Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Песимист съм за бъдещето на Комплекс „Марица изток“ след 2025г.

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Заедно с петгодишния план за „Мини Марица-изток“, трябва да се направи и системният подход за интегриране на решение за нови технологични мощности, които са индустриални, а не непременно миньорски. За това трябва да има ясен план до 2025 година, който да включва индустрия с висока добавена стойност. Това каза за радио Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Вече го казах на настоящия премиер, ще го заявя и пред следващия, ние няма да се съгласим нито един от нашите миньори и нашите членове да загуби статута си в тази трансформация. Днес КНСБ има 3500 членове в Комплекса „Марица изток“. Каквото и да се прави ние ще настояваме отново да имаме 3500 членове, независимо къде ще работят и да имат настоящите си трудови възнаграждения, най-малко или дори по-високи. Освен това искам тези хора да имат участие в новите мощности като собственици – дялове, акции, енергийни кооперативи. Каквото и да се прави на площадката на „Мини Марица изток“, било то нови индустрии, животновъдство, модерен завод за батерии, то трябва да се случи по такъв начин, че действащите хора от мините и тецовете да им се даде шанс и гаранция, че когато стане невъзможно да работят онова, което вършат в момента, ще имаме сигурно решение за тях. Тук говоря за компетенции и квалификации, без които не може да бъде реализиран този преход. Така разбирам аз справедливия преход. Всичко останало е хвърляне на прах в очите на хората. "

Пламен Димитров коментира още, че КНСБ е била организацията, задала няколко червени линии към правителството, когато се е оформяла българската позиция по „Зелената сделка“.

" Две от тях влязоха в становищата на кабинета и бяха защитавани и към настоящия момент са официални български позиции. Трябва да посоча, че една бе реализирана, а другата не. Неуспехът, който е и по-значим, бе свързан с това  да се върви към спазване и прилагане на „Парижкото споразумение“. Това означаваше да се гони цел от 40% намаление на емисиите към 2030г., а не обявените от Европейската комисия преди година 50%. В последните месеци имаме още по-голямо втвърдяване от ЕС и неговият председател Урсула фон дер Лайен. Само преди месец тя обяви праг от 55% намаление на въглеродните емисии към 2030г.. Тази цел бе увеличена на 60% в резолюция на ЕП от преди седмица. Единствено България и Полша към настоящия момент се опитват да търсят някаква форма на дерогация от тези цели. До момента това е неуспешно. "

Цялото интервю на Живко Иванов с Пламен Димитров, чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

Славчо Нейков

Енергиен експерт: ЕК очаква ясна визия от България за въглищните региони

„Времето за общи приказки свърши. България изостава в подготовката за енергийната трансформация, която идва със „Зелената сделка“. Това заяви в коментар по темата за зелените политики на ЕС енегийният специалисти Славчо Нейков. Той подчерта, че ЕК има..

публикувано на 21.10.20 в 16:21
Аркади Шарков

Повече пари за здраве ще има при целево заделяне от постъпленията от акцизи

544 млн.лв. повече от миналата година могат да се осигурят в бюджета на НЗОК, ако държавата заделя целево 10% от акцизи от тютюн, алкохол и горива. Това финансиране е стабилно, предвидимо и е смислен бюджетно неутрален начин да се покрие дупката..

публикувано на 21.10.20 в 08:20

Стара Загора има потенциал за гейминг дестинация

Стара Загора ще бъде домакин на международен турнир по електронни спортове Counter – Strike: Global Offensive в дните 21-24 октомври. Организатори на събитието са община Стара Загора и Bellum Gens Elite – Stara Zagora. Заради разпространението на..

публикувано на 20.10.20 в 13:32

Проф. Валентин Старчев: Животът ми е изпълнен със светлина и страдание

Когато потърсих по телефона професор Валентин Старчев, за това интервю, навън валеше пороен дъжд. Облаците се бунтуваха, а отронените от дърветата листи странно танцуваха. Такова есенно време отключва депресии, според наблюденията на психолозите, но това не..

публикувано на 16.10.20 в 19:12

Виктория Димитрова: Донорството на репродуктивен материал продължава да е тема, която буди грешни асоциации

Фондация „Майки за донорството” е неправителствена организация , учредена на 21 май 2014г. от донори на репродуктивен материал с цел информиране на обществото, организиране на обучения, оказване на  съдействие, организиране на инициативи за донорството на..

публикувано на 16.10.20 в 17:11

Ангелина Кръстева: Незрящите не бива да се изолират вкъщи

В Деня на белия бастун -15 октомври Ангелина Кръстева, член и председател на една от местните организации на хората със зрителни проблеми разказва, че обществото все още не ги приема напълно, въпреки предприетите нормативни промени и мерки за..

публикувано на 15.10.20 в 15:47

Вместо детски надбавки за всички – данъчни облекчения за семействата

Предложението всички семейства да започнат да получават месечни помощи за отглеждане на дете без оглед на доходите на родителите, е неразбиране на социалната политика, то има ниска полезност и неефективност на изпълнението. Така коментира за Радио Стара..

публикувано на 15.10.20 в 08:45

Светла Баджакова: целта ми е да градя личности, приспособими към съвременния живот

Светла Баджакова е учител по литература в Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора. Тя е класирана на първо място в конкурса за най-добър урок в културна институция на Министерството на образованието за изнесеното занятие върху..

публикувано на 14.10.20 в 15:27

Доброволци помагат на бездомните животни в Казанлък

Доброволци от Казанлък събират дарения, за да помагат на бездомните животни по улиците на града. Активистите от фейсбук групата „Нов шанс за отхвърлените ангели“ активно подават сигнали в полицията и за случаи на жестоко отношение към скитащите се..

публикувано на 13.10.20 в 13:20

"Републиканци за България" ще дават, а няма да взимат от политиката"

Инициативният комитет на партия „Републиканци за България“ с лидер Цветан Цветанов внесе днес документи в съда за регистрация на новата формация.   Един от учредителите – известният телевизионен водещ от БНТ Горан Благоев сподели в интервю за..

публикувано на 12.10.20 в 16:03