Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президент на Република България 2012-2017 година

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Росен Плевнелиев

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той подкрепя намаляването на ставката за книгите, но редуцирането на налога за заведенията няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще изсветли сектора. Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане. Сега не е моментът за данъчна реформа заради трудните дни, вследствие на коронавируса. Но според Росен Плевнелиев плоският данък е извървял своят път. За да има справедливост в обществото, трябва да се въведе прогресивна данъчна система. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

„Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече. Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост“, каза още Росен Плевнелиев.

Коронакризата може да е катализатор на промяна в здравната система. Плевнелиев се обяви за по – бързо въвеждане на дълго отлаганата в годините електронна здравна карта и електронно здравеопазване. Това ще улесни пациентите и ще повиши доверието им в здравната система.

Той похвали работата на Националния оперативен щаб и правителството в изминалите трудни дни, предизвикани от разпространението на Ковид - 19, но разкритикува действията на президента Румен Радев. Упрекна го, че не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

„Всеки друг български президент би го направил. Още в първите дни на кризата. Той не желае консенсус, той иска да налага собствената си позиция. Радев вече не е способен да постига съгласие, той избра да бъде популист“.

Маришкият басейн - по пътя на трансформацията 

Дългосрочна стратегия в енергетиката, съчетана с нов бизнес модел с хоризонт поне 10 години напред, лансира Росен Плевнелиев. По думите му енергийният преход е неизбежен. Централите в „Марица изток“ технологично могат да преминат на природен газ или водород. По прогнозни данни това би струвало поне 1 млрд. евро за всяка от мощностите. 

„България трябва да отиде на едно ново ниво на нисковъглеродна, високоефективна енергетика. България не може и не бива повече да копае въглища. В един кратък хоризонт – да, но оттам нататък – категорично не“.

Той призова политиците да подходят честно и открито към миньорите и да признаят пред тях, че професията им няма бъдеще. Алтернативата пред по-възрастните работници и служители е плавно пенсиониране, а към останалите – преквалификация и възможност за работа в нови индустриални производства. Включването на България в „Зелената сделка“ може да доведе в енергийния регион фабрики за батерии и компоненти за електромобили, ферми за складиране на данни, както и други бизнеси.

Още от категорията

Мариан Цонев

8% ръст на безработицата в община Гурково

Безработицата в община Гурково нараства. Наложената карантина в с. Паничерево в средата на месец април и продължаващата пандемия са основната причина за това, каза за Радио Стара Загора Мариан Цонев, кмет на община Гурково. От 16, 7% в края на 2019..

публикувано на 02.07.20 в 11:41

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков , изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му..

публикувано на 02.07.20 в 10:57

Вени Петрова: Намаленото ДДС ще се ползва само за около 20-30% от предлаганите за консумация храни и напитки в заведенията

Това   е временна мярка за нашия бранш, който е в изключително тежко състояние с нанесени огромни финансови и икономически щети. Не съм сигурна, че така регламентираните 9 % ставка на ДДС е най-адекватната мярка за помощ на бранша, коментира в..

публикувано на 01.07.20 в 14:53

Проф.д-р Ивайло Кринчев: Изключително съм респектиран от старозагорската публика

С пищен концерт, който ще се състои тази вечер от 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев ,  са включени..

публикувано на 01.07.20 в 11:05

Румяна Емануилиду: Намалената ставка на ДДС е временен процес и вероятно няма да се отрази на цената на книгите

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес. Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще..

публикувано на 01.07.20 в 09:09

Светослав Малинов: Няма да има АЕЦ „Белене"

„АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект, който няма да бъде реализиран“. Това заяви за Радио Стара Загора бившият български представител в Европейския парламент Светослав Малинов. Завеждащият катедра „Политология“ към СУ „Св. Климент Охридски“ политик..

публикувано на 30.06.20 в 16:18

Как да помогнем на малките птици в градовете

През пролетта и лятото много често можем да намерим на земята паднала малка птичка. В градска среда това би могло да се окаже опасно. Как да реагираме, ако искаме да помогнем, обяснява Христина Клисурова, ветеринарен лекар към природозащитната..

публикувано на 30.06.20 в 10:40

Коронакризата не засегна производството на кафе

Коронакризата не въздейства негативно върху производството на кафе в световен мащаб. Тазгодишната реколта е дори с по-високо качество, коментира Йордан Дъбов, експерт и дегустатор. Променя се обаче начинът, по който се събира продукцията – има..

публикувано на 25.06.20 в 17:13
Радостин Танев обсъжда възможностите за развитие на Стара Загора с работещи в дигиталния сектор

Лаборатория за виртуална реалност ще има в Стара Загора

По инициатива на депутата от ГЕРБ Радостин Танев днес се проведе работна среща с представители на IT сектора и фрийлансъри в Стара Загора. Акцент в разговора е бил поставен върху перспективите пред бранша и привличането на нови компании в областния..

публикувано на 23.06.20 в 18:07

Ростислав Курдов: Фармацевтите показаха и в ситуацията на кризата с COVID 19 висок професионализъм и отговорност към здравето на хората

Няма недостиг на лекарства за масовите социално значими заболявания в аптечната мрежа в област Стара Загора, информира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара..

публикувано на 24.06.20 в 08:05