Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радостин Танев, ГЕРБ

Лаборатория за виртуална реалност ще има в Стара Загора

Учредяват IT асоциация в областния град

2
Радостин Танев обсъжда възможностите за развитие на Стара Загора с работещи в дигиталния сектор

По инициатива на депутата от ГЕРБ Радостин Танев днес се проведе работна среща с представители на IT сектора и фрийлансъри в Стара Загора. Акцент в разговора е бил поставен върху перспективите пред бранша и привличането на нови компании в областния град. Участниците са обсъдили създаването на пространство за съвместна работа (coworking space). През последните години идеята става все по-популярна. Тези пространства консолидират хора, които генерират идеи и постигат синергия. Подобни споделени площи се превръщат в магнит за фирми, които искат да пробият на ново място и да позиционират екип.

Преди повече от година Танев лансира идеята за създаване на IT асоциация.  Удредяването й обаче се забави във времето заради пандемията, предизвикана от разпространението на Ковид -19, но до декември се очаква да стане факт.

Радостин Танев оповести разкриването на лаборатория за виртуална реалност в Стара Загора до няколко месеца. Новаторският проект се реализира съвместно с Община Стара Загора, индустриална зона „Загоре“ и Тракийския университет.  Очаква се  регионът да се превърне в притегателен център за технологични фирми. Амбициите са в лабораторията да се развиват наука и развойна дейност на световно ниво.

Паралелно с лабораторията, Радостин Танев изтъкна новосъздадената Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора, която започва прием след 7 клас от предстоящата учебна 2020/2021 година. Висококвалифицирани преподаватели и специалисти с опит ще подготвят бъдещите програмисти в две специалности - "Приложно програмиране" и "Системно програмиране".

Скоро приключва строителството на новата индустриална зона „Загоре“.  Вече се водят активни преговори с бизнеса за инвестиции в зоната. 

Галерия

Още от категорията

Янко Янков

Оповестяват доклад за общинските дружества в Стара Загора

На финалната права е анализът за дейността на общинските дружества в Стара Загора - седем здравни и четири търговски юридически лица, чиито принципал е Общинският съвет. Четири временни комисии от съветници проучват в детайли дългогодишната им работа..

публикувано на 08.07.20 в 16:42

Христо Иванов: "В събота от 11 часа да си поискаме обратно държавността на "Росенец"

„ Ахмед Доган е персоналното олицетворение на българското задкулисие и неговите дълбоки корени в Държавна сигурност. Всички български институции са позволили на Доган да узурпира част от българския бряг край парка „Росенец“. Няма да..

публикувано на 08.07.20 в 16:17

Симо Симов: Очаквам приемливи цени на горивата през лятото

Решението да се създаде държавна петролна компания със своите акцизно-данъчни складове, които притежава е закъсняло, но приемливо. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Симо Симов, зам.-председател на Управителния съвет на Асоциация на..

публикувано на 07.07.20 в 10:02
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Българското общество има силите за политическа промяна, но му липсва вяра

"Всичко, което се случва в последните дни е продължение на основните скандали, по които липсва смислен завършек през последните няколко седмици. Министър- председателят Бойко Борисов прехвърля дебата от своя диалог с Васил Божков към президента Румен..

публикувано на 06.07.20 в 10:53

Старши инспектор Гроздана Андреева: Избрах да съм полицай, за да помагам на хората!

Днес е професионалния празник на работещите в системата на МВР. В предаването "Моята неделя" на Радио Стара Загора представихме една нежна, но и силна жена, избрала тази "мъжка" професия -  старши инспектор Гроздана Андреева, началник група..

публикувано на 05.07.20 в 11:44
Мариан Цонев

Община Гурково изпълнява проекти за над 10 млн. лв.

При бюджет от 7 400 000 лв. община Гурково е привлякла близо 10 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа, подмяна и рехабилитация на водопреносната мрежа в селата и в общинския център и строежа на пречиствателна станция в с. Конаре. Част от проектите..

публикувано на 02.07.20 в 11:41

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков , изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му..

публикувано на 02.07.20 в 10:57

Вени Петрова: Намаленото ДДС ще се ползва само за около 20-30% от предлаганите за консумация храни и напитки в заведенията

Това   е временна мярка за нашия бранш, който е в изключително тежко състояние с нанесени огромни финансови и икономически щети. Не съм сигурна, че така регламентираните 9 % ставка на ДДС е най-адекватната мярка за помощ на бранша, коментира в..

публикувано на 01.07.20 в 14:53

Проф.д-р Ивайло Кринчев: Изключително съм респектиран от старозагорската публика

С пищен концерт, който ще се състои тази вечер от 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев ,  са включени..

публикувано на 01.07.20 в 11:05

Румяна Емануилиду: Намалената ставка на ДДС е временен процес и вероятно няма да се отрази на цената на книгите

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес. Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще..

публикувано на 01.07.20 в 09:09