Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Георгиев от група "Остава": Винаги се съмнявам в музиката, която създавам.

Георги Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Това да се занимавам с музика ми беше тийнейджърска мечта, така започна разказа си за това как от Математическата гимназия в Казанлък стигаш до една от най-известните и дълго задържали се на музикалната сцена в България групи Георги Георгиев, китарист и вокалист на група "Остава".

"В последните тежки години на соц-а, започнах да свиря на китара. Бях на 15 години. Учих солфеж, после пиано и акордеон, но ми стана скучно. Моят комшия Георги Атанасов в Казанлък също свиреше, много ми допадаше и слушахме много музика с по-големите батковци. После лека полека музиката започна да измества всичко останало, докато 91 година в Техническия университет в Габрово бях студент, направих банда, която се казваше "Добре дошли в Остава". От бандата до ден днешен сме аз и басиста ни Боян Петков. Дойде един момент, в който трябваше или да се занимаваме сериозно с музика или да си стоим по родните градове. Рискувах, намерих си работа в София. Естествено не свързана с музика. През това време се бях и запознах и със Свилен и така до 2000 година, когато издадохме първия си албум "Пин понг", от който тази година се навършват 20 години и предстой да направим нещо голямо по случая. "

Георги Георгиев сподели още, че най-големите класици в музиката, за него си остават Led Cepelin и Beatles, а това което най-много му е повлияло е концертният албум на U2 - Rattle and hum. Този албум ми показа, че рок музиката може да звучи и по друг начин, каза още Георгиев.

"Намирам доста млади артисти, които много ми харесват днес. Фен съм на False, но любимци ми остават Radiohead. Общо взето ми харесва музика, която има нещо красиво в нея. Музиката, която се опитвам да правя за други изпълнителни е голямо предизвикателство. Работата с групата е доста по-различна от това да правиш музика сам. Харесвам няколко песни от тези, които съм създал. Например "Поля от слънчогледи" . Три-четири месеца имах само тази фраза, но един ден за половин час написах текста и той е без никаква реакция. Като лично композиторско постижение смятам песента "STOP" на "Остава". Не мога да се погледна отстрани, но като мине известно време мога да кажа, че нещо ми харесва, но докато творя винаги се съмнявам.  "

Общо взето всичко се върти около любовта в музиката, в различните и проявления, тя винаги е муза, разказа още Георгиев.

"Жена ми е учителка, имаме две деца. Тя е музикален фен и съм й казал директно да си казва мнението, но не е най-големият ми съдник в музиката. Нейното мнение е изключително важно, защото когато имам идея в зародиш и сме вкъщи, това се повтаря с дни. Това може да бъде много досаден процес, но когато отвори вратата и ми каже "Това е хубаво!" на мен ми става много приятно. Музикант храни къща, но трудно. Нашата публика е малката средна класа в България и тя всъщност е най-големият съдник на музиката ни. Аз работя на още няколко места, а сега завършвам работата и по един нов български филм, истински музикален филм, но все още не мога да издавам повече. Ще бъде хубаво! "

Цялото интервю на Елена Енчева с Георги Георгиев, чуйте в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11

Само мерките в здравеопазването и намаляването на ДДС за виното и бирата са адекватни

Пакетът от икономически мерки на правителството за борба с кризата са предизборни, някои вредни, а други дори без ефект. Така коментира за Радио Стара Загора мерките на стойност 2 млдр.лв., който обяви премиерът в помощ на бизнеса и хората, икономистът..

публикувано на 29.07.20 в 15:30

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов

Инцидентът, при който млада жена в село Турия загина от мълния на 26-ти юли, е третият подобен за последните шест месеца, коментира инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. В два от случаите хората са били с животни навън в полето.  Как да..

публикувано на 28.07.20 в 09:05

За протестите, намаленото ДДС за книгите и „Вечер на талантите“

В тези протести виждам зараждане на гражданско общество у нас и ме радва, че много млади хора участват. Акцията на Христо Иванов на „Росенец“ ме обнадежди, че народът се събуди и това е начинът да покажем, че не искаме да търпим беззаконие. Хората..

публикувано на 26.07.20 в 13:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: В никакъв случай промените, предложени от Бойко Борисов няма да успокоят протестите.

Действията на Бойко Борисов показват, че той преценява протеста като слаб, това каза в сутрешното предаване „Репортер“ на Радио Стара Загора социологът и политолог - Андрей Райчев. „Силата на протеста е, че не припознава политическите лидери като..

публикувано на 24.07.20 в 09:44

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на..

публикувано на 23.07.20 в 15:48

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

„ Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел..

публикувано на 23.07.20 в 14:12

Д-р Александър Симидчиев: Социално отговорно поведение ще ограничи разпространението на коронавируса

Увеличението броя на заболелите от КОВИД 19 в страната през последните няколко седмици е резултат от поведението на хората и неспазването на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира в интервю за радио Стара..

публикувано на 22.07.20 в 15:39

Доц. д-р Петър Чолаков: Предсрочни парламентарни избори са все по-вероятни

Предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни , ако правителството не предприеме решителни мерки за промяна формата и начина на управление в страната , прогнозира в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. д-р Петър Чолаков. Общественото..

публикувано на 22.07.20 в 09:00