Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономистът Георги Вулджев:

Само мерките в здравеопазването и намаляването на ДДС за виното и бирата са адекватни

Останалото в пакета за борба с кризата е предизборно, вредно или без ефект

Пакетът от икономически мерки на правителството за борба с кризата са предизборни, някои вредни, а други дори без ефект. Така коментира за Радио Стара Загора мерките на стойност 2 млдр.лв., който обяви премиерът в помощ на бизнеса и хората, икономистът Георги Вулджев.
Пенсионерите няма как да са пострадали от кризата, защото те получават фиксирани плащания от държавата, които не са зависими от икономическия цикъл. Доходите на пенсионерите няма как да паднат по време на криза, защото те по дефиниция не работят. Няма как да е антикризисна мярка, това очевидно е предизборна мярка, допълни Вулджев.
По думите му вдигането на минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лв. и удължавато на периода на изплащане на обезщетения с три месеца е най-вредната мярка. Това ще забави възстановяването на пазара на труда. Всяко увеличение в обезщетенията за безработица и периода на изплащане означава по-нисък стимул за търсене на работа и съответно завишаване на цената на труда. Това е особено пагубно в период на криза, когато приходите на предприятията се свиват и капацитет за изплащане на по-високи заплати не съществува. Точно чрез такива мерки краткосрочната "кризисна" безработица може да се превърне в по-дългосрочна и "структурна".
Георги Вулджев определи допълнителните над 250 млн. лв. за здравеопазването и увеличаването заплатите на медиците като адекватна мярка.
Навременно е и намаляването на ДДС на 9% на бирата и виното, макар че това остана най-неразбраната мярка.
Останалите мерки са или по-дребни, или изглеждат що-годе адекватни. Но е разочароващо, че правителството продължава да не търси повече опции за сваляне на данъците, каза още икономистът и допълни, че извън диференцираното ДДС, се предлагат само публични харчове.
Сваляне на корпоративния данък или ДДС (или вдигане на прага за регистрация) би стимулирало инвестициите, което е най-важното нещо в период на криза, каза още икономистът.
Цялото интервю - в звуковия файл.Още от категорията

Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на..

публикувано на 01.08.20 в 14:11

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов

Инцидентът, при който млада жена в село Турия загина от мълния на 26-ти юли, е третият подобен за последните шест месеца, коментира инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. В два от случаите хората са били с животни навън в полето.  Как да..

публикувано на 28.07.20 в 09:05

За протестите, намаленото ДДС за книгите и „Вечер на талантите“

В тези протести виждам зараждане на гражданско общество у нас и ме радва, че много млади хора участват. Акцията на Христо Иванов на „Росенец“ ме обнадежди, че народът се събуди и това е начинът да покажем, че не искаме да търпим беззаконие. Хората..

публикувано на 26.07.20 в 13:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: В никакъв случай промените, предложени от Бойко Борисов няма да успокоят протестите.

Действията на Бойко Борисов показват, че той преценява протеста като слаб, това каза в сутрешното предаване „Репортер“ на Радио Стара Загора социологът и политолог - Андрей Райчев. „Силата на протеста е, че не припознава политическите лидери като..

публикувано на 24.07.20 в 09:44

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на..

публикувано на 23.07.20 в 15:48

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

„ Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел..

публикувано на 23.07.20 в 14:12

Д-р Александър Симидчиев: Социално отговорно поведение ще ограничи разпространението на коронавируса

Увеличението броя на заболелите от КОВИД 19 в страната през последните няколко седмици е резултат от поведението на хората и неспазването на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира в интервю за радио Стара..

публикувано на 22.07.20 в 15:39

Доц. д-р Петър Чолаков: Предсрочни парламентарни избори са все по-вероятни

Предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни , ако правителството не предприеме решителни мерки за промяна формата и начина на управление в страната , прогнозира в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. д-р Петър Чолаков. Общественото..

публикувано на 22.07.20 в 09:00

Адвокат Станимир Ченалов: Правото на протест е изконно право на всеки българин, но с него не трябва да се злоупотребява.

Правото на протест е изконно право на всеки българин, но с него не трябва да се злоупотребява, припомни в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора адвокат Станимир Ченалов . Да спазваме добрия тон на общуване и в еуфорията да не извършваме незаконни..

публикувано на 20.07.20 в 11:19