Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Злати Златев: "От всички сезони най-много обичам есента"


"От всички сезони най-много обичам есента", тази реплика обича да повтаря, във времето на листопада, доц. Злати Златев. Златолистната есен е любим сезон за художниците, точно за него Албер Камю е написал думите: "Есента е втора пролет, защото тогава всяко листо е цвете."

"Есента провокира спомени, а когато си в графата "Трета възраст", те определено са за щастливото детство, отлетялата младост, творческите амбиции, имената на учителите, срещите със старите майстори на палитрата и пространствата в изкуството", казва художникът, за когото есента е завръщане, но не е изпъстрено с носталгия, а по-скоро с креативна провокация за нови картини. "Ателието ми е пълно с картини, готови да самостоятелна изложба, аз не спирам да рисувам", призна доцент Златев. Той изрази съжалението си, че заради пандемията не е могъл да покаже замислената съвместна изложба с една от внучките си: Зорница Златева.

В минутите на предаването "Моята неделя" доц. Злати Златев върна лентата назад, за да припомни имената на Марин Тачев, Петър Русков, Димитър Караджов, Зафир Георгиев, Кипро Николов и др., те правят първите опити, през 1956 година, за създаването на групата на старозагорските художници. След учредяването й, за по-малко от три години, към групата се присъединяват майстори на четката от близките градове в областта, Чирпан, Казанлък, Раднево и Нова Загора, а броят на творците нараства до 120, уточни Злати Златев. 

С какви платна ще участва неуморимият художник в "Есенен салон 2020"? Защо по-голяма част от картините на доц. Злати Златев са нарисувани с цветове от топлата гама, чуйте в прикачения звуков файл:

Още от категорията

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50

Филолог, заела над 140 книги, е "Читател на годината" на регионалната библиотека в Сливен

Анастасия Костова на 27 години е носителят на приза "Читател на годината -2020" на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Това съобщиха от културната институция, където днес са били наградени десетте номинирани за приза читатели на..

публикувано на 14.01.21 в 16:35
броене водолюбиви птици

15 000 експерти и доброволци от 100 страни броят зимуващите водолюбиви птици

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е  едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци . То дава оценка за състоянието на популациите на..

публикувано на 14.01.21 в 09:05

Любовта на фокус в детско-юношеското творчество

Община Димитровград и Общинско предприятие "Детски и младежки център" за седма поредна година организират поетичен конкурс. Неговото мото е "Усещане за любов" . Идеята за него е родена по време на дискусиите в Общински ученически парламент...

публикувано на 12.01.21 в 19:04

Третият салон на казанлъшките фотографии откриват днес

Тази вечер в 17:30ч. в английския двор на музей „Искра“ в Казанлък ще бъде открит Третият салон на казанлъшките фотографии. 37 участници и 50 творби са включени в настоящото издание, което бе отложено от края на 2020г. за началото на настоящата...

публикувано на 12.01.21 в 15:07

Премиера на "Осем жени" в Старозагорския театър

Спектакълът „Осем жени”   е първата за годината премиера на   Драматичен театър „Гео Милев”. Драматургичната версия по пиесата на Робер Тома е на 19 януари  о т 19.00 часа.  Сценичният вариант, музикалната картина и режисурата са дело на..

публикувано на 12.01.21 в 14:07

Изявени деца математици написаха сборник със задачи

Сборник събира първите опити на 16 млади математици от цялата страна сами да напишат задачи. Децата, на възраст от първи до пети клас, са членове на клуб „Математически таланти“, а ръководител на проекта е математикът Любомир Любенов...

публикувано на 12.01.21 в 10:36
Поглед към Царевец

Спектакълът "Звук и светлина" безплатен и през 2021 година за туристите

70 % спад в броя на туристите, посетили културно-историческите обекти във Велико Търново през 2020 година в сравнение с 2019 година, следствие кризата с коронавируса, показват статистическите данни на Туристическата агенция „Царевград – Търнов“. Това..

публикувано на 11.01.21 в 13:43