Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медицински колеж разкрива нови специалности

Две нови специалности ще бъдат разкрити в Медицинския колеж на Тракийския университет от новата учебна година. Това са Помощник-фармацевт и Медицинска козметика, съобщи в ефира на радио Стара Загора директорът на колежа проф. Анна Толекова. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ тя добави, че амбициите на ръководството са всяка следваща година да се разкриват по две нови специалности.

Предвижда се приемът за специалността Медицинска козметика да бъде 15 студенти държавна поръчка, а ако интересът е по-голям може да се отпуснат бройки и в платено обучение, поясни проф. Толекова. В специалността Помощник-фармацевт ще бъдат приети 20 нови студенти. Курсът на обучение и за двете нови специалности ще бъде 3 години.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с проф. Анна Толекова.


Още от категорията

Иновативен порт облекчава пациенти на диализа и химиотерапия

В отделението по съдова хирургия в болница „Тракия" имплантират централен венозен източник при онкологично болни и при пациенти на диализа, които се нуждаят от различни инфузии. Устройството е вид катетър, специално конструиран за онкоболни и за..

публикувано на 26.09.20 в 12:39

Д-р Генка Пейчева: Коронавирусът не трябва да се подценява. Той не изгражда стаден имунитет

  Ковид – 19 не е грип, а е коронавирус, който е устойчив и е възможно да му се направи една трайна ваксина. Това каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора. Създаването на ваксина е един..

публикувано на 24.09.20 в 17:57

Сънната апнея отключва и други заболявания

Обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор за възникването и прогресирането на  артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, нарушения в паметта, деменция, неповлияваща се от лечението депресия и..

публикувано на 16.09.20 в 20:44

Рехабилитират децата със слухови проблеми

Благодарение на слуха си, детето развива своята реч и възможности за социализация. През последната година в България са родени над 60 хиляди момчета и момичета. От тях едно на хиляда или около 60 деца се раждат със слухови проблеми. Половината от..

публикувано на 12.09.20 в 12:27

Сестри и акушерки - във фокуса на научна конференция

Катедра „Здравни грижи” към Медицинския факултет на Тракийския университет организира национална научно-практическа (on line) конференция с международно участие на тема „Медицинските сестри и акушерките – ключов ресурс в съвременното..

публикувано на 05.09.20 в 12:31

Медицински факултет започва присъствено годината

Общо 1200 студенти и 210 преподаватели от всички специалности в Медицинския факултет на Тракийския университет ще започнат присъствено новата учебна година. Церемонията по откриването е на 14 септември. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 29.08.20 в 12:35

Как да се грижим за зъбите си през лятото!

Дехидратацията е една от най-често срещаните последици от големите летни жеги. Тя може да доведе до намаляване на производството на слюнка. А това увеличава риска от появата на кариеси и заболявания на венците. Съветите на специалистите са да..

публикувано на 22.08.20 в 12:27

Над 1000 сигнала за липсващи лекарства са подадени до момента към специалната интернет платформа

От две години у нас работи специална интернет платформа, която дава възможност за подаване на сигнал за липсващо лекарство и намирането му в аптечната и дистрибуторска мрежа в страната. Платформата е създадена от Българската асоциация за развитие на..

публикувано на 19.08.20 в 15:26

18 нови рехабилитатори

18 студенти от специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия в Медицинския факултет на Тракийския университет завършиха успешно своето обучение и получиха  дипломите си за висше образование. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 15.08.20 в 13:06

Мозъчните тумори – трудни за лечение

Всеки мозъчен тумор е сериозно заболяване с потенциално животозастрашаващи последствия поради неговия инвазивен и инфилтративен характер в ограниченото пространство на черепната кухина.  Мозъчните тумори, както и другите тумори в организма..

публикувано на 08.08.20 в 12:38