Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христофоров: SOS Детски селища възпитава отговорни личности

23 юни е Международен ден на SOS Kinderdorf - детски селищаДенят се чества от 2004 година, по повод годишнина от рождението на Херман Гмайнер /1919-1986/, австрийски социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" за изоставени деца и сираци през 1949 година.

Въз основа на концепцията на SOS - детски селища, организацията действа като пионер на семейния подход в дългосрочната грижа за осиротели и изоставени деца. 

Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път след демократичните промени Сдружението предоставя алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS семейство.

Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 2,500,000 деца в 142 страни по света. В България сдружението започва дейността си през 1990 г. През настоящата 2020 година отбелязва 30 години от създаването си. Мотото е: "Любов, Уважение и Сигурност"

В продължение на повече от четвърт век Сдружение SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа, и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. Сдружението предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството, и активно се застъпва за правата на децата и младежите.

В резултат от работата на специалистите в 95% от случаите семействата са подобрили грижата за децата си и е предотвратена раздялата на деца и родители, а равносметката за изминалите три десетилетия показва, че Сдружението е:

осигурило семейство и пълен с обич дом за 665 деца в приемни семейства и младежки домове,

321 младежи са напуснали, но са получили подкрепа за постигане на самостоятелност,

създадени са 34 професионални приемни семейства, във времето след демократичните промени, когато все още няма система за закрила на детето,

към днешна дата подкрепа получават ежедневно 76 приемни семейства,

за 30 г. са обучени над 1000 приемни семейства

оказано е съдействие на 242 осиновителски семейства да създадат връзка, за да се превърнат в любящи родители на деца, отглеждани в SOS Детски селища,

подкрепени чрез работа, по случай в Центрове за обществена подкрепа, от 2003 г. досега: 3439 деца и 1941 семейства, а чрез други дейности, от създаването на SOS Детските селища в България, подкрепа са получили над 60 000 деца.

В България организацията работи в две локации: София- Перник и Велико Търново- Габрово- Трявна.

В интервю Иван Христофоров- Директор на програмата SOS Детско селище за локацията  Велико Търново - Габрово- Трявна уточни: "Първите деца пораснаха големи хора. Имат семейства. Имат деца и много ни радват, когато ни се обадят, с мило чувство. За тези 30 години развитието на организацията премина през различни етапи. За голяма наша радост имаме подкрепа  на обществото, на бизнеса и на физически лица от страната, и чужбина. Имаме много приятели и съмишленици. Това, което ме зарежда за работа е, че живея сред млади хора, деца, младежи, които растат и успяват да постигнат целите си. Това е за мен оценката. Голяма част от нашите деца идват от рискови групи на обществото, но когато си работил с тях упорито, когато не си пестил любов, те отговарят с любов на грижите, това те зарежда, защото виждаш смисъл от работата си." 

Цялото интервю с Иван Христофоров ще чуете в предаването "Моята неделя" на 28 юни, когато ще узнаете какъв подарък е приготвил, за рождения ден, на едно от порасналите деца в SOS детски селища, кое е най- доброто лекарство за детски травми, как се печели доверието в детските очи, колко години са необходими да забравиш болката и колко да изработиш самочувствие.     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ - ценна защитена територия у нас."

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ е сред най-старите в нашата страна. Обявен е през 1934 г., а територията му е разположена в североизточната част на Пирин. Растителното разнообразие на резервата включва около 500 вида висши растения. В него се..

публикувано на 29.03.24 в 10:10