Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два века традиции в розопроизводството пази фамилия Папазови

В навечерието на Деня на народните будители в Казанлък подредиха изложба, посветена на 200 години от розотърговската дейност на фамилия Папазови. 

Експозицията е проект на Исторически музей „Искра“ и Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Тя се осъществява с любезното съдействие на Дончо Ботев Папазов, пряк наследник на рода Папазови.

"Началото на рода трябва да се търси в третата четвърт на XVIII век, когато няколко големи копривщенски рода напускат този прочут възрожденски център Копривщица и се заселват в Казанлък. Голяма част от предците на рода са свещеници, а това е закодирано и във фамилното им име Папазоглу", поясни Момчил Маринов - директор на ИМ в Казанлък. Той подчерта, че има категорични сведения,че идеята на Дончо Папазов за търговия с рози и розово масло се заражда в далечната 1820 г., докато чиракува в гайтанджийницата на баща си Мито. Пазарите на розово масло, тогава били основно Казанлък, Сливен и Узунджово. По-късно основава розотърговската къща „Д. Папазов и синове“. След като синовете му, Димитър и Ботю, поемат семейният бизнес отварят пътища за търговия и извън България. Доброто качество на продукцията им ги нарежда сред основните конкуренти на изнасяното от Турция розово масло в Париж, Лондон, Марсилия, САЩ и други.


Историята на индустриалната фамилия е разказана в 19 двуезични табла. В тях ще видите богат снимков материал, от фондовете на двата музея, както и документи предоставени от РИМ "Д-р Симеон Табаков"- Сливен, РИМ- Хасково, ИМ Горна Оряховица, Държавен архив - Пловдив, Държавен архив - Стара Загора и колекционери. Експозиционният разказ е обогатен с търговски писма от канторите на фамилията в Одрин, Цариград, Лондон и Париж.


В интервю на Мила Маринова, директорът на ИМ "Искра"в Казанлък, Момчил Маринов уточни, че изложбата може да бъде разгледана от 30 октомври до 3 февруари 2021г., включително през събота и неделя, в рамките на работното време на Музея на розата.

Още от категорията

Виртуална обиколка на Китай с вход свободен днес от 18 часа

Пандмията от Ковид - 19  ограничава нашето свободно движение из различни държави и култури. За това, макар и от разстояние, Силвия Атанасова решава  с истории на пътешественици за пътувания по света и приключения от близки и далечни дестинации, да ни..

публикувано на 04.12.20 в 11:41

Храбрият оловен войник – приказка за самия живот в Ямболския куклен театър

С още една премиера на Андерсеновата приказка "Храбрият оловен войник" ще зарадва тази събота почитателите на кукленото изкуство Държавен куклен театър "Георги Митев - Жоро" Ямбол. Постановката се игра преди да затворят театрите през пролетта и сега..

публикувано на 04.12.20 в 09:41

Детска градина „Светлина“ подкрепя медиците в борбата с COVID-19

Старозагорската детска градина „Светлина“ Стара Загора зарадва медиците, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Децата изработиха 40 рисунки, които имаха посланието „Пазете се! Благодарим ви, че ви има!“. Детските творения усмихнаха..

публикувано на 03.12.20 в 14:48

Венко Добрев стартира нов проект

Съоснователят на сайта „Успелите.БГ“ Венко Добрев стартира нов проект, озаглавен  CEO stories. На едноименната фейсбук страница Добрев ще ни среща с утвърдени личности от бизнеса и обществения живот. В дискусии в реално време топ мениджъри ще споделят с..

публикувано на 03.12.20 в 12:42
Сава Доброплодни

РБ "Сава Доброплодни" отбелязва 200 години от рождението на патрона си

През 1992 година Регионалната библиотека в Сливен избира Сава Доброплодни за свой патрон. Заслугата е на Росица Петрова, директор на културната институция, която е един от най-ревностните изследователи на живота и делото му.  "Той оставя трайна следа..

публикувано на 03.12.20 в 09:50

1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги",съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Въпреки че светът е..

публикувано на 01.12.20 в 07:33

Красотата променя съзнанието

Няма как, поне веднъж, да не сте чули по радиото думите "Човек се ражда в светлина, за да твори, за да създава и красотата на деня на други хора да раздава! Песента е "Човек се ражда в светлина", по стихове на поета Румен Василев, а вълнуващото изпълнение..

публикувано на 29.11.20 в 12:45

Излезе първият албум на старозагорската група DOWNTOWN

Първи албум записа една от най-младите старозагорски рок банди. Адвокат, специалист по електроника и счетоводител  са членовене на групата DOWNTOWN. Свирят заедно повече от две години. След множество участия пред публика председателят на Адвокатската..

публикувано на 29.11.20 в 11:45

Спектакъл, създаден в малко селско читалище, покорява столичните сцени

Оперните и театрални зали у нас са на път отново да останат празни в условията на ограничения и пандемия. Могат ли обаче читалищата да оживят малките населени места и  да се окажат временно спасение, за да продължи да се развива сценичното изкуство?..

публикувано на 27.11.20 в 16:30

„Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ призовават от семейството на книгата

В навечерието на коледните и новогодишни празници книжният бранш отново се обръща с послание към любителите на книгите и четенето. Голямото семейство на книгата призовава читателите да направят подарък с кауза и със смисъл на своите близки, като им..

публикувано на 26.11.20 в 12:47