Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оповестяват доклад за общинските дружества в Стара Загора

Янко Янков

На финалната права е анализът за дейността на общинските дружества в Стара Загора - седем здравни и четири търговски юридически лица, чиито принципал е Общинският съвет. Четири временни комисии от съветници проучват в детайли дългогодишната им работа вече два месеца. До броени дни предстои докладът да бъде официално оповестен. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Янко Янков, основен инициатор на проверките и председател на една от комисиите, която извършва задълбочен анализ на „Обредни дейности“, „Мересев“ и „Автосервиз на здравни заведения“. По думите му изброените ЕООД-та генерират загуби за десетки хиляди лева и техните управители трябва да бъдат освободени от постовете, които заемат. А с конкурс да бъдат определени нови лица, които да поемат и съживят дружествата, трупащи дългове.

Настоящият управител на „Тролейбусни и автобусни превози“ е пенсионер. Структурата в дружеството е тромава, там работят над 300 души.

Янков опроверга коментари, че „Мересев“ не може да реализира печалба заради работещите там хора с трайна инвалидност. Предприятието притежава съвременна техника, единствена по рода си в цялата област, която обаче не се ползва ефективно.  

„Дружеството е с 85 000 лева загуба, която се покрива с отдаване под наем на имоти, които са общинска собственост, а цените са смешни“, подчерта общинският съветник от групата „Истината за Стара Загора”.

На юлската сесия Янко Янков ще предложи закриването на дружество „Обредни дейности“ и учредяване на общинско предприятие „Гробищни паркове“, което да се администрира пряко от местната управа.   

„Моята борба ще е да бъдат извадени всички обекти, които се отдават под наем от активите на дружествата и да не им бъдат предоставяни за безвъзмездно ползване, защото се доказа, че Общината е по-добър стопанин и чрез тръжна процедура може да се постигнат много по-високи цени за наеми“.

Загубите на общинската погребална агенция и на автосервиза се изчисляват на 90 000 лева за 2019 година. „Всички тези суми ще трябва да се плащат в един момент от бюджета на Общината и от старозагорци. Мисля, че това не е коректно спрямо всички коректни данъкоплатци“, категоричен бе Янков.

Той изтъкна професионализма в работата на д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център.

Янко Янков посочи фрапиращи сключени неизгодни договори. Един от тях – годишен контракт със зъболекар за 12 000 лева.  Има съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Близо 800 работници и служители са назначени в общинските дружества в Стара Загора. Средната заплата надхвърля 1 000 лева. 
Още от категорията

Д-р Юлиян Петров: Учебната година ще започне присъствено

През вчерашния ден , асоциация "Родители" изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката за осигуряването на варианти за присъствено и дистанционно провеждане на учебната година, която ще е в условията на пандемия. Началото на..

публикувано на 13.08.20 в 15:04
Георги Киряков

Протестът няма да свали правителството, партията на Цветанов няма нужния потенциал

Днешното проваляне на извънредното заседание на Народното събрание е заради нежеланието на ГЕРБ да легитимират позицията на БСП спрямо политическата обстановка. Това каза за Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Според него един от..

публикувано на 13.08.20 в 15:03

Проф. Ивайло Дичев: Новите протести боравят повече с образи

„Новите, съвременни протести боравят повече с образи, докато тези от преди години са разчитали повече на думите, имали са манифести, програми. Това е резултат от факта, че визуалното по-бързо се помни, а и нямаме време много да вникваме и да..

публикувано на 12.08.20 в 15:10

Още на следващите избори младото поколение ще влезе в политиката

Ако премиерът Борисов подаде сега оставка има шанс да спаси партията ГЕРБ, макар и отслабнала. Така коментира за Радио Стара Загора политическата ситуация у нас и 33 дни антиправителствени протести Пламен Даракчиев от „Да България“, журналист, един от..

публикувано на 11.08.20 в 08:37

Доц. Антоний Гълъбов: "Президентът е дезертирал от отговорностите си"

Искането на оставка само по себе си не решава нито един проблем в сложната политическа ситуация в страната. Същественият проблем в момента е липсата на диалог, защото в условия на политическа нестабилност и криза много важно е институциите да..

публикувано на 10.08.20 в 15:59

Българите в Мюнхен излизат на протест тази неделя

Израз на безпомощността на правителството е премахването на палатковите лагери в столицата и големите градове на страната. Това заяви за Радио Стара Загора Диляна Чирпанлиева - студент по право в Мюнхен. Тя е и един от организаторите на протестите в..

публикувано на 07.08.20 в 16:49

Петър Славов: Това управление работи "на тъмно"

Координираната акция по премахване на палаткови лагери в столицата и други градове на страната е била предварително планирана и разкрива едно управление, което върши работата си „на тъмно“, заяви в интервю за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов...

публикувано на 07.08.20 в 15:22

Защо кърменето е полезно за цялата планета?

"Да подкрепим кърменето за по-здрава планета" – това е мотото на Световната седмица на кърменето за 2020-та година, която се провежда от 3-ти до 7-ми август. По този повод Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Стара Загора организира среща..

публикувано на 07.08.20 в 13:42
Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11