Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на пандемията, причинена от коронавируса. Това коментира за радио Стара Загора икономистът Стоян Панчев. 

Цитираните в публичното пространство цифри са по-високи, но в тях са включени възможност за кредити от 3 милиарда евро, пак толкова - 3 милиарда евро трябва да върне България в бюджета на Европейския съюзДали това предложение ще бъде прието все още е дискусионен за Европа въпрос, коментира Стоян Панчев. 

По думите му тези средства и механизмът като цяло ще се отрази с отрицателен знак върху икономиката, защото опорочава идеята на ЕС за свободно движение на капитали, стоки и работници, противоречи и на принципите на конкуренцията. Механизмът обслужва тези държави, които се справят най-зле и са натрупали огромни дългове като Италия, Гърция и все повече – Франция. Това не е изгодно за България, категоричен е Стоян Панчев. Създава се нова тежест, която ще падне върху останалата част от Европа, която все пак има някаква конкурентноспособност.

В предложението на Усрула фон дер Лайен и на Комисията фигурира и създаването на нови данъци. Българите, които не са отговорни за тежкото дългово бреме в част от Еврозоната, ще трябва да плащат тези нови данъци, уточни Стоян Панчев.

Така че не става въпрос за безвъзмездни средства, категоричен е той. Това е и мнението на част от представителите на Комисията и някои политически фигури в Европа и поставя в опасност структурата на ЕС и Еврозоната.

Цялото интервю на Живко Иванов със Стоян Панчев можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков , изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му..

публикувано на 02.07.20 в 10:57

Вени Петрова: Намаленото ДДС ще се ползва само за около 20-30% от предлаганите за консумация храни и напитки в заведенията

Това   е временна мярка за нашия бранш, който е в изключително тежко състояние с нанесени огромни финансови и икономически щети. Не съм сигурна, че така регламентираните 9 % ставка на ДДС е най-адекватната мярка за помощ на бранша, коментира в..

публикувано на 01.07.20 в 14:53

Проф.д-р Ивайло Кринчев: Изключително съм респектиран от старозагорската публика

С пищен концерт, който ще се състои тази вечер от 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев ,  са включени..

публикувано на 01.07.20 в 11:05

Румяна Емануилиду: Намалената ставка на ДДС е временен процес и вероятно няма да се отрази на цената на книгите

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес. Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще..

публикувано на 01.07.20 в 09:09

Светослав Малинов: Няма да има АЕЦ „Белене"

„АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект, който няма да бъде реализиран“. Това заяви за Радио Стара Загора бившият български представител в Европейския парламент Светослав Малинов. Завеждащият катедра „Политология“ към СУ „Св. Климент Охридски“ политик..

публикувано на 30.06.20 в 16:18

Как да помогнем на малките птици в градовете

През пролетта и лятото много често можем да намерим на земята паднала малка птичка. В градска среда това би могло да се окаже опасно. Как да реагираме, ако искаме да помогнем, обяснява Христина Клисурова, ветеринарен лекар към природозащитната..

публикувано на 30.06.20 в 10:40

Коронакризата не засегна производството на кафе

Коронакризата не въздейства негативно върху производството на кафе в световен мащаб. Тазгодишната реколта е дори с по-високо качество, коментира Йордан Дъбов, експерт и дегустатор. Променя се обаче начинът, по който се събира продукцията – има..

публикувано на 25.06.20 в 17:13
Радостин Танев обсъжда възможностите за развитие на Стара Загора с работещи в дигиталния сектор

Лаборатория за виртуална реалност ще има в Стара Загора

По инициатива на депутата от ГЕРБ Радостин Танев днес се проведе работна среща с представители на IT сектора и фрийлансъри в Стара Загора. Акцент в разговора е бил поставен върху перспективите пред бранша и привличането на нови компании в областния..

публикувано на 23.06.20 в 18:07

Ростислав Курдов: Фармацевтите показаха и в ситуацията на кризата с COVID 19 висок професионализъм и отговорност към здравето на хората

Няма недостиг на лекарства за масовите социално значими заболявания в аптечната мрежа в област Стара Загора, информира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара..

публикувано на 24.06.20 в 08:05

Иван Христофоров: SOS Детски селища възпитава отговорни личности

23 юни е Международен ден на  SOS Kinderdorf - детски селища .  Денят се чества от 2004 година, по повод годишнина от рождението на Херман Гмайнер /1919-1986/, австрийски социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" за изоставени деца и..

публикувано на 23.06.20 в 15:51