Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Валентин Старчев: Животът ми е изпълнен със светлина и страдание

6
Снимка: БГНЕС

Когато потърсих по телефона професор Валентин Старчев, за това интервю, навън валеше пороен дъжд. Облаците се бунтуваха, а отронените от дърветата листи странно танцуваха. Такова есенно време отключва депресии, според наблюденията на психолозите, но това не засяга хората на изкуството, може би защото те имат свое тълкувание за стихиите. "Чувствам се много добре, в такава обстановка природата да е заедно с мен", отговори професорът и продължи с уточнението, че "тези дни бяха много напрегнати, във връзка с това, че през август навърших 85 години и по този повод направих изложба в Музей-галерия "Анел".

„С тази изложба отбелязваме една 85 годишнина на един бележит и значим български творец-професор Валентин Старчев. Осемдесет и пет години е един дълъг, ползотворен творчески и житейски път. Осемдесет и пет години са мост между няколко епохи, между започването на Първото държавно рисувално училище през далечната 1896 година, през епохата на зрелия социализъм и стига до наши дни. Това е мост, който свързва класиците на няколко поколения.” Думите са казани от  създателят на галерията Ангел Симеонов при откриването на изложбата.

Кураторът професор Аксиния Джурова е дописала продължението на вълнуващата среща с думите:„Всяко време се изразява и себеизразява чрез изкуството. Тоест изкуството е паметта на времето, то носи времето в себе си. Какво е останало от миналото на света – пирамиди, храмове, скални рисунки, архитектурни обекти и т.н. Валентин Старчев е белязал времето със своите творби от 60-те години до днес. Житейският му и творчески път обхваща един огромен диапазон от големия успех до краха, да види пред очите си разрушаване на това, което е създал.”

Явно думите от приятелите, колегите и почитателите на професор Старчев не бяха заглъхнали, защото интонацията му издаваше радостно вълнение: "Тези мои 85 години са пълни с най-различни пътеки. Те се пресичаха образно казано в пространството. За мен най-важни са последните 60-65 години, които прекарах в ателието си. Занимавайки се със скулптура, рисуване, поръчки, работа, и трябва да призная, че това ми даваше импулс за работа. В цялото си творчество имам много светли и красиви мигове. Когато човек види направената работа, получи обществена оценка, похвала от приятели и колеги. Но едновременно с това получава и удари под кръста. Паметникът 1300 години България беше върха на страданието ми. Направих го с много любов. Работих по 16 часа в ателието си. Там имаше пет бронзови фигури по 8 метра, но някой "светъл" ум реши и го събори, затова казвам, че в живота има светлина, но и много страдание."

Повече уроци или удари е получил от Съдбата професор Старчев? Успя ли да прости на "новите варвари" разрушили паметника 1300 години България? Кое му дава импулс за работа? Как разпределят работата в ателието си баща и син Старчеви? И откъде идва фамилното им име? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в прикачения звуков файл: Галерия

Още от категорията

Славчо Нейков

Енергиен експерт: ЕК очаква ясна визия от България за въглищните региони

„Времето за общи приказки свърши. България изостава в подготовката за енергийната трансформация, която идва със „Зелената сделка“. Това заяви в коментар по темата за зелените политики на ЕС енегийният специалисти Славчо Нейков. Той подчерта, че ЕК има..

публикувано на 21.10.20 в 16:21
Аркади Шарков

Повече пари за здраве ще има при целево заделяне от постъпленията от акцизи

544 млн.лв. повече от миналата година могат да се осигурят в бюджета на НЗОК, ако държавата заделя целево 10% от акцизи от тютюн, алкохол и горива. Това финансиране е стабилно, предвидимо и е смислен бюджетно неутрален начин да се покрие дупката..

публикувано на 21.10.20 в 08:20

Стара Загора има потенциал за гейминг дестинация

Стара Загора ще бъде домакин на международен турнир по електронни спортове Counter – Strike: Global Offensive в дните 21-24 октомври. Организатори на събитието са община Стара Загора и Bellum Gens Elite – Stara Zagora. Заради разпространението на..

публикувано на 20.10.20 в 13:32

Виктория Димитрова: Донорството на репродуктивен материал продължава да е тема, която буди грешни асоциации

Фондация „Майки за донорството” е неправителствена организация , учредена на 21 май 2014г. от донори на репродуктивен материал с цел информиране на обществото, организиране на обучения, оказване на  съдействие, организиране на инициативи за донорството на..

публикувано на 16.10.20 в 17:11
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Песимист съм за бъдещето на Комплекс „Марица изток“ след 2025г.

Заедно с петгодишния план за „Мини Марица-изток“, трябва да се направи и системният подход за интегриране на решение за нови технологични мощности, които са индустриални, а не непременно миньорски. За това трябва да има ясен план до 2025 година, който..

публикувано на 16.10.20 в 14:16

Ангелина Кръстева: Незрящите не бива да се изолират вкъщи

В Деня на белия бастун -15 октомври Ангелина Кръстева, член и председател на една от местните организации на хората със зрителни проблеми разказва, че обществото все още не ги приема напълно, въпреки предприетите нормативни промени и мерки за..

публикувано на 15.10.20 в 15:47

Вместо детски надбавки за всички – данъчни облекчения за семействата

Предложението всички семейства да започнат да получават месечни помощи за отглеждане на дете без оглед на доходите на родителите, е неразбиране на социалната политика, то има ниска полезност и неефективност на изпълнението. Така коментира за Радио Стара..

публикувано на 15.10.20 в 08:45

Светла Баджакова: целта ми е да градя личности, приспособими към съвременния живот

Светла Баджакова е учител по литература в Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора. Тя е класирана на първо място в конкурса за най-добър урок в културна институция на Министерството на образованието за изнесеното занятие върху..

публикувано на 14.10.20 в 15:27

Доброволци помагат на бездомните животни в Казанлък

Доброволци от Казанлък събират дарения, за да помагат на бездомните животни по улиците на града. Активистите от фейсбук групата „Нов шанс за отхвърлените ангели“ активно подават сигнали в полицията и за случаи на жестоко отношение към скитащите се..

публикувано на 13.10.20 в 13:20

"Републиканци за България" ще дават, а няма да взимат от политиката"

Инициативният комитет на партия „Републиканци за България“ с лидер Цветан Цветанов внесе днес документи в съда за регистрация на новата формация.   Един от учредителите – известният телевизионен водещ от БНТ Горан Благоев сподели в интервю за..

публикувано на 12.10.20 в 16:03