Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оповестяват доклад за общинските дружества в Стара Загора

Янко Янков

На финалната права е анализът за дейността на общинските дружества в Стара Загора - седем здравни и четири търговски юридически лица, чиито принципал е Общинският съвет. Четири временни комисии от съветници проучват в детайли дългогодишната им работа вече два месеца. До броени дни предстои докладът да бъде официално оповестен. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Янко Янков, основен инициатор на проверките и председател на една от комисиите, която извършва задълбочен анализ на „Обредни дейности“, „Мересев“ и „Автосервиз на здравни заведения“. По думите му изброените ЕООД-та генерират загуби за десетки хиляди лева и техните управители трябва да бъдат освободени от постовете, които заемат. А с конкурс да бъдат определени нови лица, които да поемат и съживят дружествата, трупащи дългове.

Настоящият управител на „Тролейбусни и автобусни превози“ е пенсионер. Структурата в дружеството е тромава, там работят над 300 души.

Янков опроверга коментари, че „Мересев“ не може да реализира печалба заради работещите там хора с трайна инвалидност. Предприятието притежава съвременна техника, единствена по рода си в цялата област, която обаче не се ползва ефективно.  

„Дружеството е с 85 000 лева загуба, която се покрива с отдаване под наем на имоти, които са общинска собственост, а цените са смешни“, подчерта общинският съветник от групата „Истината за Стара Загора”.

На юлската сесия Янко Янков ще предложи закриването на дружество „Обредни дейности“ и учредяване на общинско предприятие „Гробищни паркове“, което да се администрира пряко от местната управа.   

„Моята борба ще е да бъдат извадени всички обекти, които се отдават под наем от активите на дружествата и да не им бъдат предоставяни за безвъзмездно ползване, защото се доказа, че Общината е по-добър стопанин и чрез тръжна процедура може да се постигнат много по-високи цени за наеми“.

Загубите на общинската погребална агенция и на автосервиза се изчисляват на 90 000 лева за 2019 година. „Всички тези суми ще трябва да се плащат в един момент от бюджета на Общината и от старозагорци. Мисля, че това не е коректно спрямо всички коректни данъкоплатци“, категоричен бе Янков.

Той изтъкна професионализма в работата на д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център.

Янко Янков посочи фрапиращи сключени неизгодни договори. Един от тях – годишен контракт със зъболекар за 12 000 лева.  Има съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Близо 800 работници и служители са назначени в общинските дружества в Стара Загора. Средната заплата надхвърля 1 000 лева. 
Още от категорията

Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11

Само мерките в здравеопазването и намаляването на ДДС за виното и бирата са адекватни

Пакетът от икономически мерки на правителството за борба с кризата са предизборни, някои вредни, а други дори без ефект. Така коментира за Радио Стара Загора мерките на стойност 2 млдр.лв., който обяви премиерът в помощ на бизнеса и хората, икономистът..

публикувано на 29.07.20 в 15:30

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов

Инцидентът, при който млада жена в село Турия загина от мълния на 26-ти юли, е третият подобен за последните шест месеца, коментира инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. В два от случаите хората са били с животни навън в полето.  Как да..

публикувано на 28.07.20 в 09:05

За протестите, намаленото ДДС за книгите и „Вечер на талантите“

В тези протести виждам зараждане на гражданско общество у нас и ме радва, че много млади хора участват. Акцията на Христо Иванов на „Росенец“ ме обнадежди, че народът се събуди и това е начинът да покажем, че не искаме да търпим беззаконие. Хората..

публикувано на 26.07.20 в 13:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: В никакъв случай промените, предложени от Бойко Борисов няма да успокоят протестите.

Действията на Бойко Борисов показват, че той преценява протеста като слаб, това каза в сутрешното предаване „Репортер“ на Радио Стара Загора социологът и политолог - Андрей Райчев. „Силата на протеста е, че не припознава политическите лидери като..

публикувано на 24.07.20 в 09:44

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на..

публикувано на 23.07.20 в 15:48

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

„ Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел..

публикувано на 23.07.20 в 14:12

Д-р Александър Симидчиев: Социално отговорно поведение ще ограничи разпространението на коронавируса

Увеличението броя на заболелите от КОВИД 19 в страната през последните няколко седмици е резултат от поведението на хората и неспазването на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира в интервю за радио Стара..

публикувано на 22.07.20 в 15:39

Доц. д-р Петър Чолаков: Предсрочни парламентарни избори са все по-вероятни

Предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни , ако правителството не предприеме решителни мерки за промяна формата и начина на управление в страната , прогнозира в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. д-р Петър Чолаков. Общественото..

публикувано на 22.07.20 в 09:00