Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков, изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му предстои мащабна трансформация на електроенергийния отрасъл.

„Ясно е и беше потвърдено, че „Зелената сделка“ остава в пълна сила, независимо от кризата с коронавируса“.

По пътя към въглеродна неутралност  да се отчете разликата между отделните страни и техните енергийни миксове, призова  Цанков, и посочи като фактор в българската електроенергийна система влиянието на въглищните мощности  в комплекса „Марица изток“, които осигуряват около 40-60% от електроенергията.

„За България трябва да има специфичен подход, който да отчита тези особености и максимално дълго да се запази функционирането на „Марица изток“,  който е крайъгълен  камък и гръбнак на електроенергийната истема. Разбира се, всички искаме да живеем в един по-чист свят, но това не може да стане заради и компрометирайки осигуряването на евтина и надеждна електроенергия за българските граждани“.

Иван Цанков акцентира и върху огромния социален ефект, който би имала „Зелената сделка“  за региона. Минно-енергийният комплекс е от жизненоважно значение за хилядите работещи там и техните семейства.

В отговор на въпрос той изтъкна, че теоретично и технически е възможно преминаването на ТЕЦ „AES Гълъбово“ от лигнитни въглища на природен газ на фона на очакваната диверсификация на източниците на газоснабдяване и изграждащата се газова връзка към Стара Загора, която се очаква да премине в близост до комплекса „Марица изток“.  Определяща също е и цената на газа, както и постижимо ли е новото ограничение, прието неотдавна от ЕС за инсталации, които емитират повече от 550 грама CO2/ KWh, а след 2025 година няма да имат право на субсидии. Това изискване нито един ТЕЦ на въглища не може да постигне, предупреди Иван Цанков. 

Той  изрази надежда, че българските власти ще защитят националния интерес  в рамките на „Зелената сделка“.

„Тези природни ресурси, необходими за осигуряване на електроснабдяването, да продължат да се ползват и в обозримо бъдеще“. 

Американската компания е инвестирала над 14 млн. лева в социално значими проекти за последните 10 години у нас. По време на извънредното положение AES се включи в благотворителната инициатива  „Обединени срещу Covid-19“ и дари средства в подкрепа на местни общности, пострадали от коронакризата.

Цялото интервю на Таня Балабанова с Иван Цанков  можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Д-р Юлиян Петров: Учебната година ще започне присъствено

През вчерашния ден , асоциация "Родители" изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката за осигуряването на варианти за присъствено и дистанционно провеждане на учебната година, която ще е в условията на пандемия. Началото на..

публикувано на 13.08.20 в 15:04
Георги Киряков

Протестът няма да свали правителството, партията на Цветанов няма нужния потенциал

Днешното проваляне на извънредното заседание на Народното събрание е заради нежеланието на ГЕРБ да легитимират позицията на БСП спрямо политическата обстановка. Това каза за Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Според него един от..

публикувано на 13.08.20 в 15:03

Проф. Ивайло Дичев: Новите протести боравят повече с образи

„Новите, съвременни протести боравят повече с образи, докато тези от преди години са разчитали повече на думите, имали са манифести, програми. Това е резултат от факта, че визуалното по-бързо се помни, а и нямаме време много да вникваме и да..

публикувано на 12.08.20 в 15:10

Още на следващите избори младото поколение ще влезе в политиката

Ако премиерът Борисов подаде сега оставка има шанс да спаси партията ГЕРБ, макар и отслабнала. Така коментира за Радио Стара Загора политическата ситуация у нас и 33 дни антиправителствени протести Пламен Даракчиев от „Да България“, журналист, един от..

публикувано на 11.08.20 в 08:37

Доц. Антоний Гълъбов: "Президентът е дезертирал от отговорностите си"

Искането на оставка само по себе си не решава нито един проблем в сложната политическа ситуация в страната. Същественият проблем в момента е липсата на диалог, защото в условия на политическа нестабилност и криза много важно е институциите да..

публикувано на 10.08.20 в 15:59

Българите в Мюнхен излизат на протест тази неделя

Израз на безпомощността на правителството е премахването на палатковите лагери в столицата и големите градове на страната. Това заяви за Радио Стара Загора Диляна Чирпанлиева - студент по право в Мюнхен. Тя е и един от организаторите на протестите в..

публикувано на 07.08.20 в 16:49

Петър Славов: Това управление работи "на тъмно"

Координираната акция по премахване на палаткови лагери в столицата и други градове на страната е била предварително планирана и разкрива едно управление, което върши работата си „на тъмно“, заяви в интервю за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов...

публикувано на 07.08.20 в 15:22

Защо кърменето е полезно за цялата планета?

"Да подкрепим кърменето за по-здрава планета" – това е мотото на Световната седмица на кърменето за 2020-та година, която се провежда от 3-ти до 7-ми август. По този повод Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Стара Загора организира среща..

публикувано на 07.08.20 в 13:42
Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11