Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елена Мури: Всеки, които търси човешките си права, заслужава по- добър живот

Елена Мури
Снимка: Мила Маринова

Елена Мури пише от дете, облича в рисунки думите си, умее да лекува раните в душите на хората, защото е психотерапевт по професия и от година развива малък бизнес. Тя не се страхува и смело заявява гражданската си позиция, прави го и по време на протестите в Стара Загора.


Тази сутрин, в предаването "Репортер", Елена Мури заяви: "Ние сме европейска страна, управлявана по тоталитарен начин. Той ни е дълбоко познат до 1989 година, когато ние заедно го отрекохме, но се оказа, че ни управляват същите хора, със същите полицейски методи и заплахи, като ограничават човешките ни права и свободи. Най- нормалното нещо е хората да изпитват страх. Страхът е присъщ на всеки човек. Нормално е всички да се страхуваме, но не е нормално да останем под въздействието на страха, защото това се превърна в масова психоза на обществото и в изкривяване на ценностната система. Промяната вече е факт! Най- голямата промяна е в преобразяването, в начина на мислене на хората, в преминаването на страха към осъзнаване, защото всеки, които си търси човешките права, заслужава по- добър живот. Българите от 30 години си повярваха, че заслужават по- добър живот и тази протестна вълна ще расте."

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Тоня Клисурова и Васил Николов: "Тангото казва онова, което думите не могат“

Несъмнено аржентинското танго е една от най-силните изяви на съвременната култура като елегантност и уважение към партньора в танца. Различен е от останалите социални танци, защото „тангото е първо чувство, което се ражда в душата на човек,..

публикувано на 15.01.21 в 15:07
Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян..

публикувано на 15.01.21 в 14:03

Людмил Стойчев: ИКТ индустрията в България ще продължи възходящо да се развива

Ръст ще отбележи българската индустрия в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през 2020, въпреки кризата с коронавируса, е мнението на един от експертите в тази област Людмил Стойчев, управляващ партньор в независима агенция за..

публикувано на 14.01.21 в 16:09

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

Ръководството на ВМРО все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори, или в коалиция, казва в интервю за Радио Стара Загора Красимир Червилов, областен председател на ВМРО за Стара Загора. Патриотичната организация е..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

Професор от Тракийския университет - в класация на най-добрите учени в света

Името на проф. д-р Мая Гълъбова, дмн от Тракийския университет – Стара Загора е включено в оповестената наскоро престижна класация на Станфордския университет (САЩ, Калифорния), която определя първите 2% най-добри учени в света. Класацията е на..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

17 години Кризисен център “Самарянска къща”

За 17 години сме оказали подкрепа на 756 човека. От тях 323 са пълнолетните лица – жени, и 433 са децата, преминали през кризисния център в Стара Загора, обобщи Людмила Трифонова, старши социален работник и координатор в "Самарянска къща...

публикувано на 14.01.21 в 15:00

Ат. Капралов: С поезията на Яворов България засиява със своя звезда в европейската литература

Яворовите празници, посветени на годишнината от рождението му, тази година няма да се проведат в обичайния им формат. 143 години от рождението на поета ще бъдат отбелязани само в един ден - на 13 януари в родния му град Чирпан. За него ще говори..

публикувано на 13.01.21 в 17:07

Поправка в изборния кодекс ще предизвика политически конфликти и съмнения

Ако изборният кодекс започне да се ремонтира, очаквам политически конфликти. Това ще засили изборната апатия, ще постави под съмнение легитимността и честността на парламентарните избори. С тези думи политологът Анастас Стефанов коментира предстоящата..

публикувано на 13.01.21 в 17:00

Здравословното хранене през зимата - кои храни подценяваме и с кои прекаляваме

Никога не е късно да променим начина си на хранене и от там – начинът  по който се чувстваме. Преминаването от един към друг тип режим на хранене е процес.  При някои хора се случва по-леко, при други по-трудно, но ако има кой да ни информира..

публикувано на 13.01.21 в 12:54

Навършват се 143 години от повторното освобождение на Стара Загора

Днес се навършват се 143 години от повторното освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. От 10.00 часа в храм “Света Троица” ще бъде отслужена панахида от храмовото свещеничество, в памет на загиналите български..

публикувано на 13.01.21 в 08:40