Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светослав Малинов: ЕС ще бъде по-силен след кризата

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) няма обща правна уредба и финанси, за да бъде истински активен във времена на криза. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Светослав Малинов, депутат в предишния Европейски парламент. Според него ситуацията на пандемия обрича Съюза на неуспех заради липсата на работещи механизми при форсмажорни условия. „Тези, които не познават правната уредба, възможностите и инструментите на ЕС започват да си въобразяват, че той е можел да свърши някои неща, но не ги е свършил“, коментира преподавателят по политология, но поясни, че дебатът за усъвършенстване на общата европейска законодателна рамка вече е започнал. Той прогнозира по-силен, по-единен и по-добре финансиран ЕС след края на кризата, защото гражданите ще настояват за подобна промяна.

На 6 май лидерите на страните членки отново ще дискутират създаването на Европейски възстановителен фонд. По думите на Малинов предстои вземането на важни решения и той се надява на консенсус при разпределянето на средствата „със съгласуване на прекалено много интереси“ за пострадалите от коронавируса страни от Общността. Той препоръча да се обърне внимание на дребния и среден бизнес - гръбнака на европейската икономика. Част от малките фирми преустановиха дейност през последните два месеца и се нуждаят от подкрепа, повече отколкото големи корпорации.  

Тази криза не преосмисля семейството като ценност и значимостта на книгите в нашия живот. Човек трябва да е осъзнал това, далеч преди подобна ситуация да го връхлети, добави в заключение Светослав Малинов. 

Още от категорията

Стоян Трифонов: Няма кампания за ваксините по селата

Никой за нищо не ни е търсил и оказал помощ за близо година от обявяването на пандемията у нас, както и за националния план за имунизация на населението. Това заяви за Радио Стара Загора Стоян Трифонов, зам.-председател на Националното сдружение на..

публикувано на 23.02.21 в 15:23

Пандемията е променила живота на всеки втори българин, показва представително проучване

Година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила цялостния ни начин на живот, показва проучване на "Алфа Рисърч". "Става въпрос за национално представително проучване, проведено между 8.02 и 15.02..

публикувано на 19.02.21 в 16:20
Луковмарш 2020

Лидерът на БНС Звездомир Андронов: Властта е сляпа с лявото око за опасността от крайнолевите формирования

В съботния 13 февруари за 18-та поредна година се проведе "Луковмарш" - ежегодно събитие, организирано от Българския национален съюз в памет на героя от Първата световна война и военен министър на Царство България в периода 1935-1938 г. ген. Христо..

публикувано на 19.02.21 в 15:37

Мария Динева: От промените в ЗУТ ще бъдат ощетени и обикновените хора

„Още на първото заседание на Управителния съвет на Асоциацията на председателите на общински съвети  ще повдигна въпроса за промените в Закона за устройство на територията“. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на местния парламент..

публикувано на 19.02.21 в 14:33

Доц. Александър Христов: Тепърва ще станем свидетели на още безпринципни договорки

Разпокъсаността на политическото пространство предполага безпринципни договорки и най-вероятно тепърва ще ставаме свидетели на такива.Това, разбира се, ще се отрази и върху напрежението и политическото говорене в рамките на предизборната кампания,..

публикувано на 19.02.21 в 13:56
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Доц. Добри Ярков: Институтът за устойчив преход ще бъде мултидисциплинарен

Основната цел на Института за устойчив преход, който ще бъде открит в Тракийския университет в Стара Загора е да помогне за трансформацията на стопанския модел в районите засегнати от енергийния преход. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора..

публикувано на 19.02.21 в 10:51
Христофор Недков - Фори

Фори на 60: Няма как актьорът да е страхотен, ако спектакълът не е бил добър

Над 200 роли – в драматичния театър, в операта и кукления театър бележат 36-ят сезон на старозагорският актьор Христофор Недков – Фори, който на 19 февруари чества и 60-годишен юбилей. „Аз съм щастлив човек, защото съм имал свои звездни мигове –..

публикувано на 19.02.21 в 09:30

Кметът на Раднево: Искаме работеща болница

Темата за бъдещето на общинската болницата е изключително неприятна и тежка за всички нас, но трябваше да се вземе някакво решение и да се тръгне към реализирането му, каза в интервю за Радио Стара Загора кметът на Раднево д-р Теньо Тенев. Той..

публикувано на 19.02.21 в 09:00
Православен параклис „Свети Теодор Тирон“, Стара Загора

Свети Теодор Тирон е духовният закрилник на Стара Загора

На 17 февруари Православната църква празнува паметта на св. Теодор Тирон в деня, в който той пострадал за Христа. Главният празник посветен на светеца обаче се извършва в първата събота на Великия пост, на Тодоровден. Малко хора знаят, че..

публикувано на 17.02.21 в 16:52

Даниела Нинева: Уча се от големите имена в операта

Очарователната млада оперна певица Даниела Нинева дебютира тази вечер, на сцената на Държавна опера-Стара Загора,  като Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе. Даниела Нинева завършва Музикалната академия в Акуила, Италия. Обучението си при..

публикувано на 16.02.21 в 16:30