оцеляването на духа, припомни, в интервю, по повод 130 годишнина от рождението на Чудомир, главният редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим.

"Продължителното застояване по домовете крие опасност, да ни изведе от карантината със здраво тяло, но с болен дух, прогнозира Вешим, като подчерта, че сред най- уязвими от кризата са хората на свободните професии. "Актьорите няма къде да играят, музикантите няма пред кого да свирят, цирковите артисти нямат публика, вестникарите имат проблем с разпространението и потреблението на печатните издания. Положението е много сложно".

Историята на България познава кризи, преходни периоди, хиперинфлация, спекула и цензура, но за първи път, от 1969 година,  вестник "Стършел", няма да има възможност, да връчи наградата, учредена на името на Чудомир. По традиция това се прави на 25 март, рождената дата на писателя. Отменените "Чудомирови празници", тази година, няма да превърнат Казанлък в притегателен център за творци на четката, перото, музиката и словото от цялата страна. 

Пред слушателите Михаил Вешим разкри, че лауреат на наградата, на вестник "Стършел", за 2020 година, е Никита Нанков, за хумористичното четиво "Ръководство за сапунисване", публикувано в 41 брой на сатиричното издание, от 11.10 2019 година. Любопитен факт е, че авторът е преподавател в китайски университет. "Той, като че ли, е предусетил идването на този вирус и е написал упътване, което намираме в кутията за сапун, как да си мием ръцете", уточни Вешим, които призова всеки, да вземе томчето с разкази на Чудомир, за да отпразнува юбилея му, в семейна обстановка."Какво по- хубаво, преди лягане, да прочетеш четиво, което повдига тонуса. Вместо докторски съвети, прелиствайте доктор "Чехов", доктор "Булгаков", а след като ни казват, че сега сме във война, нека воюваме заедно с добрият войник Швейк, обоснова се авторът на "Английският съсед", "Руският съсед " и "Германският пациент". На всички, които спазват препоръките и носят маски, хумористът предписа рецепта за усмивка.  

Галерия

Още от категорията

Ясни са победителите в конкурса „Детството на моята фамилия“

Трима победители бяха отличени  в онлайн предизвикателството „Детството на моята  фамилия“, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“, по повод -1 юни - Международен ден на детето и 90-годишнината от първото организирано..

публикувано на 01.06.20 в 15:18

Училища споделят практики за приобщаване

Преподаватели от 10 училища в страната се включиха в новия проект "Приобщи се в нови партньорства". В него учителите споделят своите практики за приобщаваща среда в специално създадената платформа, обясни Елисавета Таракджи от Сдружение за споделено..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Популярни личности водят безплатни онлайн работилници за деца

Третото издание на кампанията, посветена изцяло на децата, които обичат да четат и мечтаят да пишат: „Национална седмица на детската книга“ ще се проведе от 1 до 7 юни в нов актуален формат – онлайн в платформата URBO , а участие ще вземат едни от..

публикувано на 01.06.20 в 11:02

Художникът Мария Илиева споделя умението да се вдъхновява от малките неща

Мария Илиева е български художник, който се идентифицира с портретите на момичета или жени в български носии. Като емблема е живото и нежно женско излъчване, което струи от тях. Моделите й са символ на непреходната класическа красота."Красотата в..

публикувано на 31.05.20 в 10:00

11 албума събра фотопредизвикателството „Детството на моята фамилия“

11 деца и техните семейства се включиха в онлайн предизвикателството „Детството на моята фамилия“, организирано от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“ - Стара Загора, по повод -1 юни - Международен ден на детето и 90-годишнината от..

публикувано на 28.05.20 в 15:39

Нов етнографски обект "Яхната" открива Исторически музей "Искра" в Казанлък

При спазване на всички санитарни изисквания на Министерството на здравеопазването приема посетители Музеят на розата в Казанлък в прак „Розариум“, съобщи уредникът в Исторически музей „Искра“ Радослав Петков.  В постоянната експозиция са изложени..

публикувано на 28.05.20 в 13:17

"Стопан" - духът на стария занаят

За да я има една книга трябва да има писател, който да я напише, но за да e истинско произведение на изкуството , трябва да има и книговезец. По българските земи към днешна дата има само един ,той нарича себе си "Стопан" , но е Калин Даскалов ...

публикувано на 27.05.20 в 08:44

Насред кризата старозагорски автор проби в Китай

Популярният детски автор Никола Райков подписа впечатляващ договор с голямо китайско издателство за правата върху цялото си творчество, включващо четири детски книги и две настолни игри. „Haitian Publishing House“ откупи правата и за аудио..

публикувано на 21.05.20 в 16:16

„Книга за песните“ ще бъде една много силна и тиха връзка с публиката, която толкова обичам

С „Книга за песните“ един от най-многоликите и талантливи артисти в България – старозагорецът Стефан Вълдобрев отбелязва своя 50-годишен юбилей. Книгата включва литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. Красивият том от над..

публикувано на 18.05.20 в 09:50

Зоопаркът в Хасково е единственият за областите Пловдив, Стара Загора и Кърджали

Хасковският зоопарк е единственият действащ в областите Пловдив, Стара Загора, Кърджали. И макар че работи от ден, посетители има и то не малко, казва директорът Веселин Ахтаров. Той припомни, че зоопаркът беше затворен през извънредното..

публикувано на 16.05.20 в 13:05