Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светла Димитрова: Музеят на бъдещето е музей на преживяванията

Снимка: Етнографският музей на открито „Етър“

В международния ден на музеите – 18-ти май, разговаряхме с директора на Етнографския музей на открито „Етър“ Светла Димитрова. Финансовите резултати за 2019 година, които отчитат от културния институт, са най-добрите от началото на века. Зад това постижение стои много труд, но и концепцията за модерния музей.

„За да опознае културното наследство човек трябва да се потопи в атмосферата, когато артефактът е създаден. Да разбере защо тогавашните хора са създали тези неща, защо ние ги пазим, какви послания носят, от какви материали са направени, защо са устояли на времето, на какво ни учат. Тези въпроси могат да получат своя отговор, ако ние уредниците в музеите направим нашите експозиции така, че хората да използват всички свои сетива, когато влязат в музея. И тогава те няма да забравят, защото остава емоцията, като вълна, в която участва и душата на човек.“

Програмата за летните месеци на Етнографски музей на открито „Етър“ можете да чуете в интервюто със Светла Димитрова в прикачения звуков файл. Още от категорията

Лъчезар Томов

"Кризата с Covid-19 може да приключи през лятото при успешна ваксинация и отговорно поведение"

Комбинацията между функционална неграмотност на част от населението със стремежа на политическата класа да пази рейтинга си висок прави кризата с коронавируса по-трудно разрешима. Тази оценка даде в ефира на Радио Стара Загора математикът..

публикувано на 04.12.20 в 16:00

„Паниката е странично действие на медийната пропаганда“

Специалистите УНГ не сме толкова далеч от патологията на Ковид-19, тъй като винаги сме били сред първите, които се срещаме с респираторните заболявания, сподели в интервю за Радио Стара Загора доц. д-р Петър Руев. Заедно със свои колеги от..

публикувано на 04.12.20 в 09:35

Шест партии у нас ще се борят за забрана на фермите за кожи

Ангажимент за край на фермите за кожи поеха политици от партиите: Българска социалистическа партия, “Демократи за силна България”, “Зелено движение”, “Републиканци за България”, “Да, България”, Български съюз за директна демокрация...

обновено на 03.12.20 в 16:09

Ирина Атанасова: Мисията спорт вкъщи е асболютно възможна

За втори път тази година спортните зали и тези за групови тренировки бяха затворени заради пандемията от коронавирус. По тази причина някои от треньорите и инструкторите отново решиха да стартират инициативи за онлайн тренировки в домашни условия...

публикувано на 03.12.20 в 11:15
Тодор Терзиев
Снимка: facebook

Тодор Терзиев:Все още има много институции и обществени сгради недостъпни за хората с увреждания

Избрах да уча в Тракийски университет, защото предлага специалността, от която се интересувам-икономика, но и защото имах предварителна информация от мои познати, настоящи и бивши студенти в университета, че условията в него са подходящи за..

публикувано на 03.12.20 в 11:05
Иван Иванов, собственик на моден бранд

Търговци на дребно очакват подкрепа от държавата

Търговците на дребно са поредният сектор в икономиката, който отправя призив за подкрепа от правителството. Над 100 фирми, обединени в Българската ритейл асоциация (БРА), управляващи магазини и осигуряващи прехрана на семействата на над 3000..

обновено на 02.12.20 в 14:46

Новият локдаун засегна музикалния сектор

Музеи, галерии и музикални сцени пристъпиха към пълно затваряне в повторния частичен локдаун в държавата. Най-засегнати от новите ограничителни мерки са представителите на музикалния сектор, каза в интервю за Радио Стара Загора Весела Кондакова,..

публикувано на 01.12.20 в 19:21

Обявяването на локдаун у нас е закъсняло и броят на загубените животи ще се покачва

Колко да е продължителността на локдауна зависи от това какви ще са мерките и доколко ще се спазват от хората. Ако те са във варианта предложен от Националния оперативен щаб, абсолютният минимум да видим ефект е от 14 до 28 дни. Това каза за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 08:25
Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33