Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Държавен архив - Стара Загора представя най-старите си документи на научен форум

Затварянето на културните институти, заради първата вълна на пандемията COVID-19, не подмина и Държавен архив-Стара Загора. Точно тогава пазителите на документалната памет успяха да подредят част от фоновете си, а сред тях да открият и най- старите документи в държавното хранилище. Именно те ще бъдат представени от младши експерт Калина Маджарова на VII национална научна конференция, "Старопланинският регион. Минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм", организирана от РИМ - Габрово и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", на 22 октомври в Габрово. 

В интервю Маджарова сподели, че документите са били съхранявани във фонд 356-К, където са документите на Църковното настоятелство на храм Свети Атанасий в село Виден, община Павел баня.

Намерените два жълти листа груба хартия, изписани с османотурски надписи, след експертиза на специалисти в София и превод от Михаил Иванов се оказват, че са  буюрулдия /заповед на висш орган на властта, везир или бейлер-бей/ от 18 IX 1858 г. и султански ферман от 6-15 III 1859 г., от времето на султан Абдул Меджид I. Те са написани на венецианска хартия, уточни Калина Маджарова. Двата документа са в духа на хатихумаюна /добрата новина/ от 1856 г. и касаят обновлението на храм Свети Атанасий в село Карагитлий, днес село Виден.

Любопитен факт е, че на гърба на документите архивистите са разчели изчисления направени от отец Георги Трополов, с дата 13 II 1949 година. Вероятно негова родственица е автор на кратката история за храм Свети Атанасий, която ви предлагаме да прочетете:    

"По традиция, наследена от Юлиянския календар, на 31 януари жителите на с. Виден, община Павел баня честват храмовия си празник, посветен на Свети Атанасий, патрон на старата местна църква. Тя вече не съществува. Останали са само руините й, потънали в крайбрежни води на язовир „Копринка”. Над тях самотно се извисява все още запазената кула на камбанарията. Преди години двойка щъркели бяха свили на купола й гнездо, но и те изчезнаха. Туристите, посещаващи тези места, нарекоха храма „Потопената църква” и в пътеписите си обвиват миналото й в романтична мъгла. Но това минало е доста драматично. Някъде към 1836 г. християните от селото, известно през 19 в. с името Карагитлий, наемат майстори от Дебърско и започват задружно да градят тази църква с парични дарения от всяко семейство. Но средствата все не достигат и строежът се проточва над 20 години. Наложило се дори селските първенци да поискат финансова помощ от известният български книжовник Александър Екзарх (1810-1891), тогава издател на „Цариградски вестник”. Църквата е завършена между 1851-1854 г. и по външност на сградата и интериор е била един от най-хубавите православни храмове в района. По време на Руско-Турската война, селото е „бастисано” от башибозуци, а храмът – опожарен. Възстановен е след 1908 г. по инициатива на тогавашния свещеник Иван Цветков. Изписването й е било възложено на Казанлъшкия художник-зограф Петьо Ганин, сподвижник на Васил Левски. И до сега остава спорен въпросът дали иконите на иконостаса са били запазени от старата църква или са изписвани наново. Според художникът-реставратор доц. Стоян Николов, те са дело на майстори от Тревненската школа и вероятно са били спасени от пожара през 1878 г. След като започва изграждането на язовир „Копринка” (тогава „Георги Димитров”), част от селото попада в чашката му и с постановление на Министерски съвет от 1960 г. повечето семейства са изселени, а къщите им – разрушени. При максимално завирен обем водите на язовира заливат основите на храма и той започва да се руши. Благодарение на съобразителността и чувството за отговорност на съвсем младия тогава павелбански свещеник Иван Тотунов, иконите от иконостаса, двете камбани, двата кристални полилея и част от църковната утвар са били пренесени и грижовно съхранявани половин век в църквата „Рождество Богородично” на Павел баня. За съжаление, никой от духовните и културни институции от онова време не се е сетил да направи снимки на църквата, на интериора, на импозантния иконостас и ценните стенописи в нея преди тя да рухне. Така един безценен архитектурно-художествен паметник е унищожен безвъзвратно", пише Йорданка Трополова от Павел баня.

Галерия

Още от категорията

Снимка: Община Ямбол

Близо 800 рисунки се събраха за коледната благотворителна кампания на Община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“

За участие в обявения конкурс за детска рисунка на тема „Коледа“, основна инициатива в коледната благотворителна кампания на Община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“, в Културно-информационен център „Безистен“ постъпиха 792 рисунки . Класирането на..

публикувано на 24.11.20 в 10:05
Снимка: Държавен Архив Сливен

Сливенският държавен архив публикува първата аероснимка на Сливен

Сливенският държавен архив публикува на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" първата аероснимка на Сливен. Тя е направена на 23 ноември 1930 година и показва кадър на града от "птичи" поглед. Разпознават се емблематични за Сливен сгради в централната..

публикувано на 23.11.20 в 15:08

Отливат статуя на банкера Атанас Буров в Стара Загора

Скулптурата е дело на Атанас Карадечев от Пловдив и ще бъде монтирана пред хотел във Варна. Поръчителят е собственикът на хотела, но засега настоява да остане анонимен. Починалият в пазарджишкия затвор при изтърпяването на присъда от т.нар...

публикувано на 23.11.20 в 09:26

"Роднина на дъжда" - още една песен-филм на Пеещите артисти, в главната роля Добрин Досев

Петата песен от проекта „Пеещи артисти“ имаме удоволствието да ви представим днес, в деня на официалната ѝ премиера. Този път пее актьорът Добрин Досев, а песента се казва „Роднина на дъжда“. За втори път в проекта се събира уникалният тандем Георги..

публикувано на 22.11.20 в 15:08

Какво време ни очаква следващите дни?

Днес над Югозападна България ще преобладава слънчево време, това каза за радио Стара Загора Анастасия Кирилова от НИМХ при БАН. " Над северните и източните райони на страната ще остане предимно облачно. Там не са изключени и изолирани слаби..

публикувано на 20.11.20 в 06:05
zaek

Доброволци се грижат за зайчетата в зоокъта на Старозагорски минерални бани

Доброволци се грижат за зайчетата в зоокъта на Старозагорски минерални бани. Петимата младежи подменят старите клетки с нови , по-големи и по-красиви, грижат се за здравето и за прехраната на животните. Вече са намерили и спонсори, получават..

публикувано на 18.11.20 в 10:22

Факултет „Техника и технологии“- Ямбол на ТрУ участва в европроект за модна индустрия

Тракийски университет – Стара Загора чрез Факултет „Техника и технологии“- Ямбол е партньор по проект Fashion DIET „Програма по устойчива мода в университетите с обучение по текстил в Европа – разработване, прилагане и оценяване на обучителен модул за..

публикувано на 17.11.20 в 13:57

Канят млади старозагорци в Школа по презентиране

Международният младежки център в Стара Загора набира участници за новия сезон на формата "Школа по презентиране", съобщиха от общинския пресцентър. Онлайн школата по презентиране е обучение, фокусирано върху развиването на уменията на младите..

публикувано на 17.11.20 в 12:37

С анкета определят съдбата на Стария бряст

Община Сливен провежда анкета за Стария бряст- символът на града. В анкетата гражданите избират един от два варианта за отговор –  да се засади ново дърво на същото място или да се направи произведение на изкуството от надземната част на Стария бряст...

публикувано на 13.11.20 в 15:46

Операция "Плюшено мече": Спаси Коледа 2020

За тринадесета поредна година стартира Операция "Плюшено мече". Тази година тя ще премине под мотото "Спаси Коледа 2020". Това съобщи за Радио Стара Загора Михаела Стойкова - създател на инициативата. Едноименната неправителствена организация отново..

публикувано на 13.11.20 в 15:29