Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рехабилитират децата със слухови проблемиБлагодарение на слуха си, детето развива своята реч и възможности за социализация. През последната година в България са родени над 60 хиляди момчета и момичета. От тях едно на хиляда или около 60 деца се раждат със слухови проблеми. Половината от тях имат нужда от кохлеарна имплантация. В отделението по УНГ в болница „Тракия” се извършва изследване на слуха на почти всички новородени.

В частната болница постоянно се извършват безплатни прегледи на слуха на деца до 18 години на базата на скринингово изследване. Разполагаме със скринингов апарат, който е подходящ и за изследване на слуха на новородени бебета и на по-големи деца. С него установяваме има ли детето увредени слухови клетки. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” началникът на отделението по УНГ в болница „Тракия” доц. Петър Руев. Той добави, че когато установят проблем, се прави цялата гама от аудиологични и обективни методи на изследване. Едва тогава поставяме точната диагноза и пациентът започва да носи слухов апарат. Ако няма достатъчен ефект - пристъпваме към кохлеарна имплантация, поясни доц. Руев. Към УНГ отделението на болница "Тракия" работи и детски рехабилитатор, който е обучен точно за работа с деца, ползващи кохлеарни импланти.

Повече за нуждата от слухов скрининг в детските градини и училищата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Петър Руев.


Още от категорията

Сънната апнея отключва и други заболявания

Обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор за възникването и прогресирането на  артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, нарушения в паметта, деменция, неповлияваща се от лечението депресия и..

публикувано на 16.09.20 в 20:44

Сестри и акушерки - във фокуса на научна конференция

Катедра „Здравни грижи” към Медицинския факултет на Тракийския университет организира национална научно-практическа (on line) конференция с международно участие на тема „Медицинските сестри и акушерките – ключов ресурс в съвременното..

публикувано на 05.09.20 в 12:31

Медицински факултет започва присъствено годината

Общо 1200 студенти и 210 преподаватели от всички специалности в Медицинския факултет на Тракийския университет ще започнат присъствено новата учебна година. Церемонията по откриването е на 14 септември. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 29.08.20 в 12:35

Как да се грижим за зъбите си през лятото!

Дехидратацията е една от най-често срещаните последици от големите летни жеги. Тя може да доведе до намаляване на производството на слюнка. А това увеличава риска от появата на кариеси и заболявания на венците. Съветите на специалистите са да..

публикувано на 22.08.20 в 12:27

Над 1000 сигнала за липсващи лекарства са подадени до момента към специалната интернет платформа

От две години у нас работи специална интернет платформа, която дава възможност за подаване на сигнал за липсващо лекарство и намирането му в аптечната и дистрибуторска мрежа в страната. Платформата е създадена от Българската асоциация за развитие на..

публикувано на 19.08.20 в 15:26

18 нови рехабилитатори

18 студенти от специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия в Медицинския факултет на Тракийския университет завършиха успешно своето обучение и получиха  дипломите си за висше образование. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 15.08.20 в 13:06

Мозъчните тумори – трудни за лечение

Всеки мозъчен тумор е сериозно заболяване с потенциално животозастрашаващи последствия поради неговия инвазивен и инфилтративен характер в ограниченото пространство на черепната кухина.  Мозъчните тумори, както и другите тумори в организма..

публикувано на 08.08.20 в 12:38

Добрата интуиция - в основата на успеха

Успелите хора са тези, които знаят кога е точният момент за всичко, те имат добра интуиция и не се страхуват да взимат трудни решения. Учат се от грешките си и осъзнават, че те ще им помогнат за в бъдеще. Замисляли ли сте се защо едни хора..

публикувано на 31.07.20 в 19:47

Конкурс "АЗ ПОДКРЕПЯМ" за рядкото заболяване "Периневрални кисти на Тарлов”

Конкурс "АЗ ПОДКРЕПЯМ" с информационна насоченост за рядкото заболяване "Периневрални кисти на Тарлов” се организира от Сдружението във фейсбук. Условията за участие са : споделияне на тази публикацията с конкурса- публично, разпечатване..

публикувано на 26.07.20 в 11:35

10 % страдат от сънна апнея

Обструктивната сънна апнея засяга повече от 10 % от възрастното население, а при някои заболявания, като артериална хипертония, сърдечна аритмия и захарен диабет – честотата й може да достигне над 50 %. По-застрашени са мъжете, но се оказва, че и..

публикувано на 25.07.20 в 12:36