Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на оперното и балетно изкуство-Стара Загора 2020 се удължава до 18 декември

ФЕСТИВАЛ НА НАДЕЖДАТА – така организаторите Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора определят тазгодишното 51-во издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, коeто ще се проведе от 28 ноември до 18 декември. Сложната епидемична обстановка наложи промяна в предварително обявеното откриване на фестивала на 27 ноември с премиерата на спектакъла на операта „Бал с маски” от Джузепе Верди. За втори път се отлага премиерата на дългоочаквания спектакъл и вместо да открие, ще закрие фестивалните дни и вечери. Засега всички останали планирани събития ще се състоят без промяна. Двете премиери – на балета „Спящата красавица” /10 декември/ и на операта „Бал с маски” /18 декември/ ще бъдат излъчвани директно и могат да се гледат онлайн на страницата на културната платформа 7 Arts.bg.

Желко Лучич, един от най-търсените баритони на световната оперна сцена е сред специалните и очаквани участници във фестивала и на 18 декември зрителите ще могат да го видят в ролята на Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски” от Верди. Очаквайте ексклузивното интервю с именития певец веднага след неговото пристигане в България – датата ще бъде допълнително уточнена.

Фестивалната програма тази година

Първото събитие от програмата на 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е на 28 ноември и предвижда среща с оперната прима Евдокия Здравкова-Хорозова. В утвърдения фестивален формат „Среща с автограф” Светлана Димитрова ще представи богатата творческа биография на именитото българско сопрано, илюстрирана с многобройни отзиви на уважавани музикални критици и видеофрагменти с участието на Евдокия Здравкова-Хорозова.

На 29 ноември, в неделния следобед, гостите на фестивала ще проследят две събития под знака на българското нематериално наследство, творчество и изпълнителско изкуство. Изложбата „Българката и магията на традиционните занаяти и обреди“ с куратор Ирина Дилкова  представя уникални изображения, съхранени върху стъклени фотоплаки. Специално ще бъде прожектиран и 40 минутния авторски  филм „Съкровища в сърцето“. А танцовият спектакъл с обобщаващото заглавие „Класика и съвременност” е плод от съвместните усилия на най-младата генерация на балетната педагогика и балетната режисура - студенти и дипломанти на НМА “Проф. Панчо Владигеров”. В първата част ще бъдат представени фрагменти от класическия репертоар, а във втората част „Песента на планетите“ по музика на Емелина Горчева, режисурата на Калина Богоева и със специалното участие на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще допълни внушенията със съвременни артистични проекции.

Да напишеш писмо до Бетовен

В годината, когато се отбелязва 250 годишнината на Бетовен Вера Немирова и Соня Немирова ще споделят на 30 ноември в залата на Регионалната библиотека Захарий Княжески своите срещи с творчеството на големия немски композитор. Соня Немирова преди години дебютира в Германия с изпълнението на Леонора от операта на Бетовен „Фиделио“. Тя също така многократно е изпълнявала по цял свят сопрановата партия в Девета симфония. Вера Немирова, като режисьор е реализирала две постановки на „Фиделио“ - в Грац и Прага. В началото на годината Вера Немирова печели награда на Общественото радио на Германия в конкурса „Писмо до Бетовен”.

Спомен за Александър Йосифов

След ретроспекциите миналата година към началото на фестивала, свързани с неговия основател – маестро Димитър Димитров и историята на балета в Стара Загора, през 2020 г. във фокуса на вниманието е Александър Йосифов, който тази година щеше да навърши 80 години.  Независимо, че ни напусна преди четири години, неговото творчество продължава да живее във всички български оперни театри.

На 3 декември в изложба съвместно с Музея за история на радиото към Софийския университет ще бъде представена многостранната му дейност като творец-автор на много музикално-сценични произведения, като дългогодишен председател на Фестивала на оперното и балетното изкуство и като директор на „Балкантон”. За първи път ще бъдат изложени кадри с Борис Христов по време на записите в храма „Св. Александър Невски”. Споменът за Александър Йосифов ще бъде допълнен и с представянето на авторски филм на Магдалена Манолова.

За първи път в Стара Загора

На 4 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

Изкуството е феникс

Освен неочакваните тревожни последици от епидемията, през 2020 г. Държавна опера – Русе беше сполетяна от тежък инцидент. Пожарът създаде допълнителни грижи на уважаваната оперна трупа. Независимо от препятствията русенци намериха възможност да реализират една нова премиера на интригуващо заглавие с международен постановъчен екип. „Джани Скики“ е последна част от оперния триптих на Пучини „Мантията“ и „Сестра Анджелика“.Сюжетът е изграден на основата на 30-та песен от поемата „Божествена комедия“ (1320) на средновековния италиански поет и философ Данте Алигиери (1265-1321). Автор на либретото, създадено със завидна ловкост и завладяващо с изящното си чувство за хумор е Джовакино Форцано (1883-1970).

Доброто побеждава

Едно от големите събития в програмата на фестивала е премиерата на Старозагорската опера на балетния шедьовър на П. И.Чайковски „Спящата красавица“. Постановката и режисурата са дело на Андрей Босов – изпълнител и хореограф с впечатляваща кариера в Русия, САЩ и много други страни.„Спящата красавица“ е най-хубавият класически балет като музика и хореография. „Мариус Петипа успява да събере в едно цяло лиричното изящество снапрежението на драматичните действия“, споделя Андрей Босов.

Световната оперна звезда Желко Лучич в „Бал с маски” на Старозагорската опера

Звездата на Метрополитън опера световно признатият баритон Желко Лучич идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Именитият певец ще гостува в ролята на Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски” от Джузепе Верди, с който ще се закрие официално на 18 декември, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

При провеждането на фестивала ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

Всичко за събитията от програмата на фестивала можете да следите на уебсайта на Държавна опера-Стара Загора https://operasz.bg/

Фейсбук страниците https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora

https://www.facebook.com/szoperaballet

https://www.facebook.com/FestivalOperaBalletArts

Цени на билетите от 15 до 40 лева

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:

Сграда Опера (Южен вход),

бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30

тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360

понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.

събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1

тел.: 0888 63 58 84 понеделник - петък  8:00ч.- 20:00ч.

 събота- неделя  10:00ч - 18:00ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59

Приемат заявления за регистрационен номер по избор от СТ 9001 РХ до СТ 9999 РХ

В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“, информират от пресцентъра на Од на МВР - Стара Загора. От..

публикувано на 18.01.24 в 12:40

На 8 февруари в Стара Загора провеждат жребий за определяне на местата за продажба на мартеници, цветя и валентинки

На 8 февруари в Стара Загора ще се проведе жребий за определяне на местата за продажба на мартеници, цветя и валентинки. Заповедта на кмета Живко Тодоров e  от 10 януари. Местата са определени по утвърдени от главния архитект схеми.   Разполагането на..

публикувано на 11.01.24 в 07:00