Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България е на 10-о място по смъртност от Covid-19 в ЕС

Зам.-министър Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

Възприемчивостта към Covid-19 остава голяма и сме далеч от постигане на колективен имунитет. България е на 10-о място в Евросъюза по-смъртност, на 4-то на Балканския полуостров на 14-дневна база.

Нараставане на броя на новозаразените у нас се отчита във всяка възраст, съобщи Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването на редовен брифинг.

На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 души и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица.

Към момента броят на заразените медицински лица е над 2000 – най-голям дял от тях са лекари. Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, допълни Пенков.

Нараства и броят на починалите, като само за последната седмица броят им нараства с 50 на сто. Най-много са в групата 70-79-годишна възраст, които са 32 на сто от починалите.

Най-много заразени са регистрирани в групата 20-60-годишна възраст.

Имунитетът в Европейския съюз е по-малко от 15%, което е далеч от колективен имунитет, съобщи още Бойко Пенков. В 18 области в страната вече има над 120 заразени на 100 000 души население, а в шест области инфектираните са около 60 000 на 100 000 души население. България е на 21-во място в Европейския съюз по заболяемост и на второ на Балканския полуостров.

Наблюдава се през последните 14 дни нарастване на броя на починалите с 50%, каза още заместник-министърът. Тревожен ръст се отчита и при хоспитализираните. С 1/3 са се увеличили те за последните 14 дни, а 7% от тях са в интензивни отделения, като най-засегнати от болестта в смисъл на заразени, са хората в млада и активна възраст.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб подчерта, че брифингът не е на НОЩ, а на министерство на здравеопазването.

Да не се използват имуностимулатори в големи количества, да не се предозира приемът на витамин Д, препоръча проф. Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Не трябва постоянно да се стимулира имунната система, по-добре е с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия и какво става с коронавируса по света, защото нещата се е преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят“, посочи още той.

Проф. Кантарджиев посочи, че най-важното е контролът на мерките и спазването им.

Болниците и медиците изнемогват, посочи от своя страна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и прогнозира, че с темпа на нарастване на заразените до десетина дни хоспитализираните ще бъдат около 4000 души. От днес в "Пирогов" ще бъдат създадени още две отделения за Covid-19 с общо 60 легла. 30 от тях ще бъдат само за персонал, а останалите за среднотежки състояния на пациенти.


Още от категорията

Медици от всички отделения на областната болница в Ямбол са засегнати от коронавирусната инфекция

Медици от всички отделения на областната болница в Ямбол са засегнати от коронавирусната инфекция. В лечебното заведение са разкрити 61 легла за Ковид пациенти и това е максималния брой, в противен случай ще се блокира работата на останалите отделения...

публикувано на 05.12.20 в 16:56

ПСР лаборатория заработи в областната болница в Ямбол

В областната болница в Ямбол е открита сертифицирана лаборатория, в която ще се правят и PCR – тестове. До момента дейността се извършваше само от една  частна лаборатория, което затрудняваше допълнително, както пациентите, така и медиците. Информация на..

публикувано на 03.12.20 в 19:15

РЗИ - Стара Загора с указания към управителя на ДКЦ "Поликлиника - Казанлък"

Екип на РЗИ – Стара Загора извърши днес проверка на правилата на работа на covid кабинета към ДКЦ „Поликлиника – Казанлък“по повод на сигнал за нарушения. В протокола от извършената проверка са дадени указания на управителя на здравното заведение д-р..

публикувано на 03.12.20 в 18:44
УМБАЛ

15 свободни ковид легла в УМБАЛ „Стоян Киркович“

136 пациенти с коронавирус са приети за лечение в най-голямата болница в Старозагорска област – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Това разкри директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев. Около 15 са свободните ковид легла в болницата, но..

публикувано на 03.12.20 в 18:16

Личните лекари вече могат да издават направления за PCR тест

Общопрактикуващите лекари вече могат да издават направления за PCR тест. Право на подобно направление имат всички здравноосигурени лица, които трябва да отговарят на поне 2 от 11 зададени критерия за провеждане на изследването.   Личните лекари..

публикувано на 02.12.20 в 15:11

2814 са новите случаи на коронавирус, в старозагорска област новозаразените са 201

2814 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 6825 PCR теста.  Положителните резултати са 42,2% от общия брой изследвани , сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. 221 души са починали през последното денонощие...

публикувано на 01.12.20 в 06:59

За антигенните тестове и защо PCR – теста остава референтен

Разликата между новите антигенни тестове и PCR тестовете е в това, че при бързия тест се установява антигена и това е белтъка в обвивката на вирусната частица. При него се определя РНК на вируса. Това разясни за Радио Стара Загора д-р Мариела Русева от..

публикувано на 27.11.20 в 11:13

3 568 са новите случаи на коронавирус у нас, 213 от тях в област Стара Загора

3 568 са новите случаи на коронавирус у нас , показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 39,2% от направените 9 093 PCR тестове. София, Пловдив и Варна отново са с най-много новозаразени - съответно със 712, 386..

публикувано на 27.11.20 в 06:53

88 нови положителни случая на коронавирусна инфекция в област Хасково

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 88 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, починали - 6 и излекувани - 34.   Разпределението по общини на лицата е: Хасково – 33; Димитровград – 24; Харманли – 12;..

публикувано на 25.11.20 в 08:38

Д-р Диана Христова смени алергологията с ковид клиниката на УМБАЛ "Александровска"

Д-р Диана Христова е специалист алерголог. От няколко седмици е доброволец в едно от най-натоварените ковид отделения в страната - това на УМБАЛ "Александровска".  Мотивите на един млад лекар да стане доброволец и каузата да бъдеш лекар, можете да чуете от..

публикувано на 24.11.20 в 14:14