Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Георгиев от група "Остава": Винаги се съмнявам в музиката, която създавам.

Георги Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Това да се занимавам с музика ми беше тийнейджърска мечта, така започна разказа си за това как от Математическата гимназия в Казанлък стигаш до една от най-известните и дълго задържали се на музикалната сцена в България групи Георги Георгиев, китарист и вокалист на група "Остава".

"В последните тежки години на соц-а, започнах да свиря на китара. Бях на 15 години. Учих солфеж, после пиано и акордеон, но ми стана скучно. Моят комшия Георги Атанасов в Казанлък също свиреше, много ми допадаше и слушахме много музика с по-големите батковци. После лека полека музиката започна да измества всичко останало, докато 91 година в Техническия университет в Габрово бях студент, направих банда, която се казваше "Добре дошли в Остава". От бандата до ден днешен сме аз и басиста ни Боян Петков. Дойде един момент, в който трябваше или да се занимаваме сериозно с музика или да си стоим по родните градове. Рискувах, намерих си работа в София. Естествено не свързана с музика. През това време се бях и запознах и със Свилен и така до 2000 година, когато издадохме първия си албум "Пин понг", от който тази година се навършват 20 години и предстой да направим нещо голямо по случая. "

Георги Георгиев сподели още, че най-големите класици в музиката, за него си остават Led Cepelin и Beatles, а това което най-много му е повлияло е концертният албум на U2 - Rattle and hum. Този албум ми показа, че рок музиката може да звучи и по друг начин, каза още Георгиев.

"Намирам доста млади артисти, които много ми харесват днес. Фен съм на False, но любимци ми остават Radiohead. Общо взето ми харесва музика, която има нещо красиво в нея. Музиката, която се опитвам да правя за други изпълнителни е голямо предизвикателство. Работата с групата е доста по-различна от това да правиш музика сам. Харесвам няколко песни от тези, които съм създал. Например "Поля от слънчогледи" . Три-четири месеца имах само тази фраза, но един ден за половин час написах текста и той е без никаква реакция. Като лично композиторско постижение смятам песента "STOP" на "Остава". Не мога да се погледна отстрани, но като мине известно време мога да кажа, че нещо ми харесва, но докато творя винаги се съмнявам.  "

Общо взето всичко се върти около любовта в музиката, в различните и проявления, тя винаги е муза, разказа още Георгиев.

"Жена ми е учителка, имаме две деца. Тя е музикален фен и съм й казал директно да си казва мнението, но не е най-големият ми съдник в музиката. Нейното мнение е изключително важно, защото когато имам идея в зародиш и сме вкъщи, това се повтаря с дни. Това може да бъде много досаден процес, но когато отвори вратата и ми каже "Това е хубаво!" на мен ми става много приятно. Музикант храни къща, но трудно. Нашата публика е малката средна класа в България и тя всъщност е най-големият съдник на музиката ни. Аз работя на още няколко места, а сега завършвам работата и по един нов български филм, истински музикален филм, но все още не мога да издавам повече. Ще бъде хубаво! "

Цялото интервю на Елена Енчева с Георги Георгиев, чуйте в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Д-р Юлиян Петров: Учебната година ще започне присъствено

През вчерашния ден , асоциация "Родители" изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката за осигуряването на варианти за присъствено и дистанционно провеждане на учебната година, която ще е в условията на пандемия. Началото на..

публикувано на 13.08.20 в 15:04
Георги Киряков

Протестът няма да свали правителството, партията на Цветанов няма нужния потенциал

Днешното проваляне на извънредното заседание на Народното събрание е заради нежеланието на ГЕРБ да легитимират позицията на БСП спрямо политическата обстановка. Това каза за Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Според него един от..

публикувано на 13.08.20 в 15:03

Проф. Ивайло Дичев: Новите протести боравят повече с образи

„Новите, съвременни протести боравят повече с образи, докато тези от преди години са разчитали повече на думите, имали са манифести, програми. Това е резултат от факта, че визуалното по-бързо се помни, а и нямаме време много да вникваме и да..

публикувано на 12.08.20 в 15:10

Още на следващите избори младото поколение ще влезе в политиката

Ако премиерът Борисов подаде сега оставка има шанс да спаси партията ГЕРБ, макар и отслабнала. Така коментира за Радио Стара Загора политическата ситуация у нас и 33 дни антиправителствени протести Пламен Даракчиев от „Да България“, журналист, един от..

публикувано на 11.08.20 в 08:37

Доц. Антоний Гълъбов: "Президентът е дезертирал от отговорностите си"

Искането на оставка само по себе си не решава нито един проблем в сложната политическа ситуация в страната. Същественият проблем в момента е липсата на диалог, защото в условия на политическа нестабилност и криза много важно е институциите да..

публикувано на 10.08.20 в 15:59

Българите в Мюнхен излизат на протест тази неделя

Израз на безпомощността на правителството е премахването на палатковите лагери в столицата и големите градове на страната. Това заяви за Радио Стара Загора Диляна Чирпанлиева - студент по право в Мюнхен. Тя е и един от организаторите на протестите в..

публикувано на 07.08.20 в 16:49

Петър Славов: Това управление работи "на тъмно"

Координираната акция по премахване на палаткови лагери в столицата и други градове на страната е била предварително планирана и разкрива едно управление, което върши работата си „на тъмно“, заяви в интервю за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов...

публикувано на 07.08.20 в 15:22

Защо кърменето е полезно за цялата планета?

"Да подкрепим кърменето за по-здрава планета" – това е мотото на Световната седмица на кърменето за 2020-та година, която се провежда от 3-ти до 7-ми август. По този повод Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Стара Загора организира среща..

публикувано на 07.08.20 в 13:42
Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11