Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Весела Кондакова, изпълнителен директор на БМА

Криза в изкуството: Музиканти и театрали работят в строителството

Национална програма ще развива визуалните изкуства

Нещатните артисти са сред най-потърпевшите от разпространението на Ковид-19 и въведените противоепидемични мерки в страната. Това каза пред Радио Стара Загора/БНР Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българска музикална асоциация (БМА). Тя цитира изследване на Диана Андреева - Попйорданова от Обсерватория по икономика на културата, според което 80 000 са артистите на свободна практика у нас. По-голямата част от тях бяха тежко засегнати от кризата, след като сцени и концертни зали бяха затворени през последните месеци. Според друго проучване, проведено сред 1000 лица и организации, до 1 юли загубите заради провалени събития възлизат на 8 млн. лева, а до края на годината ще надхвърлят 15 милиона.

Още в първите дни на извънредното положение държавата обяви, че предоставя финансова подкрепа за най-нуждаещите се артисти. Процедурата по кандидатстване към Националния фонд "Култура" за отпускане на творческа стипендия обаче се забави, призна Весела Кондакова. По тази спасителна мярка минимална работна заплата за 3 месеца ще получат едва 1100 души без трудов договор. По данни на културното ведомство у нас 25% от артистите са на свободна практика. А липсата на доходи принуди хората на изкуството да търсят препитание в строителството и ресторантьорския бранш.

Активно се работи върху създаването на регистър на независимите творци. Бъдещият документ се очаква да защити трудовите права на гилдията, както и да бъдат разработени „специфични мерки спрямо осигурителната система“, обясни Весела Кондакова. Десетки личности с принос в културния живот са в незавидно положение и попадат в данъчно – осигурителен вакуум, някои от тях дори не са здравноосигурени, а проблемите им ще се задълбочават с настъпването на пенсионна възраст, коментира още изпълнителният директор на БМА.

Кризата роди и първа по рода си национална програма, подкрепяща визуалните изкуства. Очаква се да стартира съвсем скоро и с финансов ресурс от 500 000 лева да стимулира динамично развиващия се сектор, поясни Кондакова, и определи постигнатото с Министерството на културата като победа в трудни времена. 

Пандемията парализира творческата индустрия, но даде шанс за изява в дигитална среда. Хиляди изпълнители стигнаха до нова публика чрез стрийминг услуги. Наред с това, кризата показа колко малко театрални спектакли с добро качество има записани у нас и върху съхраняването на това съдържание трябва да се работи в бъдеще.  

Ще измести ли стрийминг моделът традиционните събития на живо? Набират ли скорост и у нас краудфъндинг платформите за набиране на средства за съживяване на културата? Чуйте подробности в приложения звуков файл:Още от категорията

Мариан Цонев

Община Гурково изпълнява проекти за над 10 млн. лв.

При бюджет от 7 400 000 лв. община Гурково е привлякла близо 10 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа, подмяна и рехабилитация на водопреносната мрежа в селата и в общинския център и строежа на пречиствателна станция в с. Конаре. Част от проектите..

публикувано на 02.07.20 в 11:41

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков , изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му..

публикувано на 02.07.20 в 10:57

Вени Петрова: Намаленото ДДС ще се ползва само за около 20-30% от предлаганите за консумация храни и напитки в заведенията

Това   е временна мярка за нашия бранш, който е в изключително тежко състояние с нанесени огромни финансови и икономически щети. Не съм сигурна, че така регламентираните 9 % ставка на ДДС е най-адекватната мярка за помощ на бранша, коментира в..

публикувано на 01.07.20 в 14:53

Проф.д-р Ивайло Кринчев: Изключително съм респектиран от старозагорската публика

С пищен концерт, който ще се състои тази вечер от 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев ,  са включени..

публикувано на 01.07.20 в 11:05

Румяна Емануилиду: Намалената ставка на ДДС е временен процес и вероятно няма да се отрази на цената на книгите

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес. Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще..

публикувано на 01.07.20 в 09:09

Светослав Малинов: Няма да има АЕЦ „Белене"

„АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект, който няма да бъде реализиран“. Това заяви за Радио Стара Загора бившият български представител в Европейския парламент Светослав Малинов. Завеждащият катедра „Политология“ към СУ „Св. Климент Охридски“ политик..

публикувано на 30.06.20 в 16:18

Как да помогнем на малките птици в градовете

През пролетта и лятото много често можем да намерим на земята паднала малка птичка. В градска среда това би могло да се окаже опасно. Как да реагираме, ако искаме да помогнем, обяснява Христина Клисурова, ветеринарен лекар към природозащитната..

публикувано на 30.06.20 в 10:40

Коронакризата не засегна производството на кафе

Коронакризата не въздейства негативно върху производството на кафе в световен мащаб. Тазгодишната реколта е дори с по-високо качество, коментира Йордан Дъбов, експерт и дегустатор. Променя се обаче начинът, по който се събира продукцията – има..

публикувано на 25.06.20 в 17:13
Радостин Танев обсъжда възможностите за развитие на Стара Загора с работещи в дигиталния сектор

Лаборатория за виртуална реалност ще има в Стара Загора

По инициатива на депутата от ГЕРБ Радостин Танев днес се проведе работна среща с представители на IT сектора и фрийлансъри в Стара Загора. Акцент в разговора е бил поставен върху перспективите пред бранша и привличането на нови компании в областния..

публикувано на 23.06.20 в 18:07

Ростислав Курдов: Фармацевтите показаха и в ситуацията на кризата с COVID 19 висок професионализъм и отговорност към здравето на хората

Няма недостиг на лекарства за масовите социално значими заболявания в аптечната мрежа в област Стара Загора, информира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара..

публикувано на 24.06.20 в 08:05