Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Саша Безуханова, член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии

Стартиращи компании очакват подкрепа от правителството

Програмата, предложена от българското правителство за справяне с кризата, предизвикана от епидемията Covid-19, не обхваща всички участници в икономическия процес. Извън спасителните мерки остават прохождащите компании у нас. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Саша Безуханова, член на Борда на Европейския институт за иновации и технологии и създател на платформата Move.bg За стартъпите няма предвидени финансови механизми и това поставя на карта бъдещето им, предупреди Безуханова. Пред сериозни изпитания в извънредната ситуация са изправени почти 18 хиляди висококвалифицирани кадри от родната стартъп екосистема. Голяма част от тези специалисти, посветили се на напредъка на науката и иновациите, се осигуряват сами, и засега очакванията властите да предложат стимули за тази група от обществото остават напразни.

„Кризата създава рискове за тези много перспективни, но все още финансово крехки играчи да фалират, или да потърсят развитие извън България“, споделя с тревога Саша Безуханова, като дава за пример държави от Стария континент, които още в първите дни на пандемията предприеха активни действия, за да отговорят на проблемите с ликвидността на стартиращите фирми.

Предложените  спасителни мерки от стартъп общността чакат отговор от правителството

Пакет от икономически решения изпрати Коалицията на иновативната екосистема още в края на март, но до момента отговор от кабинета няма. По думите на Саша Безуханова малките компании нямат оперативен капитал, с който дългосрочно да издържат служителите си. Безлихвени кредити от Българската банка за развитие са алтернатива във форсмажорните условия. Тя отново напомни, че стартъпите имат потенциала да променят облика на България – от производство на ишлеме в икономика, базирана на знанието.
Още от категорията

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05

Митрополит Антоний: След мъката идва радостта от Възкресението

След мъката идва радостта – така е и в днешния Разпети Петък – денят, в който православните християни си припомнят за страданията и кръстната смърт на Исус Христос. Днес всички ние скърбим за земната раздяла с нашия Спасител Исус Христос. Отправили..

публикувано на 30.04.21 в 14:40
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Промените в специализирания съд и прокуратура не предвиждат прекратяване на дела

Премахването на специализираните съд и прокуратура целят да бъде възстановено правото на справедлив процес за всички български граждани, правото на защита и презумцията за невиновност. Това коментира за Радио Стара Загора депутатът от..

публикувано на 29.04.21 в 16:30

Виртуално и присъствено ще се проведе Областната панорама на професионалното образование в Стара Загора

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране ще се проведе в Стара Загора. Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се..

публикувано на 29.04.21 в 09:43
Христо Панчугов

Предсрочни избори ще са от полза за българските граждани и демокрацията

„Има такъв народ“ пропусна шанса си да зададе дневния ред на българското общество и българската политика . Лидерът на тази партия имаше амбицията да променя българската политическа система. Когато влезе в парламента обаче, се отказа от всякакво..

публикувано на 28.04.21 в 15:26

Здравето и безопасността на труда са кауза

28 април е Световен ден за безопасност и здраве при работа. Международната организация на труда отбелязва този ден, за да насочи вниманието на световната общественост към неговото значение. Свидетели сме на новопроявяващи се рискове, които..

публикувано на 28.04.21 в 12:51

Пепи Димитрова: В България агресивното говорене, обидите и нападките биват посрещани с аплодисменти

Политическият език е мост, но и преграда. "Няма как да се отговори еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата, коментира в предаването „Репортер“ Пепи Димитрова - председател на Комисията по професионална етика към Българското..

публикувано на 28.04.21 в 09:25
Георги Вулджев

Икономистът Георги Вулджев смята, че пенсионната система има нужда незабавно да се реформира

Години наред проблемите на пенсионната система се поставят на дневен ред . Говори се за възможните алтернативи. Видни икономисти обясняват предимствата на допълнителното осигуряване за втора пенсия. Политиците, при всяка удобна възможност, обещават..

публикувано на 28.04.21 в 08:30

Диян Димитров: Грешка е, че държавата не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия

Като грешка определи решението държавата да не проведе по-рано конкурсите в публичните предприятия и да изчака последния за това срок, Диян Димитров, класиран на първо място в конкурса за председател на Съвета на директорите на Българския енергиен..

обновено на 27.04.21 в 17:39